Norsk
Gamereactor
film-anmeldelser
Blood Diamond

Blood Diamond

Leonardo Di Caprio spiller krigsprofitøren Danny Archer i Blood Diamond. Den dramatiske actionthrilleren blir noe unyansert skildret, men det setter ingen stopper for den gode filmopplevelsen.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Handlingen i Blood Diamond finner sted i krigsherjede Sierra Leone, utvinning og ikke minst kreativ omsetning av diamanter er en av årsakene til uroen i landet. Like sikkert som du finner uskyldige ofre i krig, finner du hensynsløse krigsprofitører og nysgjerrige journalister. I denne settingen følger vi offeret i form av familiefaren Solomon Vandy (Djimon Hounsou), profitøren Danny Archer (Leonardo Di Caprio) og den "tapre" journalisten i krigsfronten spilt av Jennifer Connelly. Selvfølgelig er de lokale rebellene blodtørstige og brutale, og opprørsbevegelsen RUF sparer ingen i sin jakt på diamanter og makt. Den svært alvorlig tematikken rundt konfliktdiamanter blir med andre ord fremstilt forholdsvis svart/hvitt. Dermed innehar Blood Diamond noen nyansefeil, men som underholding fungerer det til fingerspissene.

HQ

Blood Diamond fikk hele 5 Oscar-nominasjoner, blant annet for beste hovedrolle og beste birolle. Den gjeveste diamanten i skuespillertroppen er uten tvil Leonardo Di Caprio, det er lenge siden han har virket så opplagt og innbitt. Karakteren Danny Archer med sin fortid som leiesoldat og diamantsmugler balanserer mellom kul og kynisk på en iskald måte. Med replikker som: "In America, it's bling bling. But out here it's bling bang" og en ellers fiendtlig innstilling fremstår han som den store stjernen. I sitatet forklarer han forskjellen på den amerikanske blingbling-holdningen og det afrikanske varianten kalt bling-bang. Ulikheten ligger i den dramatiske våpenbruken i Afrika når det kommer til diamantforhandlinger.

Regissør Edward Zwik (Glory, The Last Samurai) har trolig hatt en vanskelig jobb når det kommer til å utvikle historien rundt Blood Diamond. Det største problemet ligger i å finne den riktige balansegangen mellom virkelighet og fiksjon, det er uten tvil nok av menneskeskjebner han kunne brukt som utgangspunkt. Men Blood Diamond skal tross alt fungere som en film og ikke som en dokumentar, dermed blir vi vitne til et par snarveier.

En rask oppsummering; som politisk thriller kommer Blood Diamond et stykke bak filmer som The Constant Gardner og Syriana, men snakker vi Hollywood og actionthriller er dette verdt inngangsbilletten. Gode skuespillerprestasjoner, pompøs filmmusikk og spektakulært landskap. Diamanter varer fortsatt evig.

Blood DiamondBlood DiamondBlood DiamondBlood Diamond
07 Gamereactor Norge
7 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

Blood Diamond

Blood Diamond

FILM-ANMELDELSE. Skrevet av David Skovly

Leonardo Di Caprio spiller krigsprofitøren Danny Archer i Blood Diamond. Den dramatiske actionthrilleren blir noe unyansert skildret, men det setter ingen stopper for den gode filmopplevelsen.



Loading next content