Norsk
Blog
En oversett klassiker

En oversett klassiker

Idag vil jeg slå et slag for et lite spill. Det er ganske godt kjent og spilles daglig verden over, men blir totalt oversett når alt kommer til alt.

Spillet er Kabal.
Kabal ja. Det klassiske eksemplet på at spill ikke trenger aliens, vampyrer og/eller store våpen.

Kabal er i utgangspunktet singelplayer. En styrer musepekeren, dersom man spiller på PC, og en styrer i hovedsak om man spiller med virkelige kort også. Det er et fint spill å spille multiplayer på, selv om det egentlig ikke er lagt opp til det. Det er alltid greit med litt hjelp når man spiller Kabal.
PC-versjonen er den jeg først og fremst skriver om.

Spillet går ut på å samle sammen kort etter type og nummer. I begynnelsen er noen kort skjulte, og da gjelder det å få frem disse. Dersom man feks har en sort sekser, så gjelder det å finne en rød syver man kan flytte den til, slik at det skjulte kortet under kommer til syne. Finner du et ess, kan du legge dette til side, og bygge på i numerert rekkefølge. Spillet vinnes når alle kortene er sortert etter type eller når det ikke er noe man kan gjøre lenger.

Selv om kabal ikke har noen historie, så kommer det med to alternative slutter. En hvis du vinner og en hvis du taper. Jeg skal ikke røpe hva som skjer hvis du vinner, men kan garantere at du kommer til å bli glad og stolt, og du kommer til å sitte igjen med følelsen av å ha mestret noe når slutt sekvensen kommer.

Både på grafikk og lyd, er Kabal veldig minimalistisk. Bakgrunnen er i hovedsak ensfarget og det eneste som skaper liv, er kortene. Kortene kommer i fire forskjellige varianter; Ruter, Hjerter, Kløver og min personlige favoritt, Spar.
Hver gang man flytter på et kort, så får man en liten lydeffekt. Den er ikke så mye å skryte av alene, men når den blir spilt av, samtidig som en forflytning skjer, skaper det en opplevelse som passer perfekt til spillet.

Som jeg har sagt før, så er det ingen historie i Kabal. Noe jeg syns er litt skuffende. Potensialet er der. Kabal kunne lett inneholdt en episk historie om fire forskjellige kongeriker, som er blitt spredt over hele verden. Og nå skal de samles sammen igjen. Legg inn noen filmsekvenser og gi de forskjellige kortene ansikt og navn, så tror jeg man hadde vært godt på gang.

Alt i alt er Kabal et fantastisk spill. Få andre spill har like stor gjenspillsverdi som Kabal. Med minimalistisk og grei grafikk, enkelt, men dypt gameplay og en gjenspillinsverdi på tusen, er Kabal en klassiker. En oversett klassiker.

Ta en sjanse idag. Legg bort "Metal Bros. of War: Prince Fantasy XXIV-4 - Stone Edition" og finn frem Kabal, som ligger gjemt på PC-en din. Du vil oppleve gammeldags spillglede som få andre spill klarer å gi.

HQ