Norsk
Blog

Retro-gadgets: Skrivemaskiner

Skrevet av Strategist den 15 oktober 2013 klokken 15:02

Skrivemaskiner. Typewriters.

Det er ikke akkurat høyteknologiske maskiner. Men de har en egen sjarm. Og nå som jeg har både ny PC og ny mobiltelefon, er skrivemaskin faktisk den duppeditten som står øverst på ønskelisten.

En gammel, retro skrivemaskin. En skrivemaskin som sier *klakketiklakk*. Skrivemaskiner kan være irriterende, eller avslappende å høre på. Jeg skulle gjerne vært fyren som møter opp med (hatt, frakk og) skrivemaskin i forelesningssalen, om så bare én gang.

Men det er en kortvarig spøk. Jeg vil ha skrivemaskin fordi det er en helt annen måte å skrive på enn den digitale, fordi mekaniske skrivemaskiner har kvalitet og holdbarhet, og gir en helt egen følelse. På en skrivemaskin skriver du helt uten digitale distraksjoner. Og du kan ikke så lett rette på det du har skrevet, så det krever en helt annen omtanke før du putter ordene på papiret.

Derfor ser jeg etter en gammel skrivemaskin. Gjerne én fra før krigen, med runde glasstaster, eller eventuelt en mer moderne Olivetti Lettera 32, eller Hermes 3000. En Underwood Portable, eller Remington Portable fra 20- 30-årene hadde vært interessant å få tak i. Såfremt de er i god stand selvfølgelig. Jeg vil ha en skrivemaskin, ikke et utstillingsobjekt. Og det bør være en portabel skrivemaskin. De stasjonære har kanskje flere funksjoner og mer soliditet, men de veier for mye, og er vanskelig å plassere i en liten hybel. De kan heller ikke flyttes noe særlig på.

Ønsket om å få tak i en ordentlig skrivemaskin har vokst ytterligere i høst, til det punkt at jeg har begynt å tenke på mulighetene for å faktisk skaffe en. Kanskje har noen i familien min en gammel skrivemaskin på loftet? Å søke på Finn.no gir hverken særlig aktuelle resultater, eller nok informasjon om hvilken stand maskinene er i. Men å lete i antikvitetsforretninger og på bruktsalg er et gyllent råd. Loppemarkeder og garasjesalg går meg oftest hus forbi, men det finnes minst én antikvitetsforretning i Trondheim sentrum. Neste gang jeg befinner meg i nærheten skal jeg stikke innom.

Retro-gadgets: Skrivemaskiner

For å gjøre den gamle skrivemaskinen din ekstra kul kan du utstyre den med USB.

HQ