Norsk
MEDLEMSANMELDELSE

Scribblenauts

Jeg har forsøkt å videreutvikle min kreativitet, utvidet ordforrådet mitt og latt frustrasjon smelte et stort antall hjerneceller. Jeg har fanget stjernene på Scribblenauts!

Konseptet er genialt! Man skriver inn et ord og får det momentant opp på skjermen. Spillerne har total valgfrihet! Fang en sommerfugl? Bruk en håv eller lokk den til deg med en blomst! Overvinn en drage? Skriv inn Excalibur eller laserpistol og redd prinsessen! Konseptet er genialt og logikken er tilstede hele tiden, selv om drager, bøller og ondsinnede bier prøver å kverke deg uten noen grunn så er det aldri noen svikt i logikken. Det finnes to ulike typer baner: Puzzle og action. Puzzlebaner er de helt klart morsomste og gir deg et hint eller en gåte du må løse ved å skrive inn et ord. På actionbanene får du se hvor stjerna er og må komme deg frem til den ved å skrible i vei.

Scribblenauts er ufattelig morsomt og vanskelig å legge fra seg. Togreisen flyr av sted, selv med forsinkelser, og jeg har sittet opp sent med et spill til DS. Med 120 baner varer spillet lenge, og når man har gått gjennom alle én gang, er det fortsatt flere utfordringer igjen. Avansert modus lar deg spille gjennom en level en gang til, men denne gangen må man ta den tre ganger på rad, uten å bruke et ord to ganger. Det er også med en level editor som gjør at man kan lage sine egne baner. Det er svært moro å lage en bane som venner og familie kan bryne seg på, men level editoren er kanskje ikke så veldig oversiktelig. Du kan ikke lage puzzlebaner eller veldig avanserte actionbaner. Den største genistreken utviklerne 5th Cell har gjort er muligheten du har til å spille spillet fra hovedmenyen, om den kan kalles det i det hele tatt.

Du kan spille spillet på morsmålet. Likevel er det dessverre ikke like stor ordbok på norsk, så jeg spiller mest på engelsk. Uansett er det flott at spillet har blitt oversatt ettersom dette oppfordrer barn til å lære seg flere ord. Scribblenauts kan bli sett på som et avansert kryssord, du må skrive inn de riktige ordene for å komme deg videre, men du har muligheten til å bestemme hvordan ordene passer. Alle foreldre burde investere i en kopi av Scribblenauts til småtrollene sine. La dem lære mens de spiller!

Grafisk sett er ikke Scribblenauts noen perle. Sjarmerende grafikk laget i paint, men ikke noe vakkert. Man kan se tydelig hva man har skrevet inn, men det hadde ikke gjort noe om det hadde vært en litt glattere grafikk. Men jeg skal ikke klage for mye, designet er kreativt og alt fungerer greit. Hovedpersonen Maxwell er også en snedig figur med en hatt som skal se ut som kammen på en hane. Musikken som akkompagnerer Maxwells eskapader er også ganske spesiell. Små barn roper med en fengende melodi i bakgrunnen, hva de roper er noe de lærde strides om. Jeg er heller ikke sikker på om jeg vil vite hva brøleapene vil meg. Noe annet unikt med Scribblenauts er at det er blitt puttet inn en diskjockeylyd hver gang man enten lukker eller åpner Nintendo DS-systemet. Lydeffektene under gameplay er ikke stort, men det fungerer. Kyr rauter, gnomer vræler og pianoet gir fra seg en rar syntetisk lyd. Blomster og trær holder seg for øvrig stille.

Så klart er det en ting som ikke stemmer med dette spillet, og det som ikke stemmer det skurrer som pokker. Kontrollene er helt på trynet! Det er en prøvelse bare å få Maxwell til å ikke gå i snubletråden som sprenger hele New York. Du bruker flerfoldige minutter på å sette opp en stabel med kasser som Maxwell kan bruke til å nå den elskede stjerna si, men det ender med at han river dem ned alle som en. Sannheten er at Maxwell er en drittunge av en spillkarakter som ikke bryr seg det minste om hva du vil han skal gjøre. Han hiver seg i kamp mot varulver selv når du forteller han at du kan mane frem en vampyrjeger som kverke beistet. Han hopper uti lavaen selv om du holder på å bygge ei bro for fyren. Makan til ignorant type!

Som sagt er logikken fantastisk og i kombinasjon med hverandre er ordene også realistiske. Skriv inn Ku og slakter og du får et stykke kjøtt. Putt inn en grill og putt kjøttet oppå og vips, kjøttstykket er transformert til en lekker biff. La en person spise måltidet og han blir trøtt og legger seg til å sove middagshvil. Ei heks tryller folk til frosker og spiser dem, en politimann prøver å beskytte deg og en brødrister er et overdimensjonert drapsvåpen mot sjømonstre.

Til syvende og sist er Scribblenauts et spill som bør bli prøvd av alle som eier en DS, ikke fordi det er et veldig episk og storslått spill, men fordi det er gøy! Lærerne burde virkelig få øynene opp for spill som et læringsmedie. Selv om kontrollene er helt avsindig dårlige, er lek og lær et genialt prinsipp!

7/10
+Genialt konsept, slående logikk, stor ordbok, lærerikt
- Kontrollene er møkk!

Grafikk: 7/10
Lyd: 8/10
Gameplay: 6/10
Holdbarhet: 9/10

Super Scribblenauts er en oppfølger som inkluderer adjektiv og kommer ut i oktober!

Samlet karakter: 8.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10