Norsk
MEDLEMSANMELDELSE

Brütal Legend

Spillverdenens morsomste spillutvikler er tilbake med det etterlengtede rockespillet Brütal Legend. Men lever det opp til forventningene?

Om det er én ting man ikke kan klage på når det gjelder Tim Schafer, er det originaliteten i spillene hans. Spillbransjen rammes av enkle, ordinære spill, og det er vel derfor Brütal Legend sikret seg oppmerksomheten til mange gamere verden over.

Spillet omhandler Eddie Riggs - en roadie basert på musikeren og skuespilleren Jack Black. Under en konsert kollapser scenen over Eddie, og det drypper blod på hans tilsynelatende magiske beltespenne. Dette resulterer i at han bli sendt til alternativ verden - en verden der omgivelsene er preget av metalsjangeren. Inspirasjonen er hentet fra platecoverne og musikken til blant annet Iron Maiden, Manowar og Ozzy Osbourne.

Eddie havner altså i denne metalverdenen der gitarer ikke bare lager episk musikk, men også skyter ut lyn og ild. Han våkner i et tempel på toppen av et fjell oppbygget av knokler der han må slåss mot munker og monstre ved hjelp av en kraftfull gitar og en gedigen øks.

Han møter raskt ei dame ved navn Ophelia, som hjelper ham med å komme seg bort fra tempelet. Hun tar ham med til et sted kalt «Bladehenge» der det lever en gruppe mennesker, som blir dominert av en tyrann. Eddie vil naturligvis hjelpe disse gjestmilde, metalelskende folkene, og begir seg ut på et eventyr for å bekjempe tyrannen, hans underordnede og hans overmenn.

Ved første øyekast er Brütal Legend et blodfylt tredjepersons actionspill, men det er så mye mer enn det. I viktige deler av spillet, blir kampene utført i skikkelig RTS-stil. Du kommanderer styrkene dine til å få kontroll over ressurser i form av «fans», for så å få mulighet til å produsere flere styrker.

Hovedmålet i disse kampene er å rive ned motstanderens scene, men det skal ikke bli lett. Fienden har nemlig samme formål, og er ikke av den typen som gir seg så lett. Bare det å skille din hær fra motstanderens skal vise seg å være umulig, samt å ha kontroll over de forskjellige styrkene. Da du forstår at det den nøye gjennomtenkte planen din ikke fungerer fordi du ikke aner hvem av styrkene som er dine, samtidig som du ikke vet om den ene styrken har kommet fram til destinasjonen du valgte, eller bare står på samme sted som for to minutter siden, blir du tvunget til å bruke en kjedelig taktikk som en treåring kunne stått bak. Dette gjør at en spillopplevelsen blir kjedelig framfor taktisk, spennende og tankekrevende.

Det faktum at vanskelighetsgraden plutselig stiger drastisk i RTS-delen senere i spillet, gjør at du er nødt til å spille samme bane om og om igjen. Repetive kamper og taktikker som ikke er i nærheten med å lykkes, gjør RTS-delen til et stort irritasjonsmoment som du helst styrer unna. Med andre ord: godt i teorien, dårlig i praksis, men det holder såvidt.

Heldigvis er spillet fylt med en masse humor, og jeg garanterer at du vil le deg gjennom det samtidig som du vil komme til å felle noen tårer. Med strålende stemmeskuespill, gode lydeffekter og, såklart, utrolig gjennomtenkt låtvalg, er spillet straks tilgitt for sine feil. Stemningen er høy da du ler deg halvt ihjel av Jack Blacks kommentarer, mens du hører på Mötorhead i Eddies hjemmelagde bil.

Til tross for den dårlig gjennomførte strategidelen, er kampsystemet godt. Det meste av spillet består av å slåss i vanlig tredjepersonsperspektiv der du, som sagt, bruker øks og gitar for å bekjempe fiender. Du får også ulike soloer etterhvert som du kommer videre, og disse brukes blant annet til å fremkalle bilen, reise relikvier eller som et ekstra kraftig angrep. Du kan kjøpe nye comboer, økser, gitarstrenger og oppgraderinger til bilen hos «The Guardian of Metal», Ozzy Osbourne i egen person. Han fungerer altså som spillets kjøpmann. Det kan være nyttig å besøke ham i ny og ne for å ligge best an i kamp.

En viktig del av Brütal Legend, er utforskning av den store verdenen. Det er rett og slett fabelaktig å cruise rundt i verden, mens du nyter musikken og omgivelsene. For selvom karakterdesignen er kjedelig og ukorrekt proporsjonsmessig, er verdenen en fargerik hyllest til heavy metal, som er så nydelig at du til tider ikke klarer å ta øynene fra den. Landskapet er ikke repetivt eller udetaljert, tvert i mot. Alt i fra slakke gressletter til snødekt tundra til spøkelsesaktige sumpområder til varme strender er faktorer som får deg til å glemme oppdragene. Du vil bare fortsette å kjøre i timevis.

Spillet er proppfullt av ting å samle, steder å utforske og sideoppdrag. Sideoppdragene fyller dessverre ikke kravene jeg setter for gode sideoppdrag. Med noen få unntak, er sideoppdragene det samme hele tiden. Det blir fort repetivt og kjedelig, men det er ingenting som krever at du må fullføre dem. Dog blir du så og si tvunget til å gjøre noen. Du tjener nemlig «Fire Tributes» (myntenheten i Brütal Legend) ved å gjøre sideoppdrag, som du kan kjøpe oppgraderinger for, noe som er høyst nødvendig hvis du vil ligge et skritt foran de etterhvert tøffe fiendene.

Alt i alt er Brütal Legend et følelsesladet, humoristisk og rocka actionspill som innfridde mine forventninger. Den fantastiske musikken, fargerike verdenen, det fantastiske stemmeskuespillet og lange holdbarheten veier enkelt opp for spillets feil, og om du er en metal-fan er dette spillet et must.

Min karakter: 9/10

Medlemsanmeldelser7
Samlet karakter: 8.2/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10