Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Corsair HS1

Minnegiganten Corsair beveger seg nok en gang over i et helt annet marked, denne gangen med lydprodukter for kvalitetsbevisste spillere. Corsair HS1 prøver for alvor å hevde seg blant de mer etablerte produktene, og kjenner vi Corsair rett burde ikke det bli noe problem.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Corsair har i den siste tiden utvidet sortimentet sitt til å inkludere langt mer enn bare minnemoduler. Vi har sett strømforsyninger, kabinetter, SSDer og kjølere rulle ut fra Corsair-fabrikken, og trenden synes klar; Corsair gjør det alltid godt med nye produkter. Vi skal nå se på hvordan deres første lydprodukt klarer seg mot konkurransen.

HQ

I håp om å forbli mest mulig tro mot trenden hentet Corsair inn en rekke profilerte individer innen lydverdenen, og designer alle sine lydprodukter innen Corsair-byggets vegger. Hovedfokuset med HS1 har vært å gjengi lyden helt presis. Det er meningen at det man hører skal være så likt det lyddesigneren ville som overhodet mulig. HS1 vektlegger dermed midtpartiet med lyder som fotskritt, skuddlyder og stemmer, og det å plassere ulike lyder nøyaktig. Altså burde det egne seg særdeles godt til spilling, hvor både midtpartiet og lyders plassering er helt avgjørende elementer i lydbildet.

Corsair HS1
HS1 er velkonstruert og fantastisk komfortabelt. Foto: Ole-Christian Johansen

Det første som slår en med HS1 er den gjennomført solide konstruksjonen. Gode materialvalg hele veien, og ingen slark eller lignende å spore i noen av leddene. I likhet med en rekke av de dyrere hodesettene rettet mot spillere har HS1 store, heldekkende øreklokker, designet for å stenge ute andre lyder og fullstendig dekke ørene dine. Øreklokkene er veldig store og burde passe de fleste ørefasonger med hele 55 cm indre diameter. Velurputene som benyttes er svært myke og behagelige, og blir heller ikke klamme selv etter timevis i bruk. Samtidig er ikke velurputer like gode til å holde inne lyden, og det lekkes derfor en del lyd ut til omgivelsene. Dessuten kan slike puter trekke til seg en del svette under bruk, men det er fullt mulig å ta dem av for rensing eller utskiftning med ekstra puter som selges løst.

HS1 er rett og slett utrolig behagelig. De store øreklokkene sørger for at det ikke klemmes ubehagelig noe sted, og de myke velurputene gjør at de forblir behagelige time etter time. Det er en merkbar vekt mot sidene av hodet ditt, men mesteparten av hodesettets vekt fordeles gjevnt av den myke og brede hodebøylen. Hodesettet er ganske enkelt et av, om ikke det mest komfortable hodesettet undertegnede har beæret hodet sitt med. Det gjør dem nok en gang godt egnet for spillere, som gjerne tilbringer timevis foran skjermen med hodesettet på hodet.

Dette er en annonse:

Mikrofonen kan beskrives som en av de mer robuste man finner på et hodesett i dag. En voldsom sak som lar seg justeres opp og ut av veien, eller ned om behovet for den melder seg. Den kan også justeres ut og inn, avhengig av hvor du vil ha den. Denne justeringsmekanismen fungerer relativt godt, men kan bli noe løsere etter hvert. Altså vil ikke mikrofonen bli akkurat der du plasserte den, men vandrer litt. Når det kommer til mikrofonens evne til å fange opp stemmen gjør den en svært god jobb. Veldig lite bakgrunnsstøy, og klare og fine opptak.

Corsair HS1
Mikrofonen er robust og vellåtende. Foto: Ole-Christian Johansen

Omtrent halvveis ned på den 3 meter lange kabelen, som for øvrig ikke er avtagbar, sitter en liten kontrollenhet montert. Denne gir deg mulighet til å kjapt justere volumet og deaktivere eller aktivere mikrofonen. De to volumknappene omringes av blå LED-ringer, som i motsetning til så altfor mange andre kontrollenheter på hodesett forblir relativt anonyme. Ingen vil ha blinkende og sjenerende LED-lys på bordet når man forsøker å fokusere på spillet. Rent størrelsesmessig er kontrollenheten akkurat passe, og er samtidig svært lett. Størrelsen gjør at den er lett tilgjengelig for kjapp justering under bruk, uten at den blir en vekt som skaper irritasjon eller havner i veien.

Corsair HS1
Kontrollenheten er veldimensjonert og lettbrukt. Foto: Ole-Christian Johansen
Dette er en annonse:

Hodesettet tilkobles med en USB-kontakt. Det betyr at lyden behandles i et innebygget lydkort i lydkontrolleren og ikke går via lydkortet du har i datamaskinen. Dette kan være en fordel for alle med bærbare maskiner eller integrerte lydkort av laber kvalitet. Dersom man derimot har et godt lydkort vil dette levere mye bedre lyd enn USB-lydkortet vil kunne. Altså burde brukere med gode lydkort i maskinene sine kanskje vende blikket mot andre hodesett for å få best mulig lyd ut av maskinene sine. Mulighet til å velge mellom enten 3,5 mm-kontakter eller USB hadde absolutt ikke vært å forakte, men det er også kommet en variant av HS1 kalt HS1A som har analog tilkobling.

Corsair HS1
HS1 benytter seg av en gullbelagt USB-kontakt...
Corsair HS1
...som sitter fastmontert. Foto: Ole-Christian Johansen

Programvaren følger det mer eller mindre standardiserte mønsteret til nyere USB-hodesetts programvarepakke. Man får lyd i hodesettet rett ut av esken ved å plugge inn kabelen, men om man ønsker å benytte hodesettet slik det er ment til og absolutt burde, er det nok en idé å innstallere driverne for optimal kontroll. Man får da muligheten til å fininnstille lyden selv, eller velge blant en rekke forhåndsdefinerte alternativer. Man kan eksempelvis velge mellom ulike simulerte lytteomgivelser, som kan være alt fra en teppebelagt gang til en enorm flyhangar. Videre kan man velge mellom flere equalizer-alternativer, alt ettersom hva man foretrekker. En annen fiffig, men ikke nødvendigvis nyttig funksjonen, er muligheten til å endre hvordan stemmen låter for andre. Vil du høres ut som et monster eller en tegneseriefigur mens du regner død over fiendene dine på slagmarken? Eller kanskje du bare vil høres ut som en ordinær mann eller kvinne. Muligheten er iallfall der.

Corsair HS1Corsair HS1
Programvaren er oversiktlig og brukervennlig...
Corsair HS1Corsair HS1
...samtidig som den tilbyr relativt omfattende innstillingsmuligheter. Foto: Ole-Christian Johansen

Lydbildet generelt kan best beskrives som veldig åpent og nøytralt. Det engasjerer ikke like mye første gang man prøver det som en del andre sett, men er overbevisende og behagelig over tid. Det passer dermed svært godt til lange spilløkter også av denne grunn, i motsetning til hodesettene som satser mer på eksplosivitet og mye bass, men samtidig blir slitsomme over tid. Det er ganske enkelt mer fokus på en stødig og klar lydopplevelse, og ikke et forsøk på å imponere med dype, vibrerende toner og overdådigheter.

Det er ingen tvil om at Corsair har nådd målet sitt med å fremheve midtpartiet og de høyere tonene. Stemmer, da spesielt lysere stemmer som kvinnestemmer, og ting som fotskritt og lignende kommer enestående klart og tydelig frem. Men det er også her den største svakheten melder seg. Bassen er ikke akkurat den kraftigste der ute, og selv om den er velrundet og behagelig druknes fort lyder som grove skuddsmell og eksplosjoner av midtpartiet og de høyere tonene. Dette dreper mye av wow-faktoren i lydbildet når man spiller, til tross for at man har god kontroll over hvor fiender befinner seg. Det er tydelig at HS1 trives best med spill der det er få, men essensielle lyder som skal fremheves. For eksempel når man smyger seg rundt i Crysis 2 og hører en lyd, og umiddelbart vil vite hvor den kommer fra. I spill som Call of Duty: Black Ops eller Colin McRae: Dirt 2 blir ikke lydbildet like engasjerende og eksplosivt som med en rekke andre sett. Likevel tilbyr HS1 fremragende spillyd i de aller fleste spill, om det så måtte være Left 4 Dead 2 eller Amnesia: The Dark Descent.

Til tross for at HS1 kun har ett 50mm-element i hver øreklokke benyttes Dolby Headphone-programvaren til å gi kunstig 2.1, 5.1 eller 7.1-kanals surround. Dette oppnås ved å manipulere hvordan ulike lyder når øret i forhold til hverandre, akkurat på samme måte som hjernen er i stand til å avgjøre hvor lydavgivende objekter befinner seg i virkeligheten. Dette fungerer helt fint, selv om det ikke gir den helt samme effekten som ekte surround. Det klarer dog definitivt å øke innlevelsen og virkelighetsfølelsen når man spiller, satt opp mot ordinær tokanals lyd. Spesielt under spilling og filmtittingen er dette en velkommen funksjon, mens man ofte får best musikkopplevelse med standard tokanals lyd. HS1 fungerer godt både til musikk, film og spilling, selv om sistnevnte er det klare hovedfokuset.

Når alt kommer til alt er HS1s klare trumfkort den overlegne komforten. Man merker knapt at man har det på hodet, uansett hvor uhørt lang tid man har tilbrakt foran skjermen. Kombinert med et overbevisende og krystallklart lydbilde er HS1 et hodesett verdt å vurdere. Det vil kanskje ikke tilfredsstille de som er ute etter mye bass og wow-faktoren, men for alle som er opptatte av nøyaktig lydgjengivelse og velplassert lyd er det få andre sett som hevder seg mot HS1 i denne prisklassen.

08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
Enestående komfort, krystallklar og nøyaktig lydgjengivelse, solid konstruksjon, fungerer godt til både spill, film og musikk, god og solid mikrofon, velfungerende kunstig surround.
-
Kjedeligere lydbilde enn mange andre hodesett, bassen og de dypere lydene druknes litt, mikrofonens justeringsmekanisme kunne vært stødigere, kun USB.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
Test: Corsair HS1

Test: Corsair HS1

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Ole-Christian Johansen

Minnegiganten Corsair beveger seg nok en gang over i et helt annet marked, denne gangen med lydprodukter for kvalitetsbevisste spillere. Corsair HS1 prøver for alvor å hevde seg blant de mer etablerte produktene, og kjenner vi Corsair rett burde ikke det bli noe problem.



Loading next content