Norsk
Gamereactor
forspill
Mad Max

Mad Max

Som eneste nordiske spillmagasin tok Gamereactor turen til Avalanche Studios for en nærmere titt på det første skikkelig spillet om råtassen Mad Max...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Det første som slår meg er omgivelsene. De er sinnssykt vakre på sin egen måte. Svenske Avalanche Studios har truffet spikeren på hode når det gjelder å designe en spillverden som passer antihelten Max Rockatanasky. Miljøet er preget av nådeløs ørken og uttørkede hav så langt øyet kan se, med rester av ruiner og kadavre fra en svunnen tid blant sanddynene. Voldsom dag blir til farlig natt mens været endrer seg og en storm bygger seg opp. Jeg er likevel fryktløs bak rattet, og kjører tilsynelatende målrettet utover mot evigheten.

Det er nemlig en enorm verden Avalanche har skapt her, og jeg ville aldri i verden ha rukket å krysse halve kartet engang på de to og en halv timene jeg har til rådighet. Sånn sett er det nesten uforståelig at dette bare er ett av to digre sandkassespill Avalanche skal slippe i år. Det andre er naturligvis Just Cause 3, men der det tredje eventyret til Rico Rodriquez byr på en fargesprakende verden, er Mad Max' hjemsted preget av rust og brungule nyanser. Det passer perfekt. Det går hånd i hånd med historien.

Mad Max

Det har seg nemlig slik at Max har opplevd tyveri. Han velkjente kjerre, en V8 Interceptor, har blitt stjålet, mens han selv ble forlatt i ødemarken for å dø. Det nekter han å gå med på, og etter en tøff vandring støter han på mekanikeren Chumbucket. Chumbucket går med planer om å bygge den mest fantastiske bilen menneskeheten noen gang har sett, The Magnus Opus. Når det er sagt må visse hindringer overkommes før disse planene kan settes i live. Først må duoen kvitte seg med en gretten krigsherre ved navn Scrotum, som holder villmarken fast med et jerngrep. Jeg fikk ikke nok spilletid til å se hvordan jakten på Scrotum gikk, men jeg rakk å møte en rekke underholdende personligheter underveis. Den viktigste var små-gangsteren Jeet, som ga meg tillatelse til å bruke de forskjellige skjulestedene hans rundt omkring på kartet.

Dette er en annonse:

Til forskjell fra i Just Cause 3 har Avalanche valgt å fokusere mer på historien i Mad Max. Samtidig påpeker de at dette fremdeles er et Avanalche-spill, og at story aldri vil få førsteprioriter på deres kontorer. Det aller viktigste for dem er nemlig selve spillverdenen og dens muligheter.

Mad Max

Oppbyggingen er derfor konstruert på sedvanlig vis for et sandkassespill. Historien fortsetter gjennom hovedoppdrag, men det finnes også en rekke andre aktiviteter å bryne seg på. Mye dreier seg om å senke trusselnivået i utvalgte områder, eksempelvis ved å ødelegge baser, å ta livet av spesifikke personer eller ved å rive ned de truende statuene Scrotum har plassert rundt omkring. Ellers er det mange tradisjonelle transportoppdrag, der man typisk skal hente noe (eller noen) ett sted og forflytte det til et annet sted. Jeg merker fort at slike oppdrag gir meg lite annet enn behovet for å gjespe, så jeg håper virkelig sideoppdragene tar seg litt mer opp lengre ut i spillet. Heldigvis er det mer å finne på her enn å bare gjøre oppdrag. Du kan tjene mye på å stoppe fiendtlige konvoier, og det samme kan sies om dødelige bilrace og basene der minibosser bare venter på at du skal komme for å gi dem juling.

Når det gjelder kampsystemet har Avalanche sett mot den ypperlige Batman: Akrham-serien for motivasjon. Max går dog mer brutalt til verks enn mørkets ridder, og han har ingen problemer med å ta livet til de han mener fortjener det. Ettersom ammunisjon er en luksusvare må dessuten ofte knyttnevene fram, og da er det kjekt å ha solide mekanikker i bunnen. Kampene er i det hele tatt smidige og lekne, og de står derfor i kontrast til navigeringen til fots ellers. Å styre råtassen Max er i overkant stivt og lite responsivt, og hoppene hans ubrukelige til alt annet enn å dukke unna slag fra fiender. Disse problemene med å styre Max er Avalanche nødt til å ta tak i før lanseringen den 3. september, for her resulterte stort sett forsøk på finjusteringer i ufrivillige fall og kløning. Veldig irriterende.

Dette er en annonse:
Mad Max

Som du skjønner er det best å holde seg i bilen, og heldigvis er denne vesentlig lettere å spille på lag med. Jeg vil faktisk si at bilen er spillets sterkeste kort. Den starter ikke som allverden, men etterhvert som du konfigurerer og oppgraderer den blir den din personlige og livsfarlige drapsmaskin. Du kan fininnstille alt fra akselerasjon til forsvarsmekanismer, og dybden kan faktisk sammenlignes med grundige bilspill som Gran Turismo. Det er tydelig at Avalanche har jobbet mye med bilfysikken, og justeringene dine har mye noe å si for hvordan kjøretøyet oppfører seg. Hvis du eksempelvis installerer den tyngste rammen vil bilen bli tung foran og vanskeligere å styre. Til gjengjeld tåler den mer juling.

Det er i det hele tatt en fryd å sitte bak rattet i Mad Max. Det er deilig å dra på oppdagelsesferd i ørkenen, og det føles også digg å fiske frem hagla for å kvitte deg med uinnbudte gjester som er dumme nok til å hoppe oppå panseret ditt. Det er såpass gøy å kjøre at jeg helst vil forbi i bilen hele tiden, og derfor satt jeg igjen med et delt inntrykk etter testrunden i Max' selskap.

Mad MaxMad Max

På den ene siden har Avalanche skapt en vakker verden som er herlig å utforske med bilen din. En verden som fanger essensen til kildemateriale og er fylt opp av spennende figurer og steder. Historien virker også å være interessant nok, og kampsystemet fungerer fint. På den andre siden er det et slit å bevege deg rundt til fots, og mange av oppdragene baserer seg på kjedelig repetisjon av uinspirerte oppgaver.

Når det er sagt er grunnlaget på plass her. Hvis utviklerne klarer å overføre fokuset de har hatt på bestanddelene som fungerer, til områdene som ikke helt sitter som de skal, kan dette bli nydelig. De har fortsatt tid på seg, slik at Mad Max kan bli noe mer enn et gjennomsnittlig sandkassespill med bra bilfysikk.

Relaterte tekster

6
Mad MaxScore

Mad Max

ANMELDELSE. Skrevet av Mike Holmes

Han er så tøff at han ikke bruker det fulle navnet sitt, for i ødemarken er det bare de sterkeste og råeste som overlever. Vi har satt karakter på Avalanche Studios' Mad Max.

1
Mad Max erter Half-Life-fansen

Mad Max erter Half-Life-fansen

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Drømmen om Half-Life 3 er blant spillbransjens mest brukte vitser, og utviklerne i Avalanche Studios er tydeligvis ikke redde for å rette et spark mot Valve. Gordon...

3
Advarer mot feil i Mad Max

Advarer mot feil i Mad Max

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Det er ikke så godt å vite om det er en bug, eller om svenske Avalanche har mislykkes med oppdragsdesignet. Det har i hvert fall oppstått en situasjon som tvinger...

2
Se PC-bildene fra Mad Max

Se PC-bildene fra Mad Max

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Som du sikkert allerede vet har vi publisert vår anmeldelse av Mad Max allerede. Kort oppsummert er det et godt spill fylt med sand, motorolje og brutalitet. Vi testet...

1
To timer med Mad Max

To timer med Mad Max

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

I gårsdagens sending av Gamereactor Live sendte vi Philip ut i ødemarken med en avsagd hagle og et monster av en bil - i hvert fall i digital form. Det var på tide å...

4
Se to timer med Mad Max klokken 16.00

Se to timer med Mad Max klokken 16.00

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Gamereactor Live-gjengen har endelig landet etter de fire timene de tilbragte i Metal Gear Solid V: The Phantom Pain i går, og forhåpentligvis er de klare for en litt...



Loading next content