Norsk
MEDLEMSANMELDELSE

Red Dead Redemption

Spillutvikleren Rockstar er kjent for sin spillserie "Grand Theft Auto" og prøver seg nå med et westernspill. Men lever Red Dead Redemption opp til forventningene som har blitt satt?

Spillet foregår i 1911, i det industrien tar over Den Ville Vesten. Jeg blir fortalt historien om cowboyen John Marston. Som ung red John i en gjeng, men ble lagt igjen for å dø etter å ha blitt skutt under et bankran. Etter dette trakk han seg fra gjengmiljøet, giftet seg og stiftet familie. I det spillet starter er familien hans kidnappet av myndighetene og han blir presset til å dra på jakt etter hans tidligere bandekamerater. Jakten starter i det ville vesten, men man blir igjennom spillet tatt med både til Mexico og den mer siviliserte Østkysten. Historien er så velskrevet at den kunne ha fått Nobels Litteraturpris.

Man får være cowboy på alle mulige måter. Stoppe kvegtyver, temme hester, redde jenter og møte rivaler i vaskeekte dueller i hovedgata. Man kan også dra på jakt etter over 40 forskjellige typer dyr eller lete etter skatter ved å løse ledetråder på er skattekart. Man kan være lovløs og stjele penger, eller tjene dem ved å gjøre jobber som inkluderer gjeting og å være nattvakt.

Arealet på den enorme verdenen er rundt 90 virtuelle kvadratkilometer og er spekket av detaljer. I skyteepisoder har man muligheten til kun å skyte pistolen ut av hendene på skurkene, hvis man føler seg human. Folk i spillet lever sine liv og hvis den lokale kjøpmannen dør, vil butikken hans bli stengt inntil det kommer noen for å ta over bedriften. Blir noen skutt i føttene, vil de krype seg bort fra åstedet. Under skuddvekslingene har man også mulighet til å bruke noe som blir kalt "Dead Eye." Dette gjør at tiden går saktere og man får velge hvor man vil plassere skuddene. "Dead Eye" er snedig i mange situasjoner og gjør spillet en hel del lettere for nybegynnere.

Som en ekte cowboy har jeg mange metoder for å slå i hjel tid. Jeg kan spille poker, kaste hestesko, hjelpe lokalbefolkningen, jukse i poker, drikke meg full, bryte håndbak, kjøre tog, jakte på dyr, spille blackjack eller utforske den øde ørkenen. Min favoritt er å jakte på hjort og bøffel. Det er noe eget med å jakte på et dyr, klare å felle det og deretter flå det. Til slutt får man selge skinnet og kan kjøpe nye ting for pengene. Jeg har mulighet til å kjøpe aviser og lese nyheter, noen overskrifter har jeg skapt selv, eller jeg kan se på reklame for vidunderkurer, industrielle nyvinninger og andre løgnaktige produkter. Red Dead Redemption gir meg med andre ord veldig mange valg til hva jeg kan gjøre.

Jeg kan sitte lenge og se på solnedgangen i ørkenen, jakte på bøffel, eller ganske enkelt spille meg videre i historien. Alt er umåtelig vakkert i Red Dead Redemption. Rockstar har ikke romantisert den ville vesten, og jeg får se mye fattigdom og undertrykkelse, men det er likevel alltid noe vakkert og poetisk ved spillet uansett situasjon, noe takket være musikken. Det er åpenbart at det er lagt ned mye arbeid i låtene som preger spillet. Melodiene er stemningssettende og veldig typiske for westernfilmer, noe som gjør at jeg føler meg litt som "Dirty Harry". Blues, latinske rytmer og andre sanger som passer godt rundt leirbålet er en selvfølge.

Det som skuffet meg litt var onlinefunksjonen. Det er mulig å møte et stort antall folk på nett og ri rundt med dem på en modus som kalles "Free Roam." Problemet er at det blir alt for mye skyting mellom folk, for kaotisk og det går treigt å komme seg fremover. I tillegg er det veldig liten skrift på beskjeder som kommer opp på skjermen, noe som gjør det vanskelig å få med seg disse. Likevel er heller ikke denne delen av spillet helt på trynet. Du arbeider deg oppover en rangstige og får belønninger etter hvert. Du starter med et esel og en liten revolver, og du får bedre hester og våpen etter hvert som du spiller online.

Grafikken er uhyre bra, spesielt på filmsekvensene. På enkelte steder kunne jeg nesten blitt lurt til å tro at de har brukt ekte, levende skuespillere i stedet for animasjon. Det er også et flott stemmeskuespill med fantastisk leppesynkronisering. Spillet ser faktisk ikke ut som en tysk-dubbet versjon av James Bond fra 1969. Under John Marstons eskapader i Mexico blir det også snakket en god del spansk. Det var nemlig ikke alle mexicanske bønder som kunne snakke "ingles" på den tiden. Min amerikanske cowboy kunne heller ikke spansk, så det ble en scene hvor jeg trengte tolk. Virket litt som en standard ferie.

Red Dead Redemption er en perle av et westernspill og gjenskaper stemningen fra westernklassikere som "The Good, The Bad and The Ugly" og "Sundance Kid". Med en diger verden, en hovedperson som gjør at Clint Eastwood rødmer og utrolig mye å gjøre er Red Dead Redemption sikret å bli kåret til et av årets beste spill.
Uovertruffen cowboymoro!

10/10
+Svær spillverden, god musikk, godt stemmeskuespill, naturtro grafikk og spillmekanikk, mange minispill, god historie.
- Litt svak onlinedel.

Denne anmeldelsen er skrevet for Ungint.no

Medlemsanmeldelser28
Samlet karakter: 8.9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10