Norsk
MEDLEMSANMELDELSE

Fallout 3

Fallout 3 var det spillet som julen 2008 overrasket meg mest over hvor bra det var. Da jeg fant det under juletreet for cirka et år siden nå, så hadde jeg ikke forventet et såpass bra spill! Jeg hadde selvsagt sett noen få gameplayvideoer, men jeg hadde ærlig talt ikke peiling på hva det gikk ut på eller fungerte i det hele tatt, og som sagt ble jeg kraftig overrasket over hvor bra det var! Nå, nesten et helt år etter at jeg fikk det, så er jeg klar til å anmelde dette mesterverket.

NB!Prøver å unngå så mange spoilere som mulig så sant det ikke vil påvirke anmeldelsenNB!

Alt er svart. Du hører så en slimete lyd før alt blir lyst og du ser utover et lite rom med to menn i. Den ene doktoren, som da tydeligvis er din far, ser på deg og begynner å prate om hvor nydelig du ble. Gratulerer, du er nå blitt født. Etter å ha bestemt hvordan du skal se ut spoles du et år fremover i tid. Du er nå inne i en babygrinn og skal bestemme hva slags egenskaper din figur skal ha av for eksempel Styrke, Utholdenhet osv...

Du går så igjennom flere deler av barndommen din som 10 årsdagen din og Eksamen. Alt dette foregår inne i et sted kalt Vault 101, et underjordisk hvelv med en pansret inngangsdør som må ha en åpningskode for å åpne seg. Du er låst der inne i trygghet med mange andre folk i et lite samfunn fordi at på overflaten har det vært atomkrig. USA er bombet i fillebiter, og da Kina, landet som bombet USA, begynte å bli en trussel ble folk som hadde betalt godt nok låst inne i forskjellige underjordiske hvelv som det du selv starter i. Inne i disse hvelvene er det trygt og du har rent vann og nok med mat. Men en dag tas denne tryggheten bort fra deg. Faren din, som er ditt eneste familiemedlem, rømmer fra hvelvet av ukjente grunner, og du vil følge etter. På denne måten blir du kastet ut i det livsfarlige "Capital Wasteland", som er ruinene av Washington DC og en god del områder rundt, på jakt etter din far.

Dette er altså begynnelsen på Fallout 3, og den er veldig grei i den forstand at du faktisk lærer hvordan det aller meste i hele spillet fungerer på de opplæringsnivåene du har inne i Vault 101.
Når du så sleppes ut i den livsfarlige ødemarken er du forberedt på den måten at du vet i hvertfall hvordan du skal kunne slåss skikkelig, men som i alle andre spill må du jo opparbeide deg teknikker som fungerer for deg. Hovedhistorien i spillet er ganske så lang, og første gangen jeg spilte den brukte jeg nok cirka 10-15 timer på denne. I tillegg har du mer nok av sideoppdrag som ikke har noe med hovedhistorien i det hele tatt å gjøre, men som er mer enn belønnende nok, og enkelte av dem er ganske underholdende og spennende.

I Fallout 3 introduserer Bethesda et nytt type kampsystem kalt V.A.T.S. (Forkortelse for Vault-tech Assisted Targeting System). Med VATS kan du stoppe tiden i spillet og se selv hvor mange prosent sjanse du har for å treffe hver kroppsdel på motstanderen din før du velger hvor du vil skyte og figuren din skyter så automatisk på det stedet du valgte og prosent andelen bestemmer så om du treffer eller ikke. Dette høres kanskje helt idiotisk ut for oss FPS spillere(for ja spillet foregår hovedsakelig i første person synsvinkel), men det fungerer helt toppers i et spill som dette siden det er bygget på den samme grafikkmotoren som The Elder Scrolls IV: Oblivion går på, og jeg selv synes det til tider kan være veldig utreffsikkert å skyte uten å bruke VATS. Du kan selvsagt ikke bruke VATS på alt som kan kravle og gå av fiender så lenge du vil. Du har såkalte Action Points (AP) som du bruker hver gang du skyter med VATS. Når denne går tom så kan du ikke bruke VATS igjen før den har fylt seg opp etter et halvt minutts tid, noe som kan virke veldig lenge midt i en kamp.

Spillet er altså et openworld FPS/RPG spill, noe som betyr at du selv velger hvordan din figur skal være, både i utseende og i ferdigheter. Spillet bygger på et nivå system hvor du starter i nivå 1 og høyeste nivået er 20 og du går opp i nivåer ved å skaffe deg ferdighetspoeng (XP) som du igjen får av å drepe fiender, Hacke PCer, gjøre Quests osv. Hver gang du går opp i et nytt nivå kan du først velge å gjøre ferdighetene dine bedre som at du skal skade mer og være mer treffsikker med Rifler, Bli flinkere med Eksplosiver og alle andre slik ferdigheter som omhandler det praktiske du gjør i spillet både i og utenfor slagmarken. Så får du velge deg et "Perk" som gir deg en bestemt evne eller lar deg legge til flere poeng på ferdighetene dine. I og med at det er RPG spill kommer det også med at du skal samle penger, våpner, rustninger, medisiner og mat. I begynnelsen av spillet kan du virkelig få en opplevelse av at du må kjempe for å overleve i det helvete som du befinner deg i, og pengene strekker ikke til i det hele tatt og mens du er ute på et langt tokt går du tom for medisiner. Dette må være en av de beste følelsene dette spillet kan gi deg! Du skal overleve om det så betyr at du må stjele fra en butikk eller må rett og slett skyte ned en uskyldig for å få tak i det du trenger. Dette vil selvsagt igjen gå utover Karmaen din. Karmaen din er den som sier om du er snill eller slem og blir basert på hvordan du har oppført deg gjennom spillet. Har du hjulpet folk i nød, kanskje gitt fra deg de livsviktige medisinene dine slik at andre kanskje overlever eller stoppet en hel by fra å bli sprengt i luften så kommer du til å ende opp med god karma. Hvis du derimot bare stjeler og dreper for å få det slik du vil ha det og bare tenker på deg selv kommer karmaen fort til å gå mot dårlig. Spillet er derimot veldig nøye på HVA du gjør når det gir eller tar ifra deg Karma. Det å stjele teller ikke like mye som å drepe, og det å gi en og annen mann en flaske med vann teller langt ifra like mye som å stoppe et angrep på en by hvor flere liv vil gå tapt.

Når det kommer til utvalg av våpen svikter ikke spillet der eller. Du har utvalg i alt som kan krype og gå fra Mini-atombombe-launcher til Assualt rifles til Plasma Våpen til Pistoler til motorsager og politibatonger. Hvis du også får tak i tegninger og de rette materialene kan du bygge dine egne våpen som du ikke kan finne ellers. Som for eksempel en svær greie kalt "Rock-it launcher", et våpen som kan skyte alt fra teddybjørner til tommeølflasker. Genialt!

Grafikken i spillet er egentlig helt OK. Ikke noe spesielt bra, men heller ikke noe dårligere enn alt annet som fantes på markedet den gangen (2008). Ting kan bli sparket rundt og alt har en føles som om det veier noe, i og med at det aller meste av objekter kan bli flyttet på og fly rundt i alle himmelretninger. Det er ingen former for skader som kan gjøres på landskapet ellers, men det ville ikke ha passet i et spill som dette. Det er uheldigvis en god del bugs som ødelegger en opplevelsen til tider.

Lyden i spillet er heller ikke så spesiell, men den er god nok til at du kan få med deg hva som skjer rundt deg. Ingenting er mer skremmende enn å høre en Goul (Zombie-aktige fiender) som hyler i det fjerne mens du er nede i en mørk tunnel, en sniper som skyter på deg i det fjerne eller motstander som har plaffer løs på deg med assualt riflen sin.


Alt i alt er Fallout 3 et fantastisk spill som de aller fleste som liker RPG spill burde prøve. La det også være sagt at hvis du likte The Elder Scrolls IV: Oblivion så liker du med 98,647% sannsynlighet også Fallout 3 og omvendt. Gameplayet og alt du kan gjøre i spillet er helt fantastisk og du kan se frem til uker med morsomme opplevelser her. Men la det bare være sagt at du burde ha en sans for innlevelse for å få aller mest ut av det. Du har også hele fem DLCer som alle er tilgjengelig for 800 MS points (Ca 65kr) på Xbox Live markedplace, PSN nettbutikken og på PC. Eller man kan kjøpe Game of The Year edition hvor du får med alle sammen, noe som anbefales på det sterkeste siden disse forlenger spillet og alle sammen legger til ny våpen, rustninger og masse annet snadder. Denne anmeldelsen rører nesten bare litt i overflaten av hva som er hovedelementene i spillet, skulle jeg nevnt alt, ville den blitt betydelig mye lengre.

Grafikk: 7/10
Gameplay: 10/10
Lyd: 8/10
Holdbarhet: 10/10


Achievements:

Acievementsene i dette spillet er så å si ganske enkle. De aller fleste går ut på å gjøre ferdig hovedquesten og alle sideoppdragene. Du har også for å nå nivåene 8,14 og 20 med Dårlig, Nøytral og God karma. Ikke så veldig vanskelig egentlig hvis du bare bruker litt kløkt og sunt vett, så kan du få alle disse ved å spille gjennom spillet én eller to ganger. Du har også for å finne bobleheads, som er collectibles i dette spillet. Disse er ganske utfordrende. Verdenen er stor, og Bobleheadsene er små og godt gjemt. Ved mindre Youtube er din venn, så er disse ganske vanskelige.

Achievementsene spoiler ingenting av historien når du leser på dem, du får bare vite hva oppdragene du må ta, heter. Det er eller INGEN secret achievements, heldigvis.
Men de er heller ikke spesielt vanskelige, bare veldig tidskrevende.

Vanskelighetsgrad: 6/10
Oppfinnsomhet, Morsomhet og Spoilers: 5/10

Medlemsanmeldelser35
Samlet karakter: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10