Norsk
MEDLEMSANMELDELSE

Super Meat Boy

Å steke en god biff er ikke en enkel sak. Du må passe stekepanna og saltet, slik at det smaker gjestene. Likevel er matlaging mye enklere enn Super Meat Boy.

Super Meat Boy er en 2D plattformer, og hyllest til alle retrospill, og inneholder endeløse referanser til gamle spillperler fra åttitallet og frem til da Nintendo 64 kom. I spillet styrer du kjøttklumpen Meat Boy, som prøver å redde kjæresten sin fra den onde doktor Fetus, noe som utvikler seg til et søtt, lite epos illustrert av humoristiske kuttscener med Meat Boy. Spillet inneholder over tre hundre brett, hvor mange krever timing med marginer på under et sekund. Hvis man ikke hopper tidsnok, kan man fort komme til å hoppe inn i ei sirkelsag, eller utfor et stup. Super Meat Boy er også svært vanedannende, da man får starte brettet på nytt så fort man dør, det er ingen pauser å få, før man har slått bossen i hver verden. Det var et par brett som krevde at jeg satt i en time. Det var intenst. Man kommer litt lengre for hver gang man prøver, og etter litt slit og strev, står man på enden av brettet med dama i hendene. Men da hopper Fetus frem, og forvinner med jenta, igjen. Dermed tenker man at det går an å ta en bane til, før sengetid.

Man trenger ikke å spille kun som Meat Boy. Spillet inneholder ti ekstra karakterer, som hver har unike karakteristikker som kan brukes for å løse brettene enklere. Disse ferdighetene kan være muligheten til å sveve eller til å gjøre et dobbelhopp. Meat Boy er veldig rask. Til gjengjeld er disse karakterene veldig vanskelige å rekruttere. Noen kan finnes i såkalte "Warp Zones" som oftest lar deg spille en 8-bit eller firefargers referanse til et eldre spill, men som noen ganger lar deg spille som en ny karakter. Om du klarer tre vanskelige, skreddersydde brett med denne nye karakteren, låser du opp muligheten til å bruke den på andre brett. Andre kan låses opp ved å samle plaster. Plastrene finnes både på vanlige brett og i Warp Zones, men står ofte på utsatte steder, eller er vanskelige å få øye på. Plastrene kan også låse opp nye verdener eller farger til Meat Boy. Spillet finnes både til PC og Xbox 360, og karakterutvalget varierer mellom konsollene. Alle karakterene er hentet fra andre spill, noe som fungerer mye som reklame for de respektive spillene.

Når man har strevd seg gjennom alle levelene og alle verdene, er det mulighet for å spille dem i Dark World. Dark World presenterer deg for de samme brettene du allerede har gått gjennom, men med enda flere sagblader, stup og skrenter og andre hindrer. For å låse opp et brett i Dark World, må du først få til standard versjonen på en viss tid. Mørkeverdenen er veldig flink til å ødelegge ens moral, spesielt på de banene som er svært vanskelige fra før.

Kontrollene på Meat Boy er ypperlige. De sitter svært godt, noe som er forståelig, da bare to knapper blir tatt i bruk. En trenger ikke mer enn et par minutter for å lære hvordan spillet fungerer. Derfra lærer man litt mer avanserte teknikker, og man finner fort ut hvordan man sklir fint oppover vegger. Brettene er svært varierte og inneholder hindre satt ut av Doktor Fetus, som rangerer fra levende blodkaker og monstre, til salt og lava, til sirkelsager og øyne som skyter lasere.

Meat Boy er det seigeste stykke kjøtt jeg noen gang har prøvd meg på. Jeg er vant til rimelig møre koteletter, men Meat Boy er vanskelig. Og dette vet utviklerne også. Derfor har de laget et poeng ut av det. Når jeg etter tjuetre forsøk når fram til kjæresten min, får jeg se reprise av alle gangene jeg prøvde. Ikke et forsøk av gangen, men alle forsøkene samtidig. Dette resulterer i en bølge av rødt. Flere titalls små, røde menn laget av kjøtt, skyller over banen. Dette er svært artig å se, og gir spillet et unikt trekk.

Super Meat Boy er retrospektivt, raskt, intenst og veldig vanskelig. Men ikke vanskelig på en slik måte at jeg blir lei meg, og bare noen ganger frustrert. Super Meat Boy er vanskelig, men rettferdig. Du får en virtuell belønning for strevet, men også en reell belønning: Mestringsfølelse.

8/10
+ Hyller retrospill, gode kontroller, lett tilgjengelig, flott karakterutvalg, god utfordring.
- Noen baner kan virke uoverkommelige og umulige.

Samlet karakter: 8.5/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10