Norsk
Gamereactor
forspill
Just Cause 3

Just Cause 3

Vi brukte mer tid på Just Cause 2 enn vi hadde drømt om, og vi koste oss hvert eneste minutt. Nå har vi endelig fått sjansen til å teste oppfølgeren med våre egne hender!

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Kontrasten er stor. Utenfor preges Stockholms gater av slapsete snø, mens skjermene på kontoret til Avalanche Studios vitner om en varm, fri verden badet i sollys. Allerede nå i sin uferdige form er Just Cause 3 svært innbydende å se på, og man får ikke lyst til å begrense sin egen rolle til å være tilskuer heller. Snarere tvert imot skriker spillet etter bli utforsket og lekt med. Her kan du gjøre akkurat som du vil. Med gripehaken i hendene er det bare din egen fantasi som setter begrensingene.

Hvis du noen gang testet mesterverket Just Cause 2, vet du at historieformidling ikke akkurat fikk høyeste prioritet da det kritikerroste spillet så dagens lys i 2010. Det samme kan i grunnen også sies om det første spillet i serien, da morsomt gameplay heller stjal søkelyset. Det handlet nemlig om skape så mye kaos som mulig, mens du slynget deg mellom helikoptre og sendte velplasserte raketter inn i dårlig sikrede bensintanker. Alt sammen for å styrte en ond diktators regime, men i realiteten var dette bare en unnskyldning. Et rammeverk for den herlige galskapen. Etter ca. 45 minutter med oppfølgeren kan vi ikke overraskende konstatere at oppskriften er den samme denne gangen også. Og den smaker like godt.

Just Cause 3

Når det er sagt lover utviklerne at de har lagt ned mer innsats og kjærlighet i historien denne gangen. Vi skal få lære seriens hovedperson, Rico Rodriguez, å kjenne på et dypere nivå, lover de, samtidig som vi befrir en ny undertrykket folkegruppe. I Just Cause 3 vender Rico tilbake til stedet der han vokste opp, som tilfeldigvis er et middelhavsparadis. Omgivelsene kan minne om de man finner på Malta, og i byene preges nærmiljøet av både store propagandaplakater og gatekunst fra motstandsgruppen.

Dette er en annonse:

En større gjennomgang av historien ble det imidlertid ikke tid til. I stedet ble jeg kastet ut i spillet for å lære nye og gamle mekanikker å kjenne. Den trofaste fallskjermen til Rico er fortsatt på plass, og den har blitt gjort mer stabil i lufta. Sammen med lavere hastighet er den derfor mer hendig å bruke i kamp enn tidligere. Faktisk har et av målene til teamet vært at alt som tidligere var mulig å gjøre på bakken, nå skal være like mulig hengende under fallskjermen. Skal du bevege deg raskere er dessuten den flunkende nye vingedrakten et bedre alternativ. Mer om den senere.

Just Cause 3Just Cause 3

Først må jeg nemlig fortelle om den gode gamle gripehaken, som også har fått noen oppgraderinger. For det første kan man feste sammen tre ting nå, og ikke bare to slik tilfellet var før. For det andre har man fått muligheten til å hale inn vaieren, og dermed trekke ting til seg. Jeg tror ikke jeg trenger å presisere at dette danner grunnlaget for enda mer sprell enn i de foregående spillene, og jeg gleder meg allerede til å utforske oppfinnsomheten min videre med de nye leketøyene.

De nye verktøyene forlanger nemlig litt av tiden din før du lærer dem å kjenne. Samtidig er det ingen som hindrer deg i å spille på nøyaktig samme måte som i forgjengeren, og derfor er det også lett å falle inn det gamle mønsteret. Jeg liker likevel denne tankegangen. Nyvinningene er nye muligheter du kan benytte deg av hvis du ønsker, og resultatet er enda større frihet enn før.

Dette er en annonse:
Just Cause 3

Jeg bestemte meg tidlig for å utforske alt det nye. Jeg regnet med at det ville være verdt det. Det ér som regel det når ordet "vingedrakt" er en del av beskrivelsen. Med ett enkelt trykk på Y-tasten på Xbox One-håndkontrolleren forvandles nemlig den rolige ferden i fallskjermen karakter dramatisk. Faktisk finner skjermen veien tilbake i sekken (som fremdeles er så tett pakket at den ikke synes på ryggen til Rico engang) samtidig som vingedrakten kommer til syne. Rico faller. Han presser armene inntil kroppen for å bygge opp mest mulig hastighet før han går i stjerne og bokstavelig talt flyr vannrett fremover et godt stykke. En liten stund mestrer vi det entusiastene kaller approximation-flyving. Vi raser fremover like over bakken, men det er utfordrende å styre og ferden ender til slutt med fjeset først i et tre. Det var bare en smakebit, men det var nok til å skjønne at Rico har blitt enda mer mobil enn tidligere. Å bytte mellom fallskjermen og vingedrakten er sømløst og effektivt, og i kombinasjon med gripehaken har ferdsel på landjorda blitt redusert til en siste utvei. Dessuten er hele spillverden bygget opp med tanke på at man skal nyttiggjøre seg av de nye mulighetene.

Nede på landjorda har ikke Rico i nærheten av den samme bevegelsesfriheten, og fiender som er lekende lett å kvitte seg med fra lufta blir vesentlig tøffere nøtter å knekke til fots. Som luftens baron kan du pepre de stakkars soldatene med C4-bomber og andre godsaker, og nyte synet av en hel militærbase som eksploderer i en symfoni av flammer og røyk.

Just Cause 3Just Cause 3Just Cause 3

Spillregissør Roland Lesterlin understreker at de oppfordrer til moro fra lufta, men at de aldri vil kreve det:

- Vi ønsker naturligvis ikke å begrense spillerne, og fortelle dem at de ikke kan komme gjennom spillet på bakkenivå. Hvis du bare ønsker å kjøre rundt med en pistol og skyte slemminger, så kan du det. Men da blir spillet veldig mye vanskeligere. Hvis du i stedet bruker gripehaken og vingedrakten, og kaste granater og blåser alt du ser til himmels, blir det straks mer håndterlig og mye mer moro. Just Cause er i sitt rette element når spilleren gjør absolutt gale og overmenneskelige ting, kommenterer han.

Han fortsetter:

- Når du kjører utfor et stup i en bil i andre spill, risikerer du som regel å dø, men i Just Cause er det bare en ny begynnelse. Det er en sjanse til å gjøre noe annet - noe enda mer sprøtt. Vi ønsker at spillerne skal ta slike sjanser, og derfor straffer vi dem heller ikke for det. Tvert imot belønner vi dem for det. Så, i vårt online-system, som hele tiden kjører i bakgrunnen, vil det være en rekke ulike skrytefaktorer som beskriver alt det gale du har funnet på. Håpet er at spillerne kommer til å konkurrere frem og tilbake mot hverandre for å se hvem som finner på mest sprell. Samtidig tilpasses spillets vanskelighetsgrad utfra hvordan man spiller.

Just Cause 3

Som jeg var inne på har det fiktive øyriket Panau fra Just Cause 2 blitt byttet ut med et middelhavsparadis. Et variert område der den greske landsbygda får selskap av en vakker kystlinje og frodige skoger. Vannet er blåere enn en dunk med spylervæske og omgivelsene er så oppslukende at man får lyst til å legge seg ned og rulle i det høyoppløste gresset. I tillegg finnes det grotter i Grekenland.

Det stemmer, omgivelsene i Just Cause 3 har flere strenger å spille på enn tidligere, og vi skal få gleden av å utforske flere områder under jorda og på innsiden av fjell. Avalanche-temet viste meg en av de større grottene, som var så stor at man kunne fly et helikopter der inne. Derfor gjorde vi nettopp det.

Just Cause 3Just Cause 3

- I spill modelleres vanligvis omgivelsene fra et ovenfra-og-ned-perspektiv, der teksturer i prinsippet bli lagt oppå skaperverket. Systemet som Linus Blomberg (Avalanche Studios' grunnlegger, red.anm.) har vært med på å skape sammen med programmerere fra flere av de ulike avdelingene våre, har gitt oss en ny type teknologi som virkelig lar oss skjære ut områdene vi ønsker. Det gir designerne evnen til å skape steiner, tunneler og huler mer effektivt. Det gir større rom for fantasien og fjerner enkelte barrierer som stod i veien tidligere. Systemet lar oss også streame visse deler av spillverdenen utfra hvor man befinner seg på kartet. Det løser et problem mange som lager en åpen verden står ovenfor, da man ønsker å opprettholde kvaliteten på det visuelle alle steder, kommenterer Lesterlin.

Hensikten med det nye systemet er likevel ikke å totalt endre formelen som har gjort Just Cause-serien til en suksess. I stedet har fokuset helt siden oppstarten av Just Cause 3-utviklingen i 2012, vært å forbedre og raffinere. Spillverden kommer til å bli omtrent like stor som forrige gang, altså omlag 1000 hektar (1 hektar = 10 000 m²), men den skal være artigere, villere og mer innholdsrik. Det er ikke noe galt med den visjonen. Sandkassen de slapp med Just Cause 2 var virkelig en ekte sandkasse, og det ville vært for dumt å forkaste et så godt grunnlag.

Just Cause 3

Samtidig er det en aldri så liten elefant i rommet. Et spørsmål alle som er på besøk i dag ønsker å få svar på. Blir det en offisiell flerspiller denne gangen? En modus for flere spillere var et av de største savnene fansen av forgjengeren hadde, og det gikk så langt at moddere tok saken i hendene og lagde en uoffisiell multiplayer-modus til PC-versjonen. Denne ble riktig så populær og på bakgrunn av dette har mange tatt det for gitt at noe slik ville være med fra start i det neste spillet, og da også på konsoll. Slik blir det derimot ikke. Avalanche satser heller fullt og helt på å bygge opp den beste enspilleropplevelsen de klarer, mens kaos for flere spillere igjen legges i andres hender. Når det er sagt ble det tidlig slått fast at de kommer til å ønsker modifiserte versjoner av spillet velkommen med åpne armer, noe som vil komme særlig PC-spillerne til gode.

Til slutt stod jeg uansett der, sammen med Rico på toppen av et fjell. Jeg skuet utover det vakre landskapet og visste at jeg kunne rase nedover fjellsiden i vingedrakten min hvis jeg ønsket. Da virket uromomenter som fraværet av multiplayer forsvinnende små. Det er nemlig så mange andre muligheter her. Hva skal vi finne på herfra? Hvilken base skal vi gå løs på? Hvor skal vi dra? Hva slags sprell skal vi finne på med gripehaken? Friheten og lekenheten er til å ta og føle på, og Avalanche er definitivt i rute mot å skape oppfølgeren fansen drømmer om...

Just Cause 3Just Cause 3Just Cause 3
HQ
Just Cause 3
Just Cause 3Just Cause 3

Relaterte tekster

3
Just Cause 3: Bavarium Sea HeistScore

Just Cause 3: Bavarium Sea Heist

ANMELDELSE. Skrevet av Morten Bækkelund

Når Rico Rodriguez skal ut i skjærgården nytter det ikke med en sjark eller en singlesculler. Medicis store sønn og frelser trenger noe vesentlig mer eksplosivt...

7
Just Cause 3 - Mech Land AssaultScore

Just Cause 3 - Mech Land Assault

ANMELDELSE. Skrevet av Morten Bækkelund

En kul utvidelse til et kult spill, som dessverre rives i stykker av store tekniske problemer. Morten har fått nok av Just Cause 3-spilling med skremmende lav bildeoppdatering...

0
Kjør olabil i Just Cause 3

Kjør olabil i Just Cause 3

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

I fjor fikk Just Cause 3 offisiell støtte for mods på PC, og som forventet har kreative spillere tilført en rekke morsomheter til spillet. Større eksplosjoner, bedre...

3
Just Cause 3-mod legger til onlinedel

Just Cause 3-mod legger til onlinedel

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Just Cause-serien har alltid vært kjent for å være primært enspillere, med unntak av Just Cause 2 der en PC-mod gjorde det mulig å spille online. Nå har det dukket opp en...

0
Just Cause 3: Bavarium Sea er ute nå

Just Cause 3: Bavarium Sea er ute nå

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Just Cause 3 har nettopp fått sin tredje av tre utvidelser. Tidligere har spillet blitt utvidet med landbasert og luftbasert action, men i Bavarium Sea er det altså til...



Loading next content