Norsk
Blog
I dag møtte jeg ei gamer

I dag møtte jeg ei gamer

Kjære GR-medlemmer. La oss stå sammen i vår kamp for å forandre verden. La oss forandre noe som står dypt forankret i vårt norske språk. La oss gjøre et hankjønnord kjønnsnøytralt. La oss klare å få det grammatisk korrekt å skrive både en og ei gamer!

For hva tenker våre foreldre på når de hører ordet gamer? En tenåringsgutt med kviser og briller, som tilbringer usosiale dager i mørket på rommet sitt, med en colaflaske som sin beste venn. Og på en måte så har de jo rett.

Da de var unge, så stemte det nok. Da kunne man se på en gutt om han var en gamer eller om han hadde såkalte sunne interesser. Men verden har forandret seg. Gamerene har forandret seg.

For hvem er gamer nå til dags? Så å si alle.

Hvem har ikke gått av på feil busstopp fordi de bare måtte klare en bane perfekt på Angry Birds? Hvem har ikke spilt Mario Kart en eller annen gang? Hvem har ikke hatt vorspiel med Guitar Hero og SingStar?

Men de ser ikke på seg selv som gamer. Og vi ser heller ikke på de som gamere. Til nød kaller vi dem casual gamers - vi vil helst ikke assosieres med de. Vi er liksom bedre enn de - vi er gamere! Og sånn sett er det jo greit nok det. Vi må jo ha forskjell på "de" og "oss". Vi som spiller Zelda, Dark Souls og MGS. Og de som spiller Wii Play, Wii Music og Nintendogs.

Akkurat som casual gamers kommer i alle former og farger, så er det heller ikke lenger en oppskrift på hvordan er gamer ser ut. En gamer kan være en preppy vestkantgutt. Det kan være en hardbarka fisker fra Bodø. Det kan være en barnehageonkel fra Mandal. Det kan være en student i Bergen. Det kan være en offiser fra Brekstad. Gamere kommer rett og slett i alle slags varianter nå til dags.

Også i form av jenter. De finnes gutter -det er helt sant!

Men det er mange gutter som ser litt ned på jenter som spiller. Kaller de for en GIRLgamer/JENTEgamer. Og det er jo litt urettferdig. Fordi mange av de ser på seg selv som en gamer på lik linje med guttene. De vil ikke bli satt i bås på grunn av kjønn. Og det holder jeg med de i.

I dag så fikk jeg besøk av ei meget hyggelig og søt jente som skulle ha en liten tv til rommet sitt. Hun kom med mora, som var veldig nøye på at tven skulle ha en slik scartinngang, slik at dattera kunne synge karaoke på den derre spillemaskinen sin, den derre PlayStation Two. Men hun gjorde bare engang i blant var, var mora raskt ute med å fortelle, hun var ikke en sånn gamer som satt inne hele tiden. Og hun brukte faktisk gamer som skjellord.

Og jeg skal innrømme at der og da fikk jeg litt fordommer mot denne meget hyggelige og søte jenta. Jeg tenkte at hun var en sånn typisk casual GIRLgamer. Ei typisk jente som kjøpte PS2 kun for å spille SingStar. Jeg er ikke stolt av tankegangen min, men det tenkte jeg.

Første skritt på veien mot forbedring, er å innrømme sine feil.

Videre fortalte mora noen søte, men litt pinlige historier om dattera som jeg ikke skal gjenfortelle her, som førte til at dattera sendte mora vekk mens hun var rød som en tomat. Så da var det bare meg og henne der plutselig. Og jeg - med mine fordommer - nevnte at tven hadde scartinngang, slik at hun kunne synge SingStar uten problemer.

Og det var da sjokket kom: Hun spurte meg om tven hadde komponentinngang.

Jeg ble litt satt ut. Tror jeg kan telle på en hånd folk som jeg har snakket med som har hørt om komponent. Og her har vi ei jente på seksten/sytten/atten år som spør meg om tven har komponentinngang.

Så jeg spurte hva hun skulle bruke komponentinngangen til. Og da ble jeg igjen satt litt ut. Hun var nemlig lei av Batman: AA, og nå skulle hun kose seg med Zelda SS i romjula. Og da ville hun ha komponentinngang, for å få best mulig bilde til årets spill, som hun kalte det.

Jeg nevnte at jeg var helt oppslukt av det spillet sjøl, og hun spurte meg om jeg var en gamer. Jeg svarte selvsagt, og spurte om spillmaskinene var hennes. Svaret jeg fikk, var "Jepp, di æ minæ. Æ æ jo ei gæimær æ vett du".

Og da slo det meg. Jenter, også de utenfor forumet her, kan være like mye gamere som oss andre med utovertiss. De fortjener ikke bli satt i bås. I flere år har vi ønsket å få flere av dem, og når vi først får de, så setter vi de i bås og ser ned på de?

Nesten rart at det finnes jenter som gamer når man tenker på måten vi behandler de på. Men så tenker jeg, vil de heller bli assosiert med det som alle vi andre blir sammenlignet mot? Vil de heller bli sammenliknet med en tenåringsgutt med kviser og briller, som tilbringer usosiale dager i mørket på rommet sitt, med en colaflaske som sin beste venn?

Og det er da jeg får den gode idéen min. De av dere som har lest hele bloggen, skjønner at det egentlig ikke er min idé, men jeg tar æren allikevel siden det er jeg som fester den på papir.

Vi forandrer rett og slett ordet gamer. Gjør det slik at vi kan sette både en og ei foran. Vi sørger for at når man hører en setning med "ei gamer", så assosieres det med en helt normal jente som liker å spille. Kanskje vil det føre til at flere jenter vil kalle seg selv for gamere? Kanskje vil det føre til at en vakker dag i fremtiden så er en gamer en helt normal gutt som liker å spille? Hvem vett?

Jeg sier ikke at det blir lett. Jeg sier ikke at det overhodet er mulig. Jeg sier bare at vi burde prøve. Vi skylder våre bedre halvdeler såpass!

HQ