Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P

Vi har fått inn et nytt hovedkort til test og vi skal nå se på hva dette kortet har å by på. Det bruker den nye sokkelen til AMD som har fått navnet AM3. Kortet heter Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Inne i esken finner vi ikke stort mer enn et hovedkort. Dette er en testversjon og ikke et ferdig salgsprodukt så her er bundlen begrenset. Likevel, det er med 4 SATA kabler og en bracket med to e-SATA porter. CrossFire bro er ikke med da dette følger skjermkort.

HQ

Utseendet på kortet er ved første øyekast pent. Ikke noe ekstraordinært, men pent. Gigabyte har vært kjent for å bruke mange forskjellige farger på kortene sine. Nå har de valgt en strammere linje med hvitt og lyseblått som hovedfarger. Jeg liker det ihvertfall!

Kortet har følgende spesifikasjoner:
• Støtter AMD Phenom II X4 og AMD Phenom II X3 prosessorer.
• Chipset: AMD 790FX (Nordbro) og AMD SB750 (sørbro).
• Front Side Bus: 5200 MT/s
• Dual Channel DDR3 RAM 1066/1333/1666 (OC) MHz støttes. Opptil 16GB.
• 2 stk lyseblåe PCI Express x16 sloter (PCI Express Bus SPEC V2.0 kompatibelt; støtter CrossFire Technology) 3 stk PCI Express x1 slots. (PCI Express Bus specification v1.0a kompatibelt). 2 stk 32-bit v2.3 master PCI bus slot.
• Lagring:
o Sørbro:
 1 IDE (ATA 133) kobling for maks 2 disker
 6 x SATAII koblinger (3 GB/s)
 Support for RAID 0/1/5/10
o Gigabyte SATAII-chip:
 4 x SATAII koblinger (3 GB/s) primært til bruk for e-sata koblinger
 Support for RAID 0 og 1.
o 1 Floppy disk kobling.
• Realtek® ALC889A Audio chip. 8-kanals lyd med jacksensor. High Definition Audio. 2/4/5.1/7.1-kanals lyd.
• 2 stk Ethernet-kontrollere: LAN 10/100/1000 Fast Ethernet by Realtek 8111DL.
• ATX 24-Pin strømkontakt
• 8-pin ATX 12V strømkontakt for CPU.
• 5 viftekontakter
• Front Panel Audiotilkobling
• Front Panel koblinger (strømknapp, resetknapp, hardiskaktivitet)
• 1 SPDIF kobling
• 1 Chassis inntrengerkobling
• Opptil 12 USB2.0 koblinger; 8 på bakpanel og 4 ved tilkobling til headere på kortet.
• Opptil 3 IEEE 1394 koblinger; 2 på bakpanel og en ved tilkobling til header på kortet.
• Clear CMOS knapp
• På bakpanelet finner vi: PS/2 mus og tastatur, 8 USB porter, 2 LAN porter (RJ45), 2 IEEE Firewireporter, 1 optisk og en coaxial S/PDIF utkobling og 6 Audiojacker.
• Award BIOS

Så langt ser alt meget bra ut. Vi får ta og presentere resten av maskinen som hovedkortet skal kobles til. Følgende utstyr ble brukt til testen:

AMD Phenom II X3 710 prosessor 2,66 GHz, PowerColor HD 4870x2 2GB DDR5, 2GB Crucial 1333 MHz DDR3, Seagate Barracuda 250GB (IDE), XP Home 32bit. Chieftec BH-01 kabinett. 1000W NorthQ Giant Reactor.

Dette er en annonse:

Maskinen blir satt sammen under BondeLAN på Snåsa i februar. Byggingen gikk helt greit for seg. I/O-platen passet fint og maskinen blir fyrt opp. Oversiktlig og grei BIOS fra Award. Vi rydder opp i en del småting i BIOS og setter igang installasjon av OS. Dette fyker lett av sted og installasjon av drivere er også smertefri. Testing av RAID får vi dessverre ikke gjort da vi har bare en IDE-harddisk. Hovedkortet har 10 SATAporter tilgjengelig. 6 av de støtter alle RAID-funksjoner, mens de 4 siste via egen SATA-chip støtter RAID 0 og 1. Dette skulle være nok for de aller fleste av oss!

Overklokking fungerer utmerket på dette hovedkortet. Vi fikk prosessoren opp til 3 GHz uten voltendring (230MHzx13) og den gikk da stabilt. 3,13 GHz (241MHzx13) var heller ikke noe problem og prosessoren var dønn stabil. Etter dette måtte vi stille mer på de fleste innstillinger for å komme lengre. 3,38 GHz ble fint stabilt med litt ekstra volt. Temperatur begynte nå å stige litt. 3,51 Ghz var stabilt på to kjerner, men med litt ekstra volt igjen ble dette også stabilt. 3,64 GHz kom vi inn på windows, men ingen stresstester gikk lengre enn 5 minutter før BSOD (Blue Screen Of Death) kom på besøk. Nå er ikke undertegnede en ihuga AMD overklokkker så det er mulig at med mer fintuning og en kanskje noe mer oppdatert microkode i en mer ferdig BIOS ville fungert bedre. Resultatene med original BIOS er ihvertfall helt supre.

Vi har 2 skjermkort tilgjengelig og vi testet da også CrossFire på dette hovedkortet, og dette må sies å fungere meget godt! Vi har tidligere gjort en test av de samme kortene på et X48 kort og dette ga tilnærmet null i ekstra ytelse. På Gigabytehovedkortet er ytelsen i spill på 35 (Crysis) - 72 % (Cod 4)!! Kjempebra! Driverstøtten for 4 GPUer var ikke særlig bra ved forrige testtidspunkt. Den er nok nå blitt mer optimalisert. Chipset fra AMD selv er vel også en medvirkende årsak til bra ytelse på ATI skjermkort.

Ytelsen er meget bra og vi ser en minne-lesehastighet på 8111 MB/s ved stockhastighet på prosessoren. Skrivehastighet er 6525 MB/s. Dette er faktisk hakket over hva MSI's X48 gjorde med en lesehastighet på 7691 MB/s. Den RAMen var i tillegg på 1600 MHz. Det skal også sies at det ble brukt bare èn RAM-brikke og ytelse vil bli veldig mye bedre i Dual Channel Mode. Prossesorytelse er også godkjent. Den er testet i 6 forskjellige tester i Everest og den ligger i gjennomsnitt ca. 22-49% under en Core i7 920, noe vi finner naturlig tatt i betraktning at det er noe lignende av forskjell i pris på de to. X3-prosessoren er nok heller ment å konkurrere mot Intel's tokjerner E-serie.

Dette er en annonse:

Alt i alt må vi si oss godt fornøyd med dette hovedkortet som er toppmodellen til AMD for øyeblikket. Kortet har bra BIOS, støtte for CrossFire, to LANporter og masse SATAporter. Hva mer kan man ønske seg. Når AMD får sluppet noen prosessorer som passer bedre til sokkelen (og som ikke er bare oppgraderte AM2+-prosessorer) blir nok dette en bra konkurrent til Intel's systemer. Overklokkingsmuligheter er blitt mye bedre med denne sokkelen og det er veldig bra. Det trenger AMD skal de holde tritt med Intel. Hovedkortet kan ikke sies å være et reinspikka entusiastkort, men det er et solid kort med de aller fleste tilkoblingsmuligheter og finesser for de som trenger litt ekstra.

Ytelsen tror vi nok kan bli enda noe bedre når plattformen får "satt seg litt" og driverstøtten blir litt bedre. Nye prosessorer som er utviklet til akkurat denne sokkelen vil også gjøre sitt med ytelsen. Vi fikk dessverre ikke testet teaming-funksjonen på de to LAN-portene, men dette kommer vi garantert tilbake til. Dette ser ut som en spennende funksjon!

Gigabyte GA-MA790FXT-UD5PGigabyte GA-MA790FXT-UD5P
08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
Innholdsrikt kort. Gode overklokking-muligheter og minnelesehastighet.
-
Koster litt mye i forhold til ytelsen.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
Test: Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P

Test: Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Thor Stokke

Vi har fått inn et nytt hovedkort til test og vi skal nå se på hva dette kortet har å by på. Det bruker den nye sokkelen til AMD som har fått navnet AM3. Kortet heter Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P.



Loading next content