Norsk
Blog
Livet som elektriker

Livet som elektriker

Skrevet av Venom140 den 21 november 2013 klokken 20:34

Mange går yrkesveien etter ungdomsskolen, og det er smart for de som ikke føler for å gå mer teoribasert skole, eller vil faktisk bli et av de yrkene du kan bli. Jeg selv sto mellom valget å gå studiekompetanse eller elektrofag, jeg valgte elektrofag

Dag 5 av 12

Mitt inntryk av elektrofag var egentlig ganske greit før jeg startet, men etter jeg hadde gått 2 måneder på den linjen så ombestemte jeg meg. Elektro var kjedelig, teorien var uforstålig, og jeg var totalt umotivert til den linjen. Oppgavene vi hadde fått var å sette opp ringeklokke, koble åpent anlegg på brett, lage et loddebolt stativ, og sette opp et antenneanlegg. Totalt uintressert i det. Det eneste som egentlig var passelig for min del var å koble det åpne anlegget, men var ikke noe jeg ville gjøre for resten av mitt liv.

Så kom vi til automasjons oppgaver, Du skal tegne opp en tegning med masse tegn jeg ikke forsto. Helt uintressant, jeg orket ikke engang å lese på det. Jeg hadde bestemt meg for å gå året ferdig så gå VG1 på nytt innenfor noe annet. Når vi hadde fått ordnet koblingstegningen ferdig så forsto jeg fortsatt ingenting. Vi fikk da utlevert et skap på en vegg hver med sikring, motorvern, kontaktorer og alt det, som jeg ikke viste var på den tiden. Sette en leder mellom F3 til Q1, wtf??? Det var kjedelig som faen. Jeg gjorde det som tegningen viste. Var mange som hadde koblet det raskere enn meg, men ingen fikk det til å funke. Jeg ble ferdig å koble opp skapet, og skulle teste det. Det funket, jeg fikk skryt. Jeg forsto enda ingenting, men jeg skjønte tegningens A til B.

Automasjon var det faget som fikk meg på sporet av elektrolinjen, før jul hadde jeg 2,8 i snitt og var sløv i alle fag. Jeg forsto tegningene mer og mer, og lærte det fortere enn noen av de andre i klassen min. Læreren var veldig fornøyd med meg og rådet meg til å søke automasjonslinjen i Nordkjosbotn (et stykke utenfor Tromsø), jeg hadde ingen lyst å flytte til Nordkjosbotn da. Når vi skulle søke så valgte jeg Elenergi på førstevalg fordi jeg hadde begynt å like de andre tingene bedre innenfor elektrofaget. Jeg kunne godt utdanne meg som elektriker også fordi jeg vet jeg kommer bort i automasjon i det yrket. På slutten av VG1 så fikk jeg en "eksamensoppgave" og da trakk jeg PLS (Programmerbar Logisk Styring) som er å forenkle koblingen, men programeringen er fortsatt et helvette. Jeg kom ut av den oppgaven med en sterk 5er mot svak 6er. På slutten av VG1 hadde jeg 4,0 i snitt.

Jeg kom da inn på VG2 Elenergi og gikk året der. Fikk utplasseringsplass hos Installatøren AS, og fikk omsider lærlingplass der. Nå er det snart 4 måneder siden jeg startet i arbeid der og kan si at elektrikerlivet er flott. Tungt men flott... Planen er å gå ferdig lærlingtiden min forså å gå videre til å bli automasjonsingeniør. Flott tittel. Å leve som elektriker er faktisk veldig flott. Det er tidlig opp om morgen, men man slipper kjedelig kontorarbeid. Du får oppleve nye bygg og kunne si, "Jeg har vært med å bygge der." og elektrikere er et godt betalt yrke.

Q
- Hva går/gikk, skal du gå på VGS?
- Hva er planen din i livet?

ble ikke spillrelatert idag, men jeg har hatt lyst lenge å skrive denne bloggen

Venom

Selfie på jobb

HQ