Norsk
MEDLEMSANMELDELSE

Uncharted: Drake's Fortune

Uncharted er et meget underholdende spill. Det blander skyting, plattformhopping og puzzles, og resultatet er veldig bra.

Tittel: Uncharted: Drake's Fortune.
Format: Playstation 3.
Utvikler: Naughty Dog.
Utgiver: Sony.
Alder: 16+.

Uncharted er en miks av 3D plattforming og third person shooter utviklet av Naughty Dog, de samme som står bak den kjente duoen Jak & Daxter, og Crash Bandicoot. Uncharted er deres 8. spill.

Spillets plott er enkelt, men bra. Nathan Drake (Også kalt Nate), som er i slekt med selveste Francis Drake, finner det som skal være kisten til Francis. Med seg har han med seg tv-reporteren Elena Fisher, som filmer kista til et program. I kista er ikke liket til Francis, men en fortapt dagbok. I dagboka er det masse spor som skal lede til El Dorado, den kjente byen av gull.

Hjemme bestemmer Nate og vennen Sully seg for følge sporene. De lar Elena være igjen. De finner ut at El Dorado egentlig var en stor gullstatue, og bestemmer seg for å finne statuen. Men de blir jaktet ned av Gabriel Roman (Skikkelig bad-ass.), en fyr Sully er i stor gjeld til. Roman har fått greie på skatten, og har lyst til å lete litt selv.

I tillegg til Roman, er det også Eddy Raja (Enda mer bad-ass.), en gammel fiende av Nate. Han leter også etter skatten. Med seg har Eddy med seg et tonn av folk. Alle leter etter skatten: Roman, Eddy og Nate (Sammen med Elena).
Der har du selve historien. Jeg garanterer også et knippe overaskelser underveis.

Gameplayet i Uncharted er som sagt: En blanding av third person shooter og plattformhopping. Nate har muligheten til å løpe og svømme. Han kan også klatre og hoppe fra sted til sted, og hoppe fra tau og andre ting. Det er veldig underholdende å hoppe fra blokk til blokk, for kontrollene sitter som hånd i hanske. Nate hører på din kommando hele tida. Han gjør alltid det du vil, og jeg har aldri opplevd at han gjør noe annet. Det har skjedd i andre spill, men det er heldigvis ikke tilfellet her. Supert.

Skytingen er et sterkt pluss i Uncharted. Det er intenst og aldri kjedelig. Nate har et stort arsenal av våpen til rådighet, men du har liksom ikke tre pistoler, et maskingevær og en pumpehagle på en gang. Du kan ha en pistol, et gevær eller pumpehagle og maks fire granater på en gang. Dette bidrar altså til at du må tenke på noen ting: Hva skal jeg ha med videre? Er det lurt å ha med dette våpenet videre, grunnet lavt ammo?
Våpen er det nok av. Flere forskjellige pistoler, geværer, pumpehagler osv. Det mest effektive er for min del AK-47, Moss-12 shotgun og fler. Du kan også finne fiender med små bazookaer, og skaffer du deg disse, kan de være veldig hjelpsomme mot flere fiender. På noen steder kan du også finne svære geværer med evig skudd, og det er rett og slett utrolig morsomt å gå bananas med disse.
Skytingen er intens og det kan bli veldig blodig til tider. Ikke det voldeligste spillet på jorda, men det fortjener sin aldersgrense.

Det er ikke bare skyting som Nate er flink til, han er nokså god i nærkamp også! Han slår hardt fra seg, og det skal bare noen få slag, så ligger fienden nede på bakken, død. Det er to muligheter du har i nærkamp. Voldta knappen firkant, og Nate gir fra seg kjappe, små slag, som raskt dreper fienden. Den andre er vanskeligere å få til, men den er svært hjelpsom. Hvis du trykker firkant, trekant og firkant en gang til, gir Nate fienden skikkelig juling. På det siste slaget er det også slow-motion. Det kule med dette er at du får dobbelt med ammo. Så hvis du har 5 kuler igjen på AK'en din, og ser en fyr som tilfeldigvis bruker AK-47 mens kulene dundrer mot deg, kan du løpe å trykke de knappene, og vips, så har du dobbelt opp med ammo. Meget hjelpsomt.

I tillegg til all klatringen, hoppingen, skytingen og nærkamp, så har du også noen puzzles. Her har du alt fra finne en brukbar vei inn i en bygning, eller trykke på ting i riktig rekkefølge. Fett, men her kommer også Uncharted sin største svakhet: Alle gåtene er ikke så vanskelige. Du finner fort ut løsningen. Det var bare to gåter jeg virkelig slet på. Og det sier litt. Det er enkelt mest på grunn av to ting: Du har dagboken til Francis Drake, og den har som oftest det lille hintet du trenger til å løse gåten. Men hvis dagboken ikke hjelper, og du sitter litt fast, kan det også komme opp et hint. Du trykker på en knapp. Og du blir vist ett eller annet som har noe med gåten å gjøre. Fra her kan du som oftest finne ut løsningen på kort tid. Men som sagt, det var to gåter jeg virkelig brukte mye tid på.

Noen sekvenser i spillet er også kjøresekvenser. Du kan kjøre bil. Da kjører Elena, mens Nate bruker et stort maskingevær til å drepe fiender som kjører etter deg. Du kan også kjøre på vannet, med en vann-skooter. Her styrer Nate, mens Elena skyter på tønner og fiender.

Når Elena eller Sully går sammen med Nate, og de støter på fiender, synes jeg A.Ien er litt svak. Fiendene skyter bare på Nate, ikke Elena. Hun kan egentlig løpe rundt, men fiendene vil ikke ense henne. Minus.

Spillet kan også by på korte trykkesekvenser, sånn som "God of War". En knapp kommer opp, og du må trykke på den så fort du kan. Ellers dør du. Fett.

Spillet bruker også SIXAXIS-kontrollerens bevegelsessensorer. Du kan balansere over stammer, og bestemme hvor granaten skal gå. Heftig.

Grafikken er nydelig. Rett og slett nydelig. Øya det hele befinner seg på, er utrolig godt laget, og detaljene er store. Det er nesten som du kjenner varmen, og stemningen er på topp. Vannet er også meget godt laget, og når Nate svømmer, og kommer opp igjen, ser du klærne er kjempevåte. Hvis du er nedi med bare buksene, er det bare det som blir vått. Design på alle de forsjellige karakterene er mesterlig gjort. Spessielt Nate ser virkelig livaktig ut. I filmsekvensene, som det er mange av, ser det hele nesten ut som en ekte liten film.

Lyden er nesten det beste i Uncharted, ved siden av klatringen og skytingen. Stemmeskuespillerne gjør en strålende jobb, og da er det stemmene til Nate, Elena og Sully som virkelig briljerer. Fiendene skriker ut "Shoot to kill!", bæljer "There he is!" og skyter på deg. Skytingen fra våpna høres også veldig bra ut. Hvis en fiende dreper deg, sier han ting som "Not so tough after all!" og mer. Lyden er virkelig brilliant.

Spillet er sykt vanskelig. Jeg har spilt gjennom spillet for andre gang for litt siden, på easy, og jeg døde tusen ganger. Når du er i et område med masse fiender, og alle har pumpehagler og maskingevær, noen har bazookaer og noen har snipers, da er det garantert at du vil dø en del ganger.

Spillets brett inneholder mange små skatter. Du kan finne så mange som mulig. Disse er vanskelige å finne, og du finner ut hvor de er ved å se etter et lite blink. Det er i alt 60 skatter til sammen, og du kan bruke masse tid på å finne dem. Selv har jeg bare funnet 30, og jeg leter fremdeles. Når du finner en skatt får du litt poeng.

Poengene du får kan brukes til å låse opp forskjellige ting. Du kan også skaffe poeng ved å gjøre noe spessielt, for eksempel hvis du får headshots 10 ganger, får du noen poeng. Ting du kan låse opp er blandt annet kostymer, og du kan låse opp fiender, og styre de. Meget humoristisk, siden de har Nate's stemme. Du kan spille gjennom hele spillet med et nytt kostyme, bare du får poeng nok. Andre ting er våpen, og videoer. "Behind the scenes" og slikt.

For litt siden fikk spillet også Trophies, Sony's svar på Achivements. Du kan bruke lang tid på å skaffe Trophies. Du gjør det samme som for å få poeng, så hvis du får 10 headshots, får du poeng i spillet, og en Trophy. Meget enkelt, meget effektivt.

Lengden er ganske grei. For litt siden spilte jeg gjennom spillet, og jeg brukte en og en halv dag. Men med alle treasures og poeng, får det deg til å holde på mer. Du har også evnen til å velge kapittel når du har runnet det, slik at du kan spille gjennom det du likte best flere ganger.

Konklusjon. Uncharted: Drake's Fortune er et fantastisk spill, fult av gode ting. Skytingen er intens, nærkampen er meget god, klatringen og hoppingen er utrolig god, grafikken er i mesterklasse, det samme er lyden. Noen få svakheter med puzzles og A.I, men Uncharted er et spill du må ha hvis du har PS3. Jeg gleder meg masse til Uncharted 2 som kommer i 2009, for dette spillet underholdt meg hele tida, det er spill jeg ikke vil glemme.

Grafikk: 9
Gameplay: 9
Lyd: 10
Holdbarhet: 8

8/10 - Nathan Drake gjør det bra i sin første runde!

Medlemsanmeldelser25
Samlet karakter: 8.9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10