Norsk
MEDLEMSANMELDELSE

Jak 2: Renegade

Skrevet av: ad0132   2010-11-21

Jak 2: Renegade
Jak og Daxter lader om og tar skrittet fra koselig barnespill over til et noe mer alvorlig actionspill.

Husker du Jak and Daxter: The precusor legendary?
Det hyggelige plattformspillet med lyse farger, morsomme oppdrag og glade monstre? Glem det. Jak 2 er ikke noe av det ener`n var, så hvis du lette etter et søtt barnespill så kan du pent drite i å lese denne anmeldelsen. Hvis du derimot er ute etter et av de beste Plattform/Action/skytespillene noensinne så les videre!

Historien begynner der det første spillet slapp. Jak og gjengen har lappet sammen den rare maskinen og er klare til å teste den. Plutselig åpnes en rar portal, som maskinen flyr inn i. Så blir Jak & Co slengt gjennom tid og rom, og blir skilt attpåtil. Når Jak kommer til seg selv er han ikke lenger i landsbyen sin, men i Haven City. Noen vakter i stive uniformer kommer og tar Jak til fange. Daxter rømmer med nød og neppe, men rekker å rope at han snart vil redde Jak.
Så hopper spillet to år. Jak har blitt holdt fanget av Baron Praksis, keiseren av Haven City. Der har Jak blitt utsatt for tortur og Dark Eco forsøk.

I spillets åpnings sekvens kommer Daxter og "Redder" Jak, Jak viser også at han er forandret. Han har nå mistet evnene til å bruke Eco kreftene fra originalen, men takket være forsøkene kan han forvandle seg for å få mer krefter hvis han har nok Dark Eco tilgjengelig.
Jak har også blitt bitter etter de to årene. Han har både fått skjegg og en stemme, og er fast bestemt på og styrte Baron Praksis.
Men dette kan han ikke gjøre alene, og ganske snart blir han plukket opp av en opprørsgruppe, som er ledet av den mystiske "Skyggen" og den.... Ikke så Karismatiske Thorn.
De første oppdragene går ut på å gjøre småjobber for gruppa. Dette innebærer å dra utenfor byens murer og kjempe deg opp til et tårn for å plassere et flagg O.S.V...

Kontrollene er slående like originalen, men med noen viktige unntak. Du kan aktivere Dark Eco kreftene dine når som helst hvis du har nok poeng. I tillegg får du et svevebrett som du kan cruise rundt i Haven City på. Men den største forskjellen må være våpnene dine. Det er fire forskjellige våpen i spillet, og alle har ulike funksjoner som det lønner seg å bruke på ulike tidspunkt. Du kan også oppgradere våpnene dine ved å løse oppdrag for mafiabossen Crew.
Dessuten er Haven City en stor by, og man trenger mer enn et svevebrett for å ferdes i den.
Dette åpner for at Naughty Dog kan flette inn svevebiler i spillet, uten at det føles som et gimmick. Du kan ved et enkelt knappetrykk hoppe opp på nærmeste fartøy, og kaste ut eieren i beste Grand Theft Auto stil.
Det finnes også spesielle løp der du tar kontroll over svevesykkelen fra Eneren. Disse løpene er en fin avveksling fra resten av spillet, og klarer å holde på spenningen gjennom alle rundene.

Grafikken har fått ett løft siden sist, men det er ikke noen enorm forskjell. Det skal likevel nevnes at spillet holder seg uforskammet godt til dags dato. Designet er også fantastisk, Haven City er virkelig gjennomtenkt. Uansett om du trasker nede ved havna, eller om du kruser rundt i de tette gatene, føler du hele tiden at byen pulserer og lever. Det er også fin variasjon i omgivelsene, selv om det blir mest grått blir det faktisk litt grønt lenger ut i spillet.
Fiendene er heldigvis like oppfinnsomme som før. Hovedfiendene er jo selvfølgelig alle vaktene til Baron Praksis, men det er også stor fokus på en rar rase som kalles metall heads. Disse ligner på ville dyr, og har alle en glødende skalle, som man får etter å ha drept en. Disse kan man ofre til et orakel, for å få nye Dark Eco krefter.
Det finnes også noen fiender i sumpene utenfor byen. Disse minner mye om beistene fra originalen, og jeg smilte første gang jeg støtte borti en av dem.

Så over til lyden. Som sagt har Jak fått en stemme siden sist. Mange vil nok mene dette er negativt, men heldigvis er stemmeskuespillet så sterkt at det virker som en fordel istedenfor en ulempe. Daxter har samme stemme som i Eneren, og det samme har Samus og Kiera. Alle de nye figurene er også spilt med stålpresisjon, og dialogen virker både ekte og komisk på en gang.

Spillet inneholder over 70 oppdrag, og flere utfordringer. Med andre ord god valuta for pengene. Vanskelighetsgraden svinger mellom latterlig lett og beinhardt blodslit, gjerne i samme oppdrag. Dette er ikke negativt, men gir spillet et behagelig tempo. Selv om et par oppdrag blir litt for lette og andre litt for tøffe er spillet aldri urettferdig. Hvis du taper et race for tiendene gang, er det nok at du ikke gasset nok, eller at du ikke tok nok snarveier.
Utfordringene går som oftest ut på å bruke svevebrettet eller biler for å nå ett precusir egg, innen tiden går ut. Disse eggene brukes til å låse opp hemmelighter, og selv om hemmelighetene gjerne er litt tamme er det gøy å skaffe eggene.
Spillet har også en god gjennspillingsverdi, og jeg har nok spilt gjennom det minst sju ganger.

Plattformdelen fra originalen er vel bevart, og selv om all skytingen tar litt over er det fortsatt masse plattforming med.
De akrobatiske delene føles også mer episke enn i originalen. Et eksempel på dette er at du skal svinge deg fra plattformer som knuses, at du kjemper på utsiden av et høyt tårn og mye mer.

Når du vandrer rundt i byen, hender det rett som det er at du blir ettersøkt, dette skjer hvis du dreper en innbyger, skader en vakt eller dulter borti et vaktfartøy.
Jeg syns disse jaktene var litt bob-bob, på en side er de ofte fartsfylt og adrenalinet pumper. Men på en annen side skjer de litt for ofte, og det hendte ofte jeg så vidt sneiet et vaktfartøy, men likevel ble folkefiende nummer Uno.

Dom:
+ Kule oppdrag, bra grafikk og design, eksellent plattformdel, Fantastisk lyd, mange oppdrag
- For lett å bli ettersøkt, du blir ettersøkt OFTE, svingene vanskelighetsgrad, tamme hemmeligheter

Jak 2 har noen feil, men føles likevel som et av de beste spillene jeg noensinne har spilt. Jeg kan ikke annet enn å applaudere Naughty Dog for hva de har gjort med serien. Jak 2 står fram som et enda bedre spill en originalen, med et helt nytt konsept og veldig mange forandringer, samtidig som Jak and Daxter følelsen er bevart.

9/10

Samlet karakter: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10