Norsk
MEDLEMSANMELDELSE

Uncharted: Drake's Fortune

Skattejakt har alltid vært et spennende tema innen mediebransjen. Filmer som Indiana Jones har vi alle sett eller i alle fall hørt om. Nysgjerrige skattejegere som drar på spektakulære eventyr inn i jungelen for å finne en gammel skatt dekket av gull er noe vi alle har assosiasjoner til. Merkelig nok har det sjelden kommet noe slikt i spillformat, med noen unntak som Tomb Raider. Vel, på E3-messen i 2007 viste Sony fram en tittel som skulle være eksklusiv for PS3-konsollen som nylig hadde blitt sluppet. Spillet het Uncharted: Drakes Fortune, og skulle være et spill som nettopp skulle omhandle skattejakt. Resultatet ble et herlig og banebrytende eventyr.

For en historie!

Noen spill er av det faktum noe som du bare kan begynne å spille det bare for å finne ut hvordan det kommer til å gå med personene som er innblandet. Du kan føle en trang til å begynne å spille bare for å følge historiens gang, og ikke nødvendigvis for å få et andrenalinkick ved å plaffe ned motstandere med et tungt maskingevær. Uncharted: Drakes Fortune er et av de spillene. Dette spillet har nemlig en historie som få kan måle seg med.

Det starter med at den barske eventyreren Nathan Drake og en journalist ved navn Elena Fisher har fisket opp kisten til piraten, eventyreren og skattejegeren Sir Francis Drake. Nathan mener selv at han er etterkommer av denne mannen, til tross for at historiebøkene sier at han døde barnløs. Når de åpner kisten, finner de ikke annet enn en liten bok. Denne boken er dagboken til Sir Francis, og denne hevder at han forfalsket sin egen død og var på sporet av noe stort som skulle være en enorm gullstatue fra El Dorado. Før Nathan og Elena har fundert nok, dukker det opp moderne pirater som selvsagt er ute etter å skyte dem i fillebiter. I siste liten kommer heldigvis Nathans venn; Sully og får dem ut av knipen de er i. Etter de har fått mer orden på sakene, starter selvfølgelig jakten på skatten som Sir Francis angivelig hadde funnet, men det virker som det er flere enn Nathan som er ute enn denne skatten.

Som sagt er historien i Uncharted: Drakes Fortune spektakulær, og denne historien hadde holdt mål til en spennende eventyrfilm. Desverre tar gjennomspillingen nokså kort tid, men kvalitet framfor kvantitet sier nå jeg. Historien er delt opp i kapitler, og det er ikke som i mange andre spill der det kommer en mellomsekvens for hver nye del av historien. Her er det heller sånn at det kommer et nytt kapittel når du har kommet til et nytt sted o.l, og ikke nødvendigvis etter det har vært en lang pause. Uncharted: Drakes Fortune er nemlig også et av de spillene hvor du følger personene mer eller mindre hele tiden gjennom hovedhandlingen.

Personer du vil bli godt kjent med

I dette spillet er det også et fabelaktig persongalleri. Selv om personene ikke akkurat presenterer seg selv første gang du støtter på dem, vil du fort bli kjent med dem likevel. Du vil fort få greie på hvilke relasjoner de forskjellige karakterene har til hverandre, selv om de ikke sier det direkte til hverandre i løpet av mellomsekvensene. Det er nemlig sånn i dette spillet at du vil bli godt kjent med karakterene som er innblandet. Du vil fort finne ut hvordan personlighet de har og hvordan de oppfører seg til vanlig. At Nathan er en optimistisk person med mye sarkasme i bakhodet og at Sully er en laid-back type vil du fort forstå. Dette er enda en av mange grunner til at dette som et spill kan minne sterkt om en film.

En fryd for øyet

Tatt i betrakning av at Uncharted: Drakes Fortune er fra 2007, er grafikken fantastisk. Ansiktene ser bemerkelsesverdig ekte ut, og alle de eldgamle templene du kommer til å støtte på er veldig godt detaljerte. Spillet foregår i hovedsak i jungelen, og når det gjelder omgivelsene, er de flotte og fargerike. Landskapet er utrolig godt laget, og noen ganger kan man rett og slett få lyst til å stoppe opp og se hvordan lyset glir inn i omgivelsene.

Som sagt kan Uncharted: Drakes Fortune minne om en interaktiv film. Noen av de viktigste grunnene til dette, er selvsagt mellomsekvensene. Dette er omtrent filmsnutter, og det er ikke av den typen du bare har lyst til å hoppe over. For mellomsekvensene inneholder humor, kule fraser og ikke minst god og nyttig informasjon. Stemmeskuespillet er heller ingenting å klage over. Stemmene passer veldig godt til de forskjellige personene, og er meget godt utført.

Skuddvekslinger og vannscootere!

En viktig faktor i Uncharted: Drakes Fortune, er kanskje ikke så overraskende kampene. Kampsystemet er bra i seg selv, men det er til å bli sint på av og til. Fiendene har nemlig enormt mye liv, og selv om du skyter dem to ganger i magen, kan de fortsatt stå på beina og bevege seg sånn som normalt. Men når du som en person spiller mot 20 nærmest udødelige fiender, er det heldigvis ting du kan hjemme deg bak i det minste. Kampene kan noen få ganger bli litt lange og repitive, men ellers er det ofte veldig morsomt å trenge seg gjennom mengder av fiender med den trofaste pistolen din. Kampsystemet i seg selv er likevel passe variert, og du kan også ta ganske mange tøffe kombinasjoner med bare hendene.

Våpenutvalget i Uncharted: Drakes Fortune er ikke direkte stort, men det er nok i seg selv. Du får bruke en pistol og et litt kraftigere våpen som maskingevær og hagle. Det finnes også en del andre kule våpen, som granatkaster og snikskytterrifle. Når det gjelder pistolene er det en del av dem, og det finnes både revolvere og vanlige håndpistoler. De fleste våpnene vil du får skaffet deg får du ved å plukke dem opp fra fiendene dine, og det er også på denne måten du får ammunisjon. Jo bedre våpen, jo mindre maksimal ammunisjon kommer du til å ha. Dette systemet fungerer uansett utrolig bra, og du kommer sjelden til å altfor lite ammunisjon.

Dagboken til Sir Francis inneholder merkelige symboler, men etter hvert skjønner Nathan at disse symbolene vil hjelpe han på vei til skatten. Du kommer nemlig til å støtte på en del gåteløsning under gjennomspillingen din. Noen gåter er veldig enkle, mens andre er noe mer utfordrende og kommer til å få deg til å tenke deg om. Men uansett er det alltid lov å ta en kikk i boka som inneholder hint i løpet av gåteløsningen. Klatring spiller også en stor rolle i dette spillet, og det er veldig morsomt å klatre når du får det til. For noen kan nemlig kontrollene føles litt sensitive i starten, men det vender man seg fort til.

I noen oppdrag i Uncharted: Drakes Fortune, er kjøretøy innblandet. Disse oppdragene er ofte intense, men selvsagt svært morsomme. Et eksempel på et slikt oppdrag er når du kjører med vannscooter oppover en strøm som kommer mot deg. Her kommer det ikke bare vann, men også eksplosive tønner mot deg, så her kan du velge å enten unngå dem, eller skyte dem før du kommer i nærheten av dem. Så til tross for tidvis ensformige kamper, er gameplayet i dette spillet godt variert.

En skattejeger jakter vel som oftest på skatter...?

I din jakt på El Dorado er det alltid små kriker og kroker i omgivelsene du kommer til å bevege deg gjennom. I disse krokene kommer du sannsynligvis til å støtte på små skatter. Det er nemlig ikke bare El Dorado du er på jakt etter i dette spillet, men på en øy som var i overflod av skatter når det en gang var en sivilisasjon er det selvsagt mange, mange mindre verdifulle antikviteter rundt omkring. Det er små skatter som f.eks er små figurer laget av gull og eldgamle mynter. Det er i alt 60 skatter som befinner seg på banene, og du merker dem ved at du ser at noe blinker et sted. Skattene er ikke lette å finne, men det er dermed sagt ikke umulig heller. Ikke så umulig i alle fall at du må finne fram en walkthrough på youtube for å i det hele tatt ha en sjanse til å finne noe som helst.

Er vel kanskje ikke så gøy å jakte på den samme skatten igjen...eller?

I mange anmeldelser jeg har lest av Uncharted: Drakes Fortune har det blitt klaget på at gjenspillingsverdien er svært liten. Jeg personlig synes gjenspillingsverdien er grei nok, men du kommer mest sannsynlig til å synes at den første gjennomspillingen var en god del bedre enn den andre. Men jeg tror dette kommer an på øyet som ser og at det vil variere fra person. Noen synes det er nok etter en gjennomspilling, jeg ville nok nøyet meg med 3, mens noen kanskje ville spilt gjennom historien 10 ganger. Hva vet vel jeg?

Holdbarheten derimot, er noe svært få kommer til å bli skuffet over. Dette spillet er nemlig så utrolig vanskelig å legge fra seg med det første. Du kommer til å sitte klistret til skjermen alle 6 timene du kommer til å bruke på gjennomspillingen din, og så vidt ty deg til å ta en pause. Handlingen holder seg like spennende gjennom det hele, og du lurer alltid på hva som vil skje. Først en kamp, så en gåte og deretter litt klatring. Sånn er det det vil gå for seg i dette spillet, og du kommer til å digge det! Alt glir sammen, og du vil føle at du alltid må se hva du må gjøre neste gang det er en ny oppgave.

Et must for PS3-eiere

Uncharted: Drakes Fortune er et fantastisk skattejakteventyr som sent vil glemmes. Det har en engasjerende historie med en flott oppbygging, herlig grafikk og rundt det hele er det utrolig spennende og underholdende. Naughty Dog har gjort en fabelaktig jobb med å gjøre dette til et action-eventyr av de få, så alle PS3-eiere bør øyeblikkelig få det i hus. Løp og kjøp!

Medlemsanmeldelser25
Samlet karakter: 8.9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10