Norsk
MEDLEMSANMELDELSE

Skate 3

Skate-serien er kongen av skateboard sjangeren. Vil nummer 3 i serien leve opp til de høye forventningene?


Da det første Skate kom i 2007 ble det hyllet av folk som elsket sjangeren. Spillet innførte en helt ny type kontroll, "Flick it". Istedenfor å trykke på en knapp for å gjøre et triks, eller trykke inn 2 knapper samtidig for å gjøre et annet, revolusjonerte de hele sjangeren med sitt "Flick it" system.
Dette systemet innebærer at man bruker den høyre analoge styrespaken til å gjøre forskjellige triks. Det er veldig vanskelig å forklare, men det føles naturlig, og gir deg 100% kontroll. Feiler du på et triks, er det kun din skyld, ikke spillets.

I 2'eren gjorde de noe nesten like mye revolusjonerende. I tillegg til et mangfold nye triks, kunne man gå av brettet. Man kunne løpe og hoppe rundt. Spurte opp trapper. Man trang ikke lenger å finne en vei rundt trappene. Men dessverre føltes kontrollene av brettet helt skrekkelig, og tung, istedenfor de silkemyke og perfekte kontrollen man hadde på brettet. Byen føltes mer levende, og mye, mye mer realistisk enn noensinne. Sikkerthetsvakter passet på, og løp etter deg hvis du skatet på offentlige steder. Det var en skikkelig "underground" atmosfære, man følte liksom at man var på kanten av loven.

I 3'eren er mye av dette borte. Byen føles ikke veldig realistisk. Byen elsker skatere, de jubler av dine fete triks. Man kan til og med se et fåtall av sikkerhetsvakter som selv skater rundt.

- Lettere enn forgjengerne -

Men jeg vet ikke hvor bra dette er. Istedenfor at skaterne må tilpasse seg byen, virker det som om byen er tilpasset skatere. Selvfølgelig er jo dette positivt også, med tanke på at da er nesten hele byen en svær skatepark. Men det føles ikke like realistisk. Det er også lettere å gjøre de sykeste triksa, og har du flaks, er det like lett å ta en simpel Ollie, som det er å ta en Quad 360 Laser Flip. Selvfølig er det helt enorm forskjell på en god og en dårlig spiller. Der en god spiller hopper fra rail til rail, gjør syke triks, lander perfekt på et hopp, tryner kanskje derimot en uerfaren spiller i sin første rail, og havner med ansiktet ned i asfalten på første forsøk. Men noen av de syke triksa er like lette som de enkle. Heldigvis kan man velge mellom 3 vanskelighetsgrader. Easy, som gjør at du fortere får fart, og det er vanskeligere å tryne. Normal, som, logisk nok, gir omtrent den samme vanskelighetsgraden som det har vært fra før av. Men Hardcore sitter virkelig skillsa dine på prøve. DET er realistisk, men dog, allikevel, er ikke byen realistisk.

Heldigvis er kontrollene av brettet kraftig forbedret. Vanskelig å beskrive, men det er nesten gøy å løpe rundt, i motsetning til de trege og klønete kontrollene man hadde hvis man sto på sine egne to ben i forgjengeren. Man er i tillegg ekstremt mye kjappere, man kan både løpe opp skrå vegger, balansere på gjerder, og hoppe opp til 3 meter langt.
Man kan, omtrent som i forgjengeren, velge hva man gjør når. Rett og slett velge og vrake veldig mange forskjellige oppdrag fra starten av. Men det føles da ikke som om det er noen spesiell hoved mission, men bare masse, sammensatte side missions.
Det spillet egentlig går ut på, er å selge 1 million brett. Ja riktig. Det er det det handler om. Å skate med dine egne brett, bli berømt, og selge brett.
Et lite minus er at nå er byen delt opp i flere områder, istedenfor den enorme og varierte byen i 2'eren, som man kunne gå fra det ene området til det andre uten et eneste sekund med loading.
Heldigvis er disse områdene såpass varierte at man har mer enn nok å gjøre innenfor de enkelte områdene.

- God grafikk, og den samme atmosfærisk lyden -

Lyden er den samme. Nesten nøyaktig den samme. Selvfølgelig noen nye effekter, men det høres nesten identisk ut som forgjengerne. Ikke at det er negativ da. For lyden i forgjengerne var veldig bra. Musikken er derimot ikke spesielt fengende, nå heller. Skulle ønske man kunne velge musikk fra mange forskjellige sjangere, men man kan ikke det. Selv velger jeg å skru musikken fullstendig av.

Grafikken, er også, veldig veldig lik. Selv om dette spillet, i motsetning til forgjengerne, har en lys og glad grafikk, og dermed en lys og glad atmosfære. Det er ikke den samme atmosfæren som den mørke og svært realistiske atmosfæren og lyssettingen i forgjengeren. Men som alt annet, det er jo ikke bare negativt. Lyssettingen er som oftest kjempebra, og animasjonene er helt supre. Derimot er noen av teksturene ekstremt svake, og stygge. Men som oftest er det mer enn godt nok. Grafikken er absolutt ikke veldig imponerende, i motsetning til spill som Crysis, Crysis 2, og Battlefield 3 til samme konsoll. Men det er fortsatt pent nok.

- Ingen split-screen! -

Et stort minus er at støtten for lokal flerspiller er borte. Hvorfor? Det er jo bare idiotisk.
For min del førte den lokale flerspilleren til stor underholdning når jeg hadde besøk av venner og vi spilte forgjengerne. Vi hadde konkurranse om å ha de råeste tryksa, tryne verst, og etterligne hverandres triks. Dette er fjernet. Selvfølgelig kan sende videre kontrollen hver gang noen tryner, og så sitte å le av hverandre, men det blir ikke det samme. Jeg personlig kan virkelig ikke forstå hvorfor så mange moderne dataspill har fjernet lokal flerspiller.

- Baneredigering! -

For en gang skyld man kan faktisk lage egne skateparker. Det er kanskje ganske så klønete, og lite brukervennlig, men man kan se noen helt sykt bra baner på nettet. Man kan både dele sine egne baner med venner, og laste ned de andres.
Jeg kan faktisk spawne en ramp, rail, og lignende ting hvor jeg vil, noe som er positivt. Noe som bidrar til at hvor som helst kan være en skikkelig rå lekeplass.

- Konklusjon -

Skate 3 er et fantastisk bra skatespill. Det er kanskje litt lettere enn forgjengerne, og mye mer urealistisk, men det er også da slik at hvis en uerfaren spiller spiller 2'eren og 3'eren rett etter hverandre vil de nesten garantert fortrekke det nyeste. Selv om noen av oss hardcore spillerne kanskje synes at Skate 2 er best på flere måter, er vel Skate 3 best overall, i det minste for de som ikke er så altfor kresne på realisme.

Men uansett, selv om det er mye av det samme er det fortsatt veldig bra. Skate er fortsatt kongen av skatespill. Uansett hvem av spilla i serien man velger.


Grafikk: 8/10
Lyd: 8/10
Gameplay: 8/10
Spillfølelse: 8/10

Samlet karakter: 7.8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10