Norsk
Blog
Ny, smarttelefon pt. 2

Ny, smarttelefon pt. 2

Skrevet av Strategist den 2 oktober 2013 klokken 13:37

Vel. Jeg har kjøpt meg ny telefon, og etter mitt store hjertesukk over mangelen på telefoner med fysisk qwerty-tastatur i går, så tenkte jeg at jeg skulle fortelle hvilken telefon jeg endelig landet på.

Jeg elsker min Macbook Pro, men iOS er et helt uaktuelt valg for meg. Ikke fordi telefonene er urimelig dyre, men fordi OSet og telefonene rett og slett ikke frister. Og selvom jeg har fulgt nøye med på Android-telefoner, særlig det som kommer fra mindre prominente mobilprodusenter som ASUS, så var heller ikke Android spesielt aktuelt å velge denne gangen. Jeg er rett og slett ikke Android-frelst, enda åpenheten til OSet er forfriskende. Hvis jeg skal bla opp noen tusenlapper for en telefon, så er det Windows Phone som passer meg, både på papiret og det jeg har prøvd førstehånds. Det er et veldesignet og ganske "lett" OS i at det ikke krever masse maskinkraft. Det har forhåndsinstallert en offisiell Office-pakke med de viktigste applikasjonene. Og jeg har sansen for Microsofts "tiles" - på trykkskjermer that is (hvorfor de absolutt skal ha det over hele fjøla på Windows 8 er meg ikke forunt å forstå).

Dessuten finnes det noen ganske stilige Windows-phones. De ser alle ganske like ut, granted, og de finnes i fargerike alternativer, men de er likevullt betydelig penere å se på enn mye av det som kommer til Android. Estetikk er ikke så viktig for meg i valg av mobiltelefon akkurat, men det hjelper på.

HTC har bare to Windows Phone 8-telefoner på markedet, og Huaweii og andre produsenter er egentlig ikke så aktulle. Så da er det egentlig Nokia som er det eneste alternativet. De selger ca. 90% av telefonene som selges med Windows Phone 8 installert. Mangel på variasjon gjør det ikke akkurat lettere for WP8 å lykkes i konkurransen med andre mobil-OS, men det gjør det til gjengjeld lettere å trimme koden i OSet og å lage stabile telefoner (Microsoft har dog måttet patche en god del for å nærme seg dét dog).

HTC 7 Pro er det ene valget mitt, og det andre er en Nokia med WP8. Når det ene, og svært aktuelle, alternativet er å få tak i for femtenhundre kroner pluss fortolling, så sier det seg selv at det ikke er noen grunn til å vurdere en stort dyrere telefon. Å betale 5500 for en ny toppmodell er da uinteressant. Nokia Lumia 1020 som kom på markedet i disse dager er derfor ikke verdt å vurdere.

Den forrige toppmodellen til Nokia, Lumia 925, er forholdsvis lik sin forgjenger Lumia 920 når det gjelder hardware og software. Det er nesten 1000 kroner forskjell i prisen mellom de to, men 925 er mindre pen og har ikke trådløs lading. Den er en del lettere, men jeg synes å være den eneste som foretrekker å kjenne litt tyngde i telefonen - to a point. Det gjør at jeg føler det er kvalitet.

Da jeg hadde bestemt meg for at det var enten Nokia Lumia 920 eller HTC 7 Pro som skulle være min neste telefon, så kostet Lumia 920 2800 kroner på nettet uten abonnement. Det er omtrent dobbelt så mye som HTC'en og omtrent 1000 kroner mer enn jeg gidder å betale for en ny telefon, som ikke har fysisk qwerty-tastatur.

Det føltes litt risikabelt å velge HTC 7 Pro dog. Ikke fordi jeg ikke stolte på selgerne på Ebay, men fordi det er upraktisk å ende opp med en telefon uten ÆØÅ, som ikke er produsert for det nordiske markedet, og som allerede er utdatert. Uansett hvor mye jeg ønker meg Qwerty.

Så jeg avventet. For med Lumia 1020 på trappene i høst var det antakelig sannsynlig å se et prisfall på de andre Nokia-modellene, som med det vil bli skjøvet et hakk ned på stigen. Forhåpentlig ville prisfallet være tilstrekkelig til å gjøre Lumia 920 til et akseptabelt valg. Men hvor lenge måtte jeg vente?

Heldigvis hadde en norsk nettbutikk et salg allerede forrige søndag, som forskutterte det kommende prisfallet på Lumia 920. Når prisen droppet 800 kroner til like under 2000 kroner endte jeg opp med at dét var det tryggere valget og bestilte telefonen. Nå venter jeg på at den skal komme i posten. Nytt SIM-kort har jeg også bestilt fordi den bruker Micro-SIM.

Jeg valgte Nokia Lumia 920 fordi det relativt nylig var Nokias toppmodell, og den likevel har sunket til en akseptabel pris. Jeg har prøvd Windows Phone 7 og 8 litt, og jeg vet hva jeg får. Telefonen har et kamera som er bra nok til å brukes til noe, i motsetning til HTC 7 Pro. Lumia 920 har i likhet med Nokias andre smarttelefoner deres navigasjonspakker installert, som gir tilgang på gratis nedlasting av gode kart til GPSen. Microsoft Office for Windows Phone er forhåndsinstallert. Og telefonen lar meg prøve ut trådløs lading til en relativt billig penge.

Nå venter jeg bare på at telefonen skal dumpe ned i postkassen. Jeg fikk melding om at pakken var avsendt fra lageret idag.

Hvilken mobiltelefon har du? Kjøper du toppmodellene når de kommer ut, til full pris, eller velger du heller en litt eldre modell?

HQ