Norsk
Gamereactor
forspill
Assassin's Creed: Syndicate

Assassin's Creed: Syndicate

Vi besøkte Ubisoft i Quebec for å få et aller første glimt av høstens snikmordereventyr. Her er våre inntrykk av Assassin's Creed: Syndicate...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Det skulle ikke gå lang tid før vi fikk høre om årets Assassin's Creed-spill etter utgivelsen av fjorårets Unity. Den gangen var det den amerikanske spillbloggen Kotaku som kunne rapportere at det neste spillet i serien ville hete «Victory», og at vi skulle få oppleve London under dronning Victorias regjeringstid. Etter et besøk hos Ubisoft Quebec, som denne gangen inntar rollen som lederstudio, kan vi nå bekrefte at bare én av disse påstandene stemte. Årets utgivelse er døpt Assassin's Creed: Syndicate, men ja, vi kommer definitivt til å ta turen fra Notre Dame til Big Ben i 1868 og begynnelsen på den moderne tidsalderen.

HQ

Assassin's Creed-serien har i likhet med Call of Duty blitt en av de største i verden, der nye utgivelser blir sluppet hvert år. Dette har fått mange til å sette spørsmål ved spillenes kvalitet (spesielt etter Ezio-trilogien), og Unity kan sees på som et eksempel på et spill der kvalitet er blitt ofret for den årlige deadlinen. For andre er dessuten synkende kvalitet bare ett av problemene, da mange også føler at variasjonen er fraværende og at vi i realiteten spiller det samme spillet vi gjorde for snart 8 år siden. Dette er noe Canadas franskmenn ønsker å endre på.

Det var på en varm vårdag i Quebec City at jeg sammen med de andre journalistene ble ledet som velvillige sauer inn i Ubisofts kontorer i byen. På veggene er det malt store motiver fra blant annet Assassin's Creed Freedom Cry og Brotherhood, to av spillene Quebec var med på å skape. Etter å ha startet opp i 2005 med 30 ansatte er selskapet i 2015 flere ganger større, med nærmere 400 utviklere og prosjektarbeidere. Nå er det en gang så lille studioet peket ut som det nye prosjektets leder, og Senior Director Francois Pelland, sammen med Creative Director Marc-Alexis Coté, er svært stolte av å ta på seg nettopp denne rollen.

Dette er en annonse:
Assassin's Creed: SyndicateAssassin's Creed: Syndicate

«Vi er veldig stolte av å kunne annonsere Assassin's Creed Syndicate, og dermed ta på oss rollen som lederstudio for vårt største prosjekt noen sinne», erklærer Pelland. «Dette er det første Assassin's Creed satt i moderne tid», fortsetter han, og forteller at demonstrasjon som vil bli vist er ekte gameplay, kjørt på Playstation 4. «No trickery», som han så pent formulerte det.

Vi må dog vente en stund på demoen. Bak ham får vi se en video som går på loop av armene til den nye hovedpersonen. Han holder dem i kryss, og utstyret hans hinter til hva vi får oppleve i spillet. Blant annet ser vi det som blir omtalt som «brass knuckles», altså et knokejern, og en utsmykket stokk. På armen hviler en kanon-lignende gjenstand, men med litt andre egenskaper enn det jeg først hadde i tankene. Journalistene rundt meg er kjappe til å skrive ned hver eneste detalj.

Assassin's Creed: Syndicate
Dette er en annonse:

Like etter entrer Creative Director Marc-Alexis Coté scenen. Iført stilige briller og et gjestmildt glis begynner han å fortelle om hva Syndicate har å by på.

«Vi trer nå inn i perioden som ender den industrielle revolusjonen. It was the best of times, it was the worst of times, skrev Charles Dickens i A Tale of Two Cities fra 1859. Det er denne atmosfæren vi vil gjenskape I Syndicate, og dette vi vil at dere skal få oppleve i Londons forskjellige bydeler», kommenterer Coté.

Det er enorme sosiale forskjeller i den store byen, og både fattig og rik skal bli vist frem på godt og vondt. Organisert kriminalitet er blant annet en stor del av spillet. Coté gjorde oss oppmerksom på at det i realiteten bare er rundt 75 år siden hendelsene i Assassin's Creed Unity og den franske revolusjonen tok sted. Til tross for dette sier han at forskjellene fra forgjengeren vil bli enorme. «Det vil føles ut som om tusen år har passert. Den teknologiske utviklingen har forandret alt. Vi har gått fra et middelaldersk samfunn til den moderne tidsalder», utdyper han. Dette mener han åpner for ny innovasjon i serien.

HQ
Assassin's Creed: SyndicateAssassin's Creed: Syndicate

På skjermen bak ham dukker det opp bilder og concept art. Mørke og damp er ofte involvert. Coté går så videre til å fortelle om Syndicates bakgrunnshistorie.

«Det britiske imperiet er verdens største. Når det kommer til det militære, kommersielle og det diplomatiske er det ingen som kommer nær, og med kontroll over en fjerdedel av verden er det en supermakt uten like. Tempelridderne står i sentrum av dette imperiet, og London er deres høyborg - men også deres svake punkt. På dette tidspunktet har de vunnet krigen mot Assassin-ordenen. Til tross for dette skal de få oppleve at kampen egentlig ikke er over.»

En av de største forskjellene fra seriens tidligere utgivelser er at vi denne gangen får to protagonister, en dame og en mann - et tvillingpar.

«Jacob og Eve Frye har vokst opp utenfor London. Siden oppveksten er de blitt trent som Assassins, og når spilleren ankommer byen i begynnelsen av fortellingen er det første gang våre helter gjør det også.»

Mye mer får vi ikke vite om de to, bortsett fra at spesielt Jacob er en «karismatisk bråkmaker» og ledertype. Begge søsknene vil bli spillbare gjennom spillets gang.

London er neste gjenstand på listen. Ubisoft Quebec ønsker å skape en by som er både levende og dynamisk. De syv forskjellige distriktene vil ha ulik karakter, fra fattige Whitechapel i nordøst til rike Westminster i sørvest. En egen politistyrke er nytt med tiden (selv om dette i realiteten vil fungere likt som vakter og soldater i forgjengerne), og deres tilstedeværelse vil komme an på hvor man befinner seg. De tør nemlig bare såvidt å oppholde seg i de verste distriktene. I tillegg nevnes det at oppdrag utenfor hovedfortellingen vil «gi mening», og at de gjennomgående skal tjene Assassin-ordenens sak. Barn vil også ta på seg en rolle i spillet, da barn ofte arbeidet på fabrikker fra ung alder på denne tiden. I tillegg skal hver og én av bydelene være like store som Roma i AC Brotherhood. Tenk på det, du.

Coté går så over i å prate om seriens kjerneverdier. «Sniking, navigasjon, kamp. Det er dette spillene våre handler om, og i Syndicate er de bedre utført enn noen sinne, bedyrer han.»

Assassin's Creed: Syndicate

Når det kommer til snike-delen skal den være mer tilstedeværende. Etter å ha blitt oppdatert i Unity med en knapp for å bøye seg ned og å gjemme seg bak objekter vil Quebec modernisere hvordan alt dette foregår. For eksempel er det nå ikke lenger nødvendig å trykke på en knapp for å gjemme seg bak en vegg. Nå skal det være nok å bevege seg mot den, så skal karakteren gå i posisjon av seg selv. I tillegg er det igjen mulig å plystre på en motstander for å vekke oppmerksomhet, en funksjon som var med i Assassin's Creed 4: Black Flag, men som ble fjernet i Unity. Det vil også være mulig å kaste kniver for å skape forvirring eller å tiltrekke seg målet sitt.

Kampområdet er også oppdatert. «Ettersom vi er i en annen tid er det ikke lenger normalen å gå rundt med sverd i sliren eller slegge på ryggen», sier Coté. Jeg velger å tro på ham til tross for korden jeg lar henge rundt livet mitt. Med andre ord er det slutt på sverdkamper og den tradisjonelle fektingen. «Syndicate er dog ikke noe mindre brutalt enn tidligere. Tvert imot», fortsetter Coté. Våpnene spillet tar i bruk er nå av den typen man kan ha på kroppen og gjemme unna når de ikke er nødvendige, som knokejern, kastekniver, stokker og revolvere. Og ja, hodeskudd er viktige. I tillegg skal kontrollene ha blitt gjort raskere, og måten man sikter med sine forskjellige våpen skal ha blitt gjort «mer gøy» ifølge den kreative regissøren. Til slutt legger han til at «the hidden blade» naturligvis fortsatt er med.

Assassin's Creed: SyndicateAssassin's Creed: Syndicate

En viktig del av spillet blir å ta over Strongholds i det de refererte til som Gang Warfare-oppdrag. Disse kontrollerer forskjellige deler av byen, og personlig ble jeg minnet på noen av oppdragene i AC Brotherhood der man kjempet for de Borgia-kontrollerte områdene.

Det er imidlertid når det kommer til navigasjonsdelen at jeg opplever de største forandringene. Bortsett fra det kryptiske utsagnet om å ha «raffinert kontrollsystemet fra Unity», blir det nevnt at de har lagt ned mye arbeid i å gjøre free-running-delen av spillet bedre. For eksempel skal det være enklere for karakteren å ta seg rundt objekter, istedenfor å klamre seg fast i alt man kommer nær. Blant annet er det nå en egen knapp for å hoppe inn vinduer - en handling det kunne være vrient å mestre i forgjengeren. For øvrig er måten man løper, hopper og klatrer på visuelt sett helt likt Unity.

En av de største forandringene er bruken av den nye tauskyteren, en såkalt rope launcher. Den er plassert på armen, og med den kan man ta seg over lengre avstander kjapt og enkelt. «Vi tenker det er viktig at man fortsatt kan bevege seg kjapt og smidig mellom bygninger på en side av gaten til den andre.» Avstanden mellom disse byggene er nå økt siden gatene er blitt gjort breiere og bygningene høyere, men tauskyteren åpner for fortsatt rask navigering. Man kan altså skyte seg opp til toppen av en bygning fra gatenivå, eller bruke tauskyteren som en løypestrengt eller zip-line mellom bygningene.

Assassin's Creed: SyndicateAssassin's Creed: SyndicateAssassin's Creed: Syndicate

For første gang (om du ser bort fra hesten i AC og AC2, og skipet i AC4 og Rogue) er det nå kjøretøy man kan ta i bruk. «Alle kjøretøyene i spillet er brukbare for spilleren, for transport, kampsekvenser og for å gjemme seg selv eller andre i», forklarer Coté. Med andre ord vil det være mulig å ta ibruk blant annet hest og kjerre og båter.

Endelig vises det frem en demonstrasjon av alpha-versjonen av spillet. Jacob og Eve Frye sitter ovenfor hverandre på en pub i London og diskuterer med det som ligner på en viktig mann av indisk opphav. Rundt dem er det lystig stemning. Etter praten bærer det ut i byens gater. Kjerrer drevet av hester passerer forbi oss, mens fotgjengerne kommer seg frem via de nye fortauene Syndicate introduserer. Ut av ingenting skyter spilleren seg opp på nærmeste hustak og tar inn utsikten.

Reklameskilt og kjernerøykende piper pryder horisonten, og vi blir fortalt at den moderne tiden har satt sitt preg på bybildet. På bakkenivå skimter jeg noe som ligner på togskinner. Coté er tydeligvis glad i å prate, for i stedet for at vi får se demoen og tenke selv vil han veldig gjerne forklare underveis. «Reklameskilt og klokker på veggene er noen av forandringene dere vil oppleve i London», forteller han.

HQ

Spilleren tar seg så frem til et fiendtlig kontrollert område (Stronghold), og ved bruk av kastekniver, sniking og noe boksing kvitter hun seg med de nødvendige motstanderne. Plutselig dukker en representant for tempelridderne opp da vi har skapt litt for mye bråk, men hun rømmer når hun skjønner at hun er omringet. Dette setter i gang en jakt-sekvens, fra løping til ridning. «Vi vil at spillet skal oppleves som så dynamisk som mulig, og vi har derfor prøvd å forhåndsregissere så lite som mulig», får vi høre. Dette fungerte bare delvis enn så lenge. Det ble tidvis svært kaotisk da flere vogner kom for å hjelpe tempelridderen, og da man krasjet hestehodet først inn i en vegg eller en annen vogn var det lite som skjedde bortsett fra at man opplevde full stopp. Jeg liker tanken, men jeg opplever at det må bli lagt mer arbeid inn i hvordan objektene reagerer på hverandre for at dette skal fungere ordentlig godt. Det hele ender dessuten med et stort slagsmål på en åpen plass. Et skikkelig antiklimaks.

Assassin's Creed: Syndicate

Visuelt er spillet sammenlignbart med Unity. Det ser veldig pent ut til tider, blant annet på ansikter og modeller, men kantutjevningen overbeviser meg ikke. Dette kan dog også sies om konsollversjonen av forgjengeren. I tillegg legger jeg merke til at bildeoppdateringen faller på visse punkter i spillet, som i større slagsmål, selv om den for det meste greier å holde seg stabilt. Skal Ubisoft overbevise massene om at feilene fra Unity er blitt tatt til seg, er optimalisering essensielt i utviklingsprosessen. I mitt intervju med Creative Director Coté var derfor forberedelse til utgivelsesdatoen det første jeg forhørte meg om.

Jeg spør hvordan de vil gjøre Assassin's Creed Syndicate spillbart og så godt som overhode mulig når datoen er her. «For det første har vi begynt med spilltesting tidligere i utviklingen, og på denne måten får vi luket ut flere bugs og styggedommer. Før var det slik at spilltesterne våre ville ta seg fra oppdrag til oppdrag via fast travel-systemet, men nå tar de i bruk de nye måtene å komme seg frem på, og de får dermed opplevd hele verdenen med egne øyne. Dette fører til at vi får sett over spillet på en helt annen måte enn tidligere», forklarer han mens demonstratøren skyter seg over en bred gate og kommer seg ned på en kjerre i fart. «For det andre, og dette er et viktig poeng, fokuserer vi helt og holdent på enspillerdelen av spillet.» Så det blir ingen flerspillerdel, følger jeg opp: «Korrekt, det blir verken flerspiller eller en companion-app som flytter fokuset fra enspillerdelen. Med andre ord gjør vi vårt beste for å gjøre selve spillet det beste det kan bli.»

Så spør jeg hvordan Assassin's Creed: Syndicate vil relateres til Unity. «De vil høre sammen på lik linje med de forrige spillene i serien, gjennom bruken av Helix-systemet.»

Vi vil altså få muligheten til å spille som både bror og søster, men hvordan vil dette fungere i praksis? «I den åpne verdenen vil man ha mulighet til å velge hvilken av de to karakterene man vil spille som. I tillegg er det egne oppdrag i historiedelen som er beregnet for bare én av dem.»

Assassin's Creed: SyndicateAssassin's Creed: Syndicate

Jeg la merke til togskinner i demoen vi ble vist. Vil tog spille en rolle i løpet av spillet, spør jeg. Coté gliser og svarer forsiktig. «På hvilken måte da tenker du? Vil det være mulig å ta toget, både som en normal person, men også ta turen på taket om man ønsker, i sanntid?» Coté snur seg til siden og hører med PR-ansvarlig om han får lov til å svare. Hun nikket. Vi ler alle sammen. «Det vil være mulig, ja. Noe av det vi opplever som svært morsomt i spillet er å sette seg på toget og bare nyte turen rundt London. Dette er et punkt der vi har tuklet litt med historien, for det gikk opprinnelig ikke noe tog på akkurat denne måten. Derfor har vi valgt å fokuserer på spillopplevelsen fremfor for historisk korrekthet.»

Jeg stiller meg bak denne avgjørelsen, og tenker med meg selv at Assassin's Creed Syndicate så langt virker som et spennende tillegg i serien. Spørsmålet er om studiet klarer å styre unna katastrofen som inntraff i fjor, og om de klarer å innovere så mye som de håper på. Assassin's Creed Syndicate slippes nok i alle tilfelle senere i år. En gang på høsten, vil jeg tro...

Assassin's Creed: SyndicateAssassin's Creed: SyndicateAssassin's Creed: SyndicateAssassin's Creed: Syndicate
Assassin's Creed: SyndicateAssassin's Creed: SyndicateAssassin's Creed: Syndicate

Relaterte tekster

Assassin's Creed: SyndicateScore

Assassin's Creed: Syndicate

ANMELDELSE. Skrevet av Terje Mardon Kello

Etter fjorårets Unity hadde Ubisoft mer å bevise enn noen gang i den største serien sin. Heldigvis gikk de grundig til verks da de rettet blikket mot London på 1870-tallet...

7
Assassin's Creed blir TV-serie

Assassin's Creed blir TV-serie

NYHET. Skrevet av Eirik Hyldbakk Furu

I fjor kunne Ubisoftsjefen Yves Guillemot fortelle at de var i forhandlinger med Netflix om å lage en serie av et av spillene deres. Nå kan vi kanskje ha fått vite...

Assassin's Creed-filmen slaktes

Assassin's Creed-filmen slaktes

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Det har vært store forventninger knyttet til Ubisofts egenproduserte film basert på Assassin's Creed, særlig ettersom den kan skilte med stjerner som Michael Fassbender,...



Loading next content