Norsk
MEDLEMSANMELDELSE

Borderlands 2

Skrevet av: 192   2012-10-23

Så var vi i gang igjen. Etter over 3 års ventetid vinker vi nok en gang farvel til vår egen planet, og vender snuten mot den eksotiske og brutale planeten «Pandora». Mye har her skjedd siden sist, og det er først og fremst den nye og relativt gale diktatoren Handsome Jack som skal ha «æren» for det. Men er denne oppfølgeren så mye større og bedre som utviklerne lovet, og er det virkelig 99% mer wubwub? Her er dommen.

Noe man raskt legger merke til, og som også holder seg spillet ut, er det økende fokuset på en spennende og kompleks historie. Personlig fant jeg historien i det første Borderlands langt ifra dårlig, det var nemlig noe med sjarmen og underfundigheten som tiltalte meg, men direkte god var den heller ikke. Det skjønte utviklerne i Gearbox at de måtte gjøre noe med, og det ser man virkelig resultatet av her. I motsetning fra forrige gang handler ikke historien denne gangen om at du skal finne og åpne et mystisk hvelv, men heller det motsatte. Nå er det nemlig den allerede nevnte diktatoren Handsome Jack som har dette ønsket, og du blir raskt kontaktet av Pandoras motstandstyrker for hjelp. Grunnen til at Jack så sårt ønsker dette er åpenbart for hva som er inni. Ryktene sier nemlig at dette hvelvet huser et mektig og illebefinnende beist, den såkalte «krigeren», og det blir din jobb å stoppe disse planene.

Greit, så kompleks virker historien kanskje ikke, men denne gangen har den langt flere spennende og til tider ganske rørende vendinger og nyanser, som gjør at den aldri faller igjennom som ubetydelig og kjedelig. Akkurat som forrige gang krydres den også opp av en helt fantastisk humor, og et vel så fantastisk persongalleri. Her vil Borderlands-veteraner møte på både kjente og ukjente fjes, som alle bidrar med sine helt egne og ofte sære personligheter og morsomheter. Spesielt bør den elskede Claptrap og den nye karakteren Tiny Tina nevnes. Disse vil begge to mest trolig gi deg gnagsår i ørene, men sjelden har det vært verdt det like mye som her. Dessverre kan det bli for mye av det gode til tider, da det snakkes så mye at den ene samtalen ofte avbryter den andre. Det skjer ikke for ofte, men når det skjer er det rimelig irriterende, da man på denne måten kan miste viktig informasjon.

Men før du kan begi det ut på dette fyrverkeriet av en reise, må du velge mellom i utgangspunktet fire forskjellige klasser. Disse fire representerer hver sin spillestil, akkurat slik mange husker det fra det første Borderlands. Én klasse, Zer0, representerer sverdbruk og skarpskyting, mens en annen, Salvador, er en våpengærning som kan bære to våpen samtidig under en tidsbegrenset periode. De to siste klassene, Maya og Axton, kan henholdsvis bruke magi til å fange og skade fiender, og sette ut et skytetårn som fyrer løs på alle nærliggende fiender. Klassene er noe mer distinkte denne gangen, med hvert sitt særegne og komplekse poengtre, hvor du får mulighet til å utvikle din karakter i hvilken retning du vil. Dette fungerer greit, men det kunne fremdeles vært langt bedre. Systemet sliter spesielt med at endringene man investerer poeng i er så passive og lite merkbare at det å stige i nivå veldig raskt mister sjarmen og gleden. Det ender med at man etterhvert plasserer poengene litt på måfå, noe som egentlig er veldig synd. Her burde Gearbox gjort en bedre jobb.

Heldigvis har de glemt hva som virkelig gjorde det første Borderlands til en glede å spille, og det var selve kjernen i spillet; lootingen (i mangel på et bedre norsk ord). Det er vanskelig å forklare nøyaktig hvor denne konstante driven etter bedre utstyr kommer fra, men så fort man ser en kiste eller eske som potensielt kan inneholde noe interessant, blir man fort som et lite barn på julaften. Akkurat som før er det så å si uendelig med våpen og annet utstyr, og lite kan toppe følelsen av å endelig finne et godt våpen man har lengtet etter lenge. Våpnene er også mer varierte og spenstige denne gangen, og man vil finne eksempler på virkelig sprøe våpen. For eksempel er det et våpen som skriker og snakker hver kan man skyter, og en hagle som begynner å skyte på fiendene dine i løse lufta hver gang du lader om. Jeg skulle bare ønske at det var flere av disse, da det hadde krydret opp det hele enda mer.

Til slutt er jeg nødt til å skryte av Gearbox sitt arbeid med omgivelsene, fiendene og stemningen i spillet. Borderlands 2 ser rett og slett nydelig ut, med en tegneserie-aktig stil som skiller seg ut fra alt annet på markedet. I tillegg har de klart å gjøre spillets omgivelser mye mer interessante fra forrige gang, og Pandora byr nå på alle tenkelige landskap og omgivelser, som trekker seg fra iskalde tundraer til grønne sletter. Det er rett og slett en fryd å utforske denne planeten, og til stadighet kommer du over nye områder og fiender som gjør at nye spillestiler og strategier må utvikles. Gearbox har virkelig klart å gi hvert område personlighet og troverdighet, som krydres opp av et særegent lydspor og merkelige skapninger, ofte fiendtlige.

Og apropos fiender, det er ikke ofte man opplever så stor variasjon mellom dem som her, og selv om noen kan bli i overkant irriterende å sloss mot, bidrar de stort sett med variasjon og moro. Her kan man vente seg alt fra gigantiske og brennende mark, til banditter som blir rasende hver gang man skyter av bøtten de har på hode, og begynner å slå på alt som er rundt dem.

Alt sett under ett er Borderlands 2 en vesentlig forbedring fra forgjengeren. Her har man virkelig mange timer med spilletid foran seg, som man trygt kan si vil inneholde en god del galskap og moro. Det er deilig å se at Gearbox har klart å beholde spillets egenhet, og i tillegg klart å dyrke den enda videre. Til tross for en god del forbedringspotensiale er Borderlands 2 et av de beste spillene så langt i år, og en klar kandidat til årets spill. Jeg kan ikke annet enn å anbefale Borderlands 2!

Grafikk: 9
Holdbarhet: 8
Atmosfære: 8
Historie: 8
Lyd: 9
_______________________________________________________
Totalt: 84/100 - Mye som kunne vært bedre, men alt i alt et fyrverkeri av et spill!

Samlet karakter: 8.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10