Norsk
MEDLEMSANMELDELSE

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Metal Gear Solid 4 står for meg som det mest gjennomførte spillet noensinne uavhengig av konsoll og sjanger. Det er ikke et spill for alle, men det er et helt fantastisk spill for fansen av serien og det er vel de Hideo Kojima, skaperen av Metal Gear serien ønsker å appellere til.

Å sikte ganske tydelig mot fansen av Metal Gear serien står for meg som en genistrek. Jeg kan ikke fatte hvorfor Kojima skulle ønske å gjøre spill nummer 4 i Metal Gear Solid serien åpent for alle når de forrige spillene byr på en vannvittig intrikat historie og det er MGS4 sin jobb å nøste opp alle disse løse trådene, noe gjennomføres på en så genial måte at det mangler sidestykke i spillhistorien.

Metal Gear Solid 4 lyser av genialitet hele veien. Helt fra spillets første installasjons ladetid og fra det aller første man får se etter å ha trykket på "new game" for å høre en velkjent lyd av pistolskudd. Kojima vet at det er hundretusener av fans som ikke kan vente med å starte opp spillet og som bare har et spørsmål i hodet når de fyrer opp spillet: "Hva er det første jeg vil få se av MGS4?"

Det første man får se er intet mindre enn genialt. Jeg vil ikke røpe hva det er, men jeg kan si at det er fullstendig uventet, samtidig som det er utrolig underholdene og faktisk langt mer relatert enn man skulle tro ved første øyekast. Neste scene er mer likt det man ventet å se. En ytterst cinematisk åpningscene som sømløst går over til gameplay. Cinematikken og fortellerstemmen til Snake er til å få frysninger av og musikken er perfekt tilpasset til det som skjer i bakgrunnen.

Det er nemlig en balanse Kojima driver med hele tiden. Metal Gear Solid 4 er et veldig seriøst spill som stiller dype, filosofiske spørsmål samtidig som det tar opp dagsaktuelle temaer. Det er lagt mye arbeid i å bygge opp en utrolig spennende og detaljert verden, men det er lagt nesten like mye på å rasere hele bildet.

Spillet er nemlig stappfullt av syk humor, referanser til at det faktisk bare er et spill du spiller (kommentarer til fordelene med Blu-Ray, snakk om konsollkrigen osv...) og man forstår fort at MGS4 slettes ikke holder seg selv like høyt på strå som Splinter Cell, Syphonfilter og de andre spillene i Stealth-sjangeren. Selvironien er herlig, samtidig som man skjenner den igjen fra de eldre spillene.

Selve gameplayet er fornyet, men selv om MGS4 er blant de mest cinematiske og teknisk imponerende spillene på PlayStation 3 føles selve gameplayet ganske gammeldags og alert phases og alt som er får MGS4 til å til tider føles retro, noe som sannsynligvis ikke blir godt mottatt av folk som prøver seg på MGS for første gang, og det er helt greit.

Snake er kanskje ikke så supersmidig som en spion i hans klasse burde være. Han sliter med ryggen og alderdom, det føles som man styrer en sliten og gammel kar, men det er jo fordi det er akkurat det man gjør! Det føles også sterkt som man faktisk spiller et spill, med masse informasjon på HUD, klassiske spillyder og tegn rundt om kring. Så selv om spillet har de mest cinematiske scenene i spillhistorien føles det fortsatt mer som et spill enn de fleste andre som lages, og det er egentlig velkommen.

Metal Gear Solid 4 lykkes i å fortelle en fantastisk historie som i høy grad får fram følelser fra spilleren samtidig som det lykkes i å ha et kjempesolid gameplay som er dybt og som aldri stopper å overraske.

Det er tonnevis av ting å gjøre i MGS4, utforsking og samling av blant annet iPod sanger, pluss haugevis med godt gjemte morsomheter og podcasts fra utviklerne er kjempemorsomtå høre på. At man kan høre på musikk fra gamle spill i serien og fra andre Kojima-titler er helt klart rettet mot fansen og det er det som gjør MGS4 så sykt bra gjennomført.

Så gi fanden i å forvente at alt er helt stokket om for en ny konsoll og en ny fanskare. Det er kanskje stappet med nyheter, men kjernen i de gamle spillene er bevart. Er du ikke fan er ikke MGS4 spillet i serien å starte med. Er du et tålmodig fan av serien er dette potensielt det beste spillet noensinne og det har noen av de mest episke øyeblikkene spillverden har sett.

MGS4 vet hva det sikter etter og treffer etter min mening midt i blinken. Har du ikke spilt noen av de forrige spillene og forventer at Metal Gear er like lett å hoppe inn i som de fleste andre spillserier tar du grundig feil!
MGS4 er ikke tilpasset hvem som helst og du risikerer å gå skikkelig på trynet om du kjøper dette helt uten videre.

MGS4 er ikke noe for alle, men det er alt for noen.


Presentasjon: 9.5
Herlig story, flott humor, enkle og gode menyer og kanskje det beste game over screenet noensinne. Dessverre litt mange og lange lastetider.

Grafikk: 9.5
Litt problemer med framerate, men teksturer, atmosfære og design er fra øverste hylle.

Gameplay: 10
Til tider kronglete, men utrolig dypt og ekstremt tilfredsstillende når man mestrer stealth. AI og forskjellige vanskelighetsgrader byr på mye underholdning.

Lyd: 10
Bunnsolide lydeffekter, fantastisk stemmeskuespill fra så og si alle, noe av spillverdenens beste musikk og knallsterk støtte for Dolby 5.1

Holdbarhet: 10
En lang og solid story med masse hemmeligheter og en fantastisk mulighet for utforsking.
En kjempesolid online-del som er veldig populært den dag i dag og som revolusjonerer onlinespilling på mange måter.
Masser av gratis ekstra ting blir tilgjengelig på nett. Kjempemasse som er mulig å kjøpe og å prøve (med ekte penger, og med spillets penger), et eget reward system og bunnløse mengder med underholdning.

Pluss:
Gidder faktisk ikke å ramse opp alt. Utrolig holdbarhet og strålende gameplay blandet med next-gen cinematikk og en fantastisk story.

Minus:
Noen frame-rate problemer, spillkontrollen kan føles litt stiv, det mangler en tydelig skrift på koveret der det står "OBS! Ingen nykommere"

(Jeg klarer ikke å skrive en fullstendig anmeldelse av et så massivt spill. Er småsyk og klarer ikke å holde meg foran PC'en lenge av gangen. Derfor ikke mye fra MGO. Moralen er bare at spillet er for fansen.)

Medlemsanmeldelser20
Samlet karakter: 9.9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10