Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Mionix Propus 380

Mionix Propus 380 er en stilig musematte med stiv, matt overflate og fint sporingsmønster. Den er ekstra stor og overraskende tynn, men har Mionix gjort et i overkant dristig valg med det innbydende designet?

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Du kan skaffe deg en så dyr og kvalitetssterk spillmus som det beste og dyreste du finner på markedet; som for eksempel Razer Mamba; men den vil aldri være bedre enn overflaten du benytter den på. Har du en førsteklasses mus krever den sin førsteklasses musematte med optimale forhold for sporing på overflaten. Selv Microsofts Bluetrack-teknologi som vi testet i Sidewinder X8-musen yter uten tvil aller best på en velkonstruert museflate.

HQ

Derfor tester vi musematter for å legge vei i vellingen av de enormt mange musemattene det finnes å velge mellom. Siste nummer ut er Mionix Propus 380. Dette er ingen billig tøymatte som fylles opp med smuss og støv på et blunk. Det er en hard og stiv matte med glatt overflate som kan tørkes av med en fuktig klut for å holdes fri for forstyrrende elementer. Som vi allerede har sagt; når du skal spille duger ikke den tøymatten du fikk med da du kjøpte PCen eller som reklame av en bedrift på forrige utdanningsmesse. Når du skal kjøpe spillutstyr må du også budsjettere med at musematter er teknologi, og koster deretter. Denne vi skal teste nå koster like over 200 kroner og er dermed en relativt rimelig spillmatte i midtsjiktet.

Mionix Propus 380Mionix Propus 380Mionix Propus 380Mionix Propus 380
Foto: Ole-Krisitan Anfinsen

Det første som er av avgjørende betydning for en musematte som skal brukes til spilling er festet mot underlaget. Uansett om du har for vane å legge hele armen på matten, eller holder musen kun med fingertuppene, så er det veldig viktig at musematten ikke begynner å flytte på seg, selv millimeter, i avgjørende øyeblikk der presisjon og hurtighet teller alt.

Denne musematten har en underside med myk gummi som gir god friksjon mot underlaget og absolutt ingen bevegelse av selve matten enten du bruker den direkte på treet eller mot et underlag. I likhet med alle andre musematter vil dog en duk selvfølgelig fort kunne bli et problem.

Dette er en annonse:
Mionix Propus 380
Museflatens underside er i myk gummi som gir godt feste. Foto: Ole-Kristian Anfinsen

Vi har testet Propus 380 i skytespill som krever presisjon, som Battlefield 2142 og Team Fortress 2, og i spill som Total War: Shogun 2 og Civilization V, der presisjon er av mindre betydning, men stor bevegelsesflate og plassfrihet er mye viktigere.

Hvordan musen glir over overflaten er punkt nummer to på sjekklisten. Her er det selvsagt litt avhengig av hva slags materiale musens "føtter" er laget av, men teflon, som de fleste av produsentene synes å bruke, glir godt uten særlig friksjon. Både Razer Spectre og Microsoft Sidewinder X5 ble testet. Det var ørlite grann mindre friksjon enn den raskeste siden av Razer Vespula til eksempel. Friksjonen er dessuten konsistent og det er ingen bulker eller ugjevnheter i matten, så det glir fint over hele flaten.

Mionix Propus 380Mionix Propus 380Mionix Propus 380
Alle mus vi testet gled smidig over museflaten. Her ved Razer Mamba. Foto: Ole-Kristian Anfinsen
Dette er en annonse:

Ettersom musematten er såpass stor (se spesifikasjoner for areal i kolonne til høyre), vesentlig større enn Vespula og de fleste standardmusematter, så egner den seg godt til spill som Total War: Shogun 2, og Starcraft II: Wings of Liberty der det er mye bevegelse til hjørnet av skjermen. Det er fordelaktig å ikke være nødt til å løfte musen for å krysse en skjerm på 1920x1080 pixler, også med lavere musesensitivitet. Særlig i spill der brøkdelssekunder er avgjørende for utfallet. Propus 380 er forøvrig rektangulær og ekstra bred, noe som er praktisk for plassutnyttelsen iallefall på mitt skrivebord. Til gjengjeld blir det litt mindre rom for musebevegelser oppover skjermen, men likevel mer enn på standardmatter. Den er ikke så stor som de aller største musemattene fra Steelseries og Qpad, men disse kan for mange bli for store for skrivebordet.

Mionix Propus 380
Musematten har et stort areal, som gir mye rom for store og hurtige bevegelser over skjermen. Foto: Ole-Kristian Anfinsen

Propus 380 er en av de tynnere spillmattene jeg har vært borti og stiger kun få millimeter fra bordplaten. Materialet er dessuten behagelig kaldt og blir ikke fort klamt eller svett dersom du er av typen som legger håndleddet på musematten når du bruker musen. Dermed glir også håndleddet greit, og det er ingen kvass kant som forårsaker problemer. At den er vesentlig tynnere anser jeg som en fordel i forhold til de ekstra store musemattene til Steelseries og Qpad.

Mionix Propus 380
Det er også en ganske tynn musematte, og den har fine linjer i et innbydende design. Foto: Ole-Kristian Anfinsen

Viktigst av alt er museoverflatens sporingsmønster. I Propus 380 skal dette være ekstra finkornet og detaljert. Vi har testet den med flere forskjellige mus. Først ut var Razer Mamba, og det var rett og slett skremmende. Først slo det oss at musen kunne være ødelagt. For enda den var påskrudd, koblet til og ble beveget over museflaten reagerte ikke musepekeren på skjermen overhodet. Men så snart musen ble forflyttet over på en annen museflate fikk jeg respons fra musepekeren og nøyaktige bevegelser på skjermen. Men tilbake på Mionix-musematten rikket den seg ikke på skjermen. I neste omgang beveget den seg i samme mønster som musen over musematten, men med enorm "hikke", altså i rykk og napp. Nøyaktig det samme opplevde vi fra en annen Razermus med samme laser, Imperator. Razer Orochi, med en litt lavere maksimal sensitivitet en de to andre musene gav litt jevnere bevegelser, men også den registrerte det meste av tiden under forsøket ikke underlaget overhodet. Derimot fungerte en lavere oppløst optisk mus fra MSI like godt som på konkurrerende spillmatter. Det samme gjaldt Microsoft Sidewinder X5, med en eldre laser og kun 2000 dpi mot Imperator og Mambas mer moderne 5600 dpi lasere.

Idet konklusjonen synes å være at musens finkornede mønster av én eller annen grunn likevel ikke fungerte med mer høyoppløste mus, så forsøkte vi med Razer Spectre som viste seg å fungere utmerket med denne musematten, relativt til musens øvrige kapasiteter. Det var ingen tegn til hikke eller responsløshet. Det gir grunn til å tro at selv om museflaten er svært finkornet, så gjør den blanke, sølv-glitrende overflaten at det er enkelte mus som ikke registrerer bevegelse mot underlaget.

Konklusjon
Selv om museflaten fungerer tilfredsstillende godt med de fleste mus og gir en glatt og jevn bevegelse, så er det skuffende at den er laget med en slik reflekterende overflate som enkelte nyere høyoppløste lasere tydeligvis ikke er i stand til å spore bevegelsen over. Når enkelte mus ikke fungerer med denne musemattens overflate risikerer man å kjøpe katta i sekken. Utseendet er stilig, størrelsen og formen er praktisk, ikke minst tykkelsen, og med flertallet av mus vi testet fungerte overflaten utmerket, så dersom du vet at du har en kompatibel mus, så er denne museflaten et aktuelt valg. Men det kan lønne seg å forsikre seg om at spillmusen du har valgt har en kompatibel lasersporer.

Mionix Propus 380
En musematte står og faller på hvor jevn og presis sporingsflaten er. Denne faller fordi blant andre Razer Mamba ikke klarer å spore over museflaten. Foto: Ole-Kristian Anfinsen
Mionix Propus 380
Her er det problemfylte glinsende mønsteret i nærsyn. Foto: Ole-Kristian Anfinsen
05 Gamereactor Norge
5 / 10
+
Flott design og fine linjer, tynn, stort areal, god gli på overflaten og godt feste mot underlaget
-
Fungerer ikke med alle typer lasersporere
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
Test: Mionix Propus 380

Test: Mionix Propus 380

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Ole-Kristian Anfinsen

Mionix Propus 380 er en stilig musematte med stiv, matt overflate og fint sporingsmønster. Den er ekstra stor og overraskende tynn, men har Mionix gjort et i overkant dristig valg med det innbydende designet?



Loading next content