Norsk
Blog
Én Krones dag

Én Krones dag

...én Krones dag er kun en liten del av en Krones historie...

Lille Ole har vært flink gutt idag. Han har ryddet rommet sitt. Støvsuget og redd sengen. Siden han var så flink til å gjøre pliktene sine, fikk han en hel Krone i belønning av mor. Ole ble overlykkelig. Nå hadde han endelig nok til å kjøpe en Solo-is på bensinstasjonen. Ole tok sykkelen fatt og syklet for harde livet. Han gledet seg sånn til en kald is. Men det gikk litt for fort. Svingen kom for brått. Ole kjørte rett ut. Han falt av sykkelen og landet på knærene. Resultatet ble skrubbsår og hull i buksa. Men Ole var en tøff ung mann. Han tørket tårene og blodet med hånden, og syklet til bensinstasjonen der han kjøpte isen. Selvsagt betalte han med den samme hånden han hadde tørket blodet med.

Ikke lenge etter kom Inge inn på bensinstasjonen. Atle var den suksessrike forretningsmannen - det var iallefall det han likte å gi uttrykk for iallefall - i nabolaget. Han skulle bare en kjapp tur på dassen. Siden han hadde dårlig tid, tok han seg ikke tid til å vaske hendene etterpå. Men han hadde tid til å kjøpe dagens avis. Han betalte med en tyvekroning og fikk noen småmynter tilbake - blant annet en Krone.

Men Inge var en suksessrik mann - han samlet ikke på småmynter. Så med engang han kom ut av bensinstasjonen, kastet han myntene fra seg. De trillet noen meter før de landet i en liten gul dam som en liten hund hadde etterlatt seg.

Noen minutt senere, gikk Anita forbi. Anita var ei av de tøffe jentene på ungdomsskolen. Hun som røykte nede ved elva og hadde piercinger på plasser der sola ikke skinte. Etter at mora hadde oppdaget at lommepengene hun gav til Anita gikk til røyk, hadde hun stoppet med den godtgjørelsen. Så Anita trengte hver krone. Og hun brydde seg ikke om myntene luktet litt. Så hun tok de med seg.

Anita gikk videre, før hun stoppet opp. Frem med røykeknekken i beina, og hodet ned og frem. Røykestillingen var perfekt. Så hun tente seg en liten en. Men Anita hadde begynt å merke noen år med røyking. Hun kunne ikke lenger tenne seg en liten en uten å hoste kraftig.

Tilfeldigvis oppdaget Atle henne. Atle var den kule attenåringen som forsynte småpikene med røyk. Anita skylte han noen penger, så hun tok hostehånden ned i lomma og fant frem myntene hun hadde. Det fikk være første avdrag.

Atle tok imot pengene. Småpenger var genialt. Han var så fysen på en kald Coca Cola fra brusautomaten på skolen. På turen gikk den rosa Bjørn Borg-boxeren litt for langt opp i rompa på han, så han måtte inn med hånda i buksa for å dra den ned litt. Så var det brustid. Coca Cola var det eneste som fjernet røyksmaken fra ganen... Så småpengene føyk inn i automaten.

I neste friminutt snek Otto seg bort til automaten. Han var det vi kaller wannabe søppelmatspiser. Han vokste opp i et vegansk hjem der Coca Cola var forbudt. Så hver dag han var på skolen kjøpte han en Cola. Det var hans måte å gjøre opprør på. Etter at Otto hadde lagt inn pengene i automaten og trykket på Cola-bildet, fikk han så plutselig trang til å pelle seg i nesen. Otto pleide å pelle seg for mye i nesen, og det tok ikke mange sekundene før blodet rant. Med en hånd klemte han neseborene igjen, og med pellehånda tok han den ene kronen han fikk igjen og la den i lommen. Så tok han med seg Colaen og løp ned på guttedassen.

Et halvt friminutt senere hadde han fått stoppet blodet, og gikk ut av dassen igjen.

Noen timer senere gikk Otto hjem fra skolen med en god venn. Vennen fikk så sykt lyst på en skolebolle, men manglet en krone. Otto rotet litt i lomma og fant Kronen. Vennen fikk kronen og kjøpte en skolebolle. Siden det var få søppelplasser på veien hjem, tok vennen ikke med noe pose på skolebollen. Så startet han å spise skolebollen...

Denne vennen kunne lett ha vært deg. Den kronen du lånte kan ha en enda lengre og mørkere fortid.

Angrer du ikke litt på å at du ikke vasker hendene etter at du har tatt på penger nå?

HQ