Norsk
Blog
Sametingsvalget 2013

Sametingsvalget 2013

Skrevet av Strategist den 6 september 2013 klokken 09:16

Denne bloggen skal handle om sametingsvalget! ...

Neida. Samene kan fordele laven hvordan de enn vil. Jeg vil ikke høre om det. Hvordan Stortinget forvalter oljen vår derimot, finner jeg vesentlig mer interessant.

Det er tre dager til valget. 9. september. Fra tonen i mediene og blant partipolitikerne vil alt annet enn et regjeringsskifte etter valget være en stor overraskelse. Jeg har allerede stemt og jeg skal ikke legge skjul på at jeg håper på ny regjering. Men valget skal jo være hemmelig, så jeg skal ikke avsløre hvilket parti jeg har stemt på. - Nei what the heck. Hvorfor ikke? Jeg stemte Venstre.

Hvorfor har jeg forhåndsstemt? Vil jeg ikke oppleve den spesielle stemningen på valgdagen? Joda. Men jeg er student og bor i Trondheim. Smatidig er jeg fremdeles folkeregistrert hjemme i Akershus. Jeg måtte enten forhåndsstemt for å få min stemme sendt fra Trondheim sørover, eller jeg måtte forhåndsstemme før jeg dro opp hit etter sommeren. Sistnevnte falt seg mest naturlig.

Så hva ønsker jeg å oppnå med å stemme Venstre? De er jo et pittelite parti. Jeg er, som jeg har nevnt ved et utall anledninger tidligere, medlem i Unge Venstre - ikke særlig aktivt, men ja, medlem. Så det falt seg naturlig. Venstre har en kultur og personvernpolitikk som i grove trekk er identisk med det mye mindre nisjepartiet Piratpartiet sin. Det er kanskje de viktigste sakene for meg. Dessuten har de en miljø- og innvandringspolitikk som jeg kan stå inne for. Dessuten er Venstres liberale ideologi nær identisk med min, selvom jeg ikke er alltid er enig i applikasjonen av denne på enkeltsaker.

Men nok propaganda for mitt favorittparti nå. Hva forventer jeg kommer ut av dette valget? Jeg er som sagt forhåpningsfull om utsiktene til et regjeringsskifte. Om ikke folk tar det for gitt og blir hjemme på valgdagen virker det som om folket er rede for en ny kaptein ved roret. Men det er ikke uten, i beste fall, skrekkblandet fryd jeg ser fremover. For hvem utgjør egentlig regjeringsalternativet? Jo det synes å inneholde både Høyre, FrP og KrF ved sidenav Venstre. Det er ikke bare bare. Jeg kan ikke få understreket nok min aversjon mot AP, men jeg vil likevel egentlig heller svelge 4 nye år med Arbeiderpartiet enn å se en regjering der FrP har betydelig innflytelse. Og jeg trodde ikke det var mulig å finne på noe verre enn hva AP gjør med helsevesenet vårt nå, men det har altså Høyre klart. Dersom Høyre får gjennomslag for sin foreslåtte helsepolitikk vil det potensielt gjøre ugjenopprettelig skade på landets helsevesen. Dessuten stemte de for Datalagringsdirektivet. Jeg vil aldri tilgi dem for det. Og vil jeg egentlig at KrF skal komme i posisjon til å stanse den pågående avkristningen av grunnloven? Nei.

Om jeg bruker sosiale medier til å ta tempen og ser på min omgangskrets, så er det en dominans av nyheter om Venstre, naturlig nok. Det dukker opp en del Venstrepropaganda i feeden min, spesielt fra grupper jeg er medlem av. Jeg observerer også at enkelte medstudenter er aktive AUFere. Det er også en helt klar type Facebookvenner som de siste ukene har postet om oppdateringer om FRP. Jeg er ikke noen proponent for stereotyper, men jeg kan ikke unngå å se de fremtredende trekkene. Det er "bondeknøler" og folk som allerede nå, på min alder, begynner å få barn. Det er barneskolemedelever som jeg aldri regnet blant de smarteste knivene i skuffen. No offense til eventuelle FrP-velgere blant dere lesere. Dere er sikkert oppegående...

Har du stemmerett i år, og skal du bruke den? Kanskje har du allerede forhåndsstemt? Rop ut i kommentarfeltet isåfall.

P.S. Dersom noen samer her på forumet har noe å si om Sametingsvalget - feel free to enlighten us. Jeg setter stor pris på å bli irettesatt for min ignoranse.

HQ