Norsk
Blog
Strifey's kjøkken: K-smørbrød

Strifey's kjøkken: K-smørbrød

Hva gjør man når klokka er syv på kvelden, en Champions League-tirsdag, og man har glemt at man skal ha gjester? Legg gjerne til at man har vært syk noen dager, så man ikke har de friskeste råvarene i kjøleskapet, og at bestekompisen tar med fruen for første gang. Hva gjør man?

I mitt tilfelle, var min første reaksjon å hoppe i dusjen. Ikke noe klarner tankene like bra som en dusj. Så da kom jeg til å tenke på noe min mor alltid sa; man tager det man haver.

De som har lest mine tidlige kjøkkenblogger, vet hva jeg ser på som basisvarer:

Alltid husk å ha løk, purre og paprika lett tilgjengelig i frysen. Bruk tyve minutt på å skjære de opp den dagen du kjøper de, før du putter de i frysen i plastikkposer. På denne måten slipper du å måtte skjære opp hver gang du har lyst på litt ekstra smak og farger i maten. Når det i tillegg er så lett tilgjengelig som dette, kommer du garantert til å benytte deg mer av det.

Kjøp en god olivenolje. En på mørk flaske. En god olivenolje er alpha omega i matlaging.

Ferske urter gir god lukt på kjøkkenet, en god smak i supper og sauser, og er så enkelt å ta hånd om at til og med jeg klarer det. Tørkede urter går også an, men gir ikke på langt nær like god smak. I alle fall ha basilikum, oregano og rosmarin lett tilgjengelig - enten ferske eller tørkede.

Krydder som salt og pepper går jeg ut ifra at alle har på kjøkkenet. Kjøp inn noe røyket paprikapulver og kjøttbuljong, og du har mulighet til å gjøre samtlige sauser bedre i smak. Husk sitronsaft i kjøleskapet i tilfelle du får for mye sukker i sausen.

Og heldigvis hadde jeg fulgt mitt eget råd. Jeg hadde egg. To dager gammelt brød. Karbonader. Diverse krydderurter. Meierismør. Olivenolje. Frossen løk og paprika. X-antall ulike krydderier.

Litt stresset kom jeg til å tenke på noe (jeg mener?) Arne Brimi sa en gang: Ikke noe er bedre enn mors hjemmelagde karbonadesmørbrød.

Så jeg tenkte hvorfor ikke?

Det du trenger for hver porsjon er:
*Et egg eller to
*En skive brød eller to
*Meierismør
*En karbonade eller to
*Litt krydderier
*Litt løk
*Litt paprika

Det første du gjør er å ta to stekepanner. Den ene har du olje i, mens den andre har du smør i. Den med olje er varm når det bruser rundt en tresleiv du dypper nedi, mens den med smør er varm når det begynner å bli brunt.

Den med oljen tar du karbonader og løk oppi, og gjennomsteker/gjennomvarmer godt, mens smørpanna legger du brødskivene oppi, som skal brunes godt. Gjerne med litt, altså veldig lite, krydder på.

Når brødet er ferdig, legger du det på en tallerken, og bruker den samme panna til å steke egg i. Husk hele plommer! Stek etter egen smak. Husk å smøre litt meierismør på de varme skivene.

Så tar du karbonaden og legger oppå brødet, sammen med litt av den stekte løken. Det stekte egget legges oppå der igjen. Pynt med paprika og gjerne en urtebusk hvis du virkelig vil imponere! Server med et glass melk, en boks Pepsi eller den obligatoriske fotballpilsen.

Noe så enkelt, kan faktisk være utrolig godt. Samtlige likte det godt - det var i alle fall det de sa - så jeg er fornøyd sjøl. Det var første gang på flere år at jeg lagde karbonadesmørbrød, og det smakte virkelig hjemmelagd. Kan virkelig anbefales til alle som trenger kveldsmat en kveld, eller bare vil gjenoppleve følelsen av å besøke bestemor.

HQ