Norsk
Blog
...prestasjonsangst deluxe...

...prestasjonsangst deluxe...

En gang i blant er jeg stor i kjeften. En gang i blant tar jeg meg vann over hodet. Selv om jeg ikke er den beste til å svømme, så pleier jeg som regel å karre meg til land med stoltheten i behold. Men av og til er ikke alltid nok å karre seg til land. Av og til er jeg på så dypt vann at jeg ikke helt vet hvilken retning jeg skal satse på. Og morgendagen er en av disse dagene...

Jeg lurer på hva jeg tenkte på da jeg sa ja. Eller da jeg meldte meg som frivillig. Husker ikke helt hvilken av disse scenarioene som stemmer. Mest sannsynlig er det en blanding. Sånn kan det gikk, som vi sier her nede i Sør. En sen kveld. Natt til tredje juledag. Da den nye frøkna til Henrik (dere husker han?) sa at hun gledet seg såååå mye til kalkunen på nyttårsaften.

Siden vi skal feire hos Henrik i år, så skulle jeg ta meg av maten. Planen, jeg repeterer, planen, var å kjøre det safe med pinnekjøtt, dampede poteter og hjemmelagd kålrabistappe. Umulig å gjøre noe feil med noe man har lagd ti ganger før. Jeg likte planen. "Helmaks Egon" hadde Benny sagt hvis han hadde hørt planen. Det var en god plan.

Visstnok skal Henrik ha jattet med sin, for øyeblikket, bedre halvdel, og kjørt på med at han også gledet seg til nyttårsfugl. Samtidig gikk jeg rundt å sa at folk kunne glede seg til nyttårsmiddagen jeg skulle lage. Og siden Henrik ikke kan lage så mye annet enn Big Grandiosa (for oppskrift, se tidligere blogger), var han veldig klar for at jeg skulle tilberede fuglen. Og siden jeg allerede hadde fortalt at jeg skulle ta meg av middagen, var ikke jeg veldig klar for å miste den.

Og på en eller annen måte, så ble vi to, visstnok enige om at jeg skulle lage fuglen. Med stuffing med veldig, veldig mye rart oppi. Med tre forskjellige typer grønnsaker til. Og en brun fløtesaus basert på kraft. Og det høres jo oppnåelig ut for en som elsker å lage mat. Det høres ikke så galt ut.

Problemet er jo bare at jeg aldri har lagd kalkun. Jeg tror ikke jeg har spist kalkun med stuffing engang. Og nå skal jeg - lille Strifey - lage et nyttårsmåltid som jeg aldri har lagd eller smakt før. Jammen godt vi har kjøpt inn nok av forfriskninger...

Så de siste dagene har jeg prøvd å lese meg opp på kalkuntilbereding. Problemet er jo bare at det er så utrolig mange forskjellige måter og tradisjoner der ute, at jeg får jo nesten vondt. Jeg vet jo ikke hvor jeg skal begynne. Så jeg bestemte meg for elimineringsmetoden.

Sausen skal gå greit tror jeg. Har hvitvin, fløte og ferske urter, så den skal jeg på en eller en annen måte få deilig. Tror jeg lager fløtegratinerte poteter til; Det faller alltid i smak og jeg har lagd det siden barneskolen. Og grønnsakene blir brokkoli, gulrøtter og baconsurret asparges - enkelt og godt! Men så er det det svære beistet av en fugl på 5,8 kg som skremmer vettet av meg. Er livredd for å lage den tørr. Funker sitron her? Tenkte å stuffe den med sitron, siden jeg har veldig gode erfaringer med sitron og saftige kjøtt. Men hva mer?

Ønsk meg lykke til i morgen - jeg tror jeg trenger det!

Nyttårsforsett 2012: Ikke tro at jeg er Guds største gave til kjøkkenet siden olivenolje på mørke flasker.

HQ