Norsk
Blog
Dagens nøtt: 1,- borte vekk?

Dagens nøtt: 1,- borte vekk?

Det var en gang en ung mann, la oss kalle han Kenneth, som tok turen innom en spillbutikk sammen med de to kompisene sine, som vi kan kalle for Alf og Eldar. Her fant han endelig drømmepris på et spill, som vi kan kalle Halo 3, han hadde hatt lyst på lenge. Endelig var prisen under hundre kroner. Endelig matchet prisen kvaliteten på dette mesterverket, tenkte han vi kaller Kenneth.

Han vi kaller Kenneth tok lommeboka ut av den høyre baklommen, og sjekket hvordan det sto til med de likvide midlene hans. Problemet var at han var, det man kalte i gamle dager, konkurs. Ikke én krone. Heller ikke to.

Lommeboka tok turen tilbake til den høyre baklommen, og han vi kaller Kenneth ble stående å studere prisen. 97,-. 97 kroner. Nittisyv kroner. Han vi kaller Kenneth tok en kjapp ligning i hodet (0=x-97 -> 0+97= x -> x=97), og fant ut at han manglet 97 kroner.

Økonomisk sans hadde han aldri hatt, men han hadde lært seg noen økonomiske begrep som han likte å briefe med. Så han vi kaller Kenneth spurte de vi kaller Alf og Eldar om et kortsiktig lån.

De vi kaller Alf og Eldar tok lommebøkene ut av henholdsvis venstre og høyre baklomme, og studerte kontantbeholdningen. Ingen av dem hadde mer enn femti kroner, og et lite sekund ble han vi kaller Kenneth trist, fordi han trodde at han ikke kom til å få kjøpt spillet allikevel.

Men, en liten ulikhet senere (97 < 50 + 50), kom han jo på at han kunne låne femti kroner av hver av de to kompisene. Og da ville han jo ha nok.

De vi kaller Alf og Eldar, så ikke noe feil i denne regningen og godtok dealen. Siden disse to staute karene ikke hadde tatt noen økonomiske fag, tenkte de jo ikke over muligheten om renter på lånet, og gikk glipp av noen kroner der. Men dette er egentlig urelevant for resten av nøtten, så ikke tenk så hardt på det.

Han vi kaller Kenneth gikk med bestemte skritt bort til kassen, med spillet i sin høyre hånd. Den venstre hånden rommet en femtilapp, to tiere, en tyvekroning, en femmer, fire enkroner og to femtiøringer.

Den unge kvinnen bak disken, spurte om han vi kaller Kenneth ville ha en slags forsikring på spillet - den kostet jo bare ti kroner. Han vi kaller Kenneth tenkte kjapt (97 + 10 > 50 + 50), og sa nei. Kvinnen, som egentlig var mer ei jente, spurte om han var helt sikker, for dette var virkelig en god deal. Men han vi kaller Kenneth sa bestemt nei, ga henne lappene og myntene og la spillet på disken.

Noen sekund senere var handelen gjennomført. Han vi kaller Kenneth sto der med kvittering, spillcover med (!) spill i, og tre kroner som han hadde fått igjen. I tillegg til navn og telefonnummer til jenta bak disken, men det er en annen historie.

Han vi kaller Kenneth hadde lest nok økonomisk teori til å skjønne at den beste måten å spare penger på, er å betale ned gjelden. Så han bestemte seg for å bruke to av de tre kronene på å betale ned gjelden, mens den siste ville han beholde - han ville jo ikke nedbetale gjelden raskere hos den ene kreditoren enn den andre.

Så han vi kaller Kenneth ga én krone til hver av kreditorene sine, altså de vi kaller for Alf og Eldar, og han satt igjen med én krone selv.

Plutselig begynte han vi kaller Kenneth å tenke, og det var noe han ikke skjønte. Han hadde lånt 100,- totalt. 50,- fra hver kompis. Han hadde også betalt ned 1,- til hver av kompisene, slik at han skyldte hver kompis 49,- nå. Han hadde også 1,- selv i lånt egenkapital.

Siden de pengene han skylder nå er (49,- + 49,-) 98,-, og han har 1,- selv, hvor har den siste kronen tatt veien?

Kan du hjelpe han vi kaller Kenneth med å finne ut hva som har skjedd med den siste kronen?

HQ