Norsk
Gamereactor
forspill
Middle-earth: Shadow of Mordor

Middle-Earth: Shadow of Mordor

Vi fikk gleden av en nærmere titt på Middle-Earth: Shadow of Mordor på Gamescom-messen i år, og spillet har virkelig kommet seg i løpet av det siste halve året!

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Ordet "ambisjoner" er ikke ett man normalt forbinder med lisensspill. Likevel dukker det opp i tankene etter en testrunde med den nyeste versjonen av Middle-earth: Shadow of Mordor. Det kom litt overraskende på oss, ettersom vi ikke ble helt solgt forrige gang vi testet spillet. Det er visst noe i å la tvilen komme noe til gode.

Den nye, men fremdeles ikke ferdigutviklede, versjonen av Shadow of Mordor ble vist frem på Gamescom i midten av august, og det var i den forbindelse vi fikk sjansen til å ta en ny titt på spillet. Selve testingen bestod av to deler der denne ene fokuserte på å presentere hovedpersonen Talion, mens den andre kretset rundt det såkalte Nemesis-systemet. For å starte med det første kan vi forklare at Talion er en såkalt Ranger, som kom til skade for å bli drept. Krisen var imidlertid kortvarig, da han raskt ble gjenopplivet av en ånd som nå bor sammen med ham inne i hodet hans.

Når det gjelder Nemesis-systemet er dette en ny mekanikk Monolith Productions har satt sammen, som går ut på å la orker og andre fiender gå opp i nivå på samme måte som deg selv. På dette viset skal man være sikret mer distinkte fiender (for eksempel orker du har møtt før som klarte å rømme sist gang) og unike bosskamper gjennom spillets gang. Det er i det minste tanken. Sammen med historien danner Nemesis-systemet grunnstammen til spillet, og det er først og fremst på grunn av sistnevnte system vi plukker frem ordet ambisjoner. At man kan møte en ork man har vært borti tidligere (som kanskje mangler en arm på grunn av deg) er et spennende konsept som øker troverdigheten til spilluniverset.

Middle-earth: Shadow of Mordor
Dette er en annonse:

Samtidig trenger man naturligvis noe å foreta seg utover å møte folk man kjenner fra før, og oppdraget i demoen var å spore opp selveste Gollum dypt inne i hjertet av Mordor. Faktisk foregår hele spillet i Mordor, men heldigvis er det snakk om en mer variert versjon en det stein-, gjørme- og askedekkede landskapet vi husker fra Ringenes Herre-filmene. Tvert imot byr Mordor på grønne skoger og frodige daler, som står i kontrast til de raserte bygningene orkene har vært innom på plyndretokt.

Det er tydeligvis mer å lære om Mordor enn det vi fikk ut av filmene, og det samme kan sies om bakgrunnen til Gollum. At Talion sporer Gollum antyder at den forhenværende ringbærerens medvirkning i spillet strekker seg lengre enn en enkel gjesterolle, da de to snakker sammen som om de allerede kjenner hverandre. Det finnes dessuten også et tredje perspektiv, da ånden som bor i Talion blir avdekket som en såkalt Wraith ved navn Celebrimbor. Da han fremdeles var i live var faktisk Celebrimbor smeden som i sin tid skapte maktens ring, og gjennom flashbackene hans får vi se ringens skapelse, Sauron uten rustningen (!) og samtaler mellom de to.

I nåtiden har derimot situasjonen til de tre - Rangeren, Wraithen og Smeagol - likhetstrekk med trekløveret Sam, Frodo og Gollum fra Ringenes Herre-fortellingen. Det fremstår heldigvis som et bevist grep fremfor en pinlig etterligning, og uenighetene og diskusjonene de tre imellom gir mer dybde til en historie som ellers preges mye av å slakte orker i hopetall.

Og tøffe tak blir det utvilsomt. Talion kan skaffe seg evner som teleportering via oppgraderingssytemet, men du må også regne med å svinge sverdet en hel del.

Dette er en annonse:
Middle-earth: Shadow of Mordor

Kampene er heldigvis varierte og underholdene, og det hele hjelpes på veien av Nemesis-systemet. Orker utvikler seg og høster erfaringer gjennom spillets gang og verden rundt dem, en verden du kan påvirke, former deres styrker og svakheter. Noen av dem blir derfor kanskje rasende når de får øye på deg, mens andre fylles av frykt og løper avgårde med halen mellom bena. Det tilfører en ny dimensjon til et spill av denne typen, og man kan til og med sjekke personlighetstrekkene til nøkkelfiendene i hver region gjennom menysystemet. De lever sine egne liv, selv når du ikke er i nærheten, og plutselig kan en mektig ork ha blitt drept og erstattet av en ambisiøs løytnant. For eksempel.

Disse sjefsorkene fungerer som minibosser spredt ut over Mordor-kartet, og er fine sidemål til hovedoppdraget ditt. De fleste av dem holder seg dog beskyttet av grotter og andre gjemmesteder, slik at du må lokke dem frem ved å utføre en rekke mindre oppgaver før du kan utfordre dem i nærkamp. Hva som skal til for å lokke ut hver enkelt av dem beror på personligheten de har opparbeidet seg, og denne prosessen fortsetter selv hvis du skulle tape en kamp i ny og ne.

Hvis du stryker med blir nemlig ikke noe som helst nullstilt i Shadow of Mordor. Du blir ikke tatt med tilbake til forrige checkpoint. I stedet blir du heller brakt tilbake til live en viss tid senere, og i mellomtiden har orken som tok knekken på deg blitt enda sterkere. Det er et snedig system, men det står likevel i kontrast med tanken om at spillet skal være såpass tilgjengelig at alle skal klare å gjennomføre det. Vi mistenker (håper) også at bossene er utelatt fra ordningen, for i motsatt fall kan en boss som dreper deg et par ganger fort bli nærmest umulig å slå med tiden.

Likevel liker vi ideen, og resten av Nemesis-systemet for den saks skyld. Det bidrar til å bringe spillverden til live, og i det hele tatt fremstod Shadow of Mordor som langt mer oppslukende på Gamescom enn tidligere. Det som så ut til å bli et uinspirert lisenseventyr ligner nå mer på et ambisiøst og nytenkende actioneventyr, som endelig ivaretar Tolkien-fansens interesser i spillform. Det kan vi definitivt like!

HQ

Relaterte tekster

1
Se PS4 Pro-traileren for Shadow of Mordor

Se PS4 Pro-traileren for Shadow of Mordor

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Denne uken lanserte Sony den dobbelt så sterke utgaven av PS4, altså PS4 Pro, og blant de mange spillene som har fått en oppdatering for å utnytte seg av de ekstra...



Loading next content