Norsk
Gamereactor
forspill
Call of Duty: Black Ops 3

Call of Duty: Black Ops 3

Activision inviterte oss til å teste historiedelen i Call of Duty: Black Ops 3, og samtidig ta en prat med spillregissør Jason Blundell...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Treyarch har vært med på å utvikle Call of Duty-spill i mer enn ti år, og det startet med deres Call of Duty 2: Big Red One i 2005. Siden den gang har de skapt en egen serie under Call of Duty-paraplyen, og denne høsten kommer altså det tredje Black Ops-spillet. De er ansvarlige for de populære zombiemodusene, noe mange anser som høydepunktene i serien. Vi har fått teste litt av spillet, men også snakket litt med Jason Blundell, mannen som har ansvaret for både historiedelen og zombiemodusen.

De største endringene vi ser i Call of Duty: Black Ops 3 kommer i historiedelen. En av nyhetene er at den er utviklet fra bunn av med co-op for fire personer i tankene. Det innebærer at spillet kommer til å inneholde noen av de absolutt største og mest åpne brettene i Call of Duty-seriens historie. Historiedelen (campaign) er ikke lenger lineær, alle oppdragene er låst opp fra start og det er opp til spilleren å bestemme rekkefølgen. Handlingen i spillet vil altså ikke forløpe slik som i Call of Duty: Black Ops 2 hvor det var ulike slutter, men i stedet er tanken at spillerens valg av rekkefølge vil gi ulike meninger om hva som egentlig skjer.

Call of Duty: Black Ops 3
Alle natteravner som har sett Law and Order: SVU burde kjenne igjen dette fjeset.

"Det første Black Ops handlet om hvordan mennesker forderver hverandre. Victor Reznov hjernevasket Alex Mason til å drepe alle hans fiender. I Black Ops 2 handlet det mer om hvordan mennesker utnytter maskiner, med Raul Menendez som kapret amerikanernes droner og brukte dem til sin egen vinning. Black Ops 3 kommer til å se på hvordan maskiner forderver hverandre."

Dette er en annonse:
Call of Duty: Black Ops 3
Det er en mildt sagt dyster fremtid som skildres i Call of Duty: Black Ops 3.

Spillets handling er satt til 2065, altså 40 år etter at Call of Duty: Black Ops 2 sluttet. Mangelen på ressurser kombinert med ulike konflikter har delt verden i to store allianser; Common Defence Pact (CDP) og Winslow Accord. Særlig bioteknikk har kommet langt i utviklingen, og etter droneangrepene i forgjengeren har luftvernet blitt så bra at det igjen er infanteristene som er militærets viktigste våpen. Kappløpet om fordeler på slagmarken gjør at soldater frivillig amputerer kroppsdeler og erstatter dem med avanserte proteser, og de utrustes med Direct Neural Interface (DNI) for å kunne dele informasjon fra slagmarken umiddelbart.

Call of Duty: Black Ops 3
Call of Duty: Black Ops 3 er første gang kvinnene får være med i krigen.

"Hvis man ser på vår arv og historie i Call of Duty-serien, så mener jeg at man kan se mange tegn på utvikling og trygghet. Og jo tryggere man føler seg, desto større risiko våger man å ta. Dette er Black Ops-serien et tegn på. Vi har gått bort fra standard militærklisjeer til fordel for temaer om sinnet, sosial interaksjon og moral. Dette engasjerer oss, men det kan være farlig å begi seg ut på slike emner uten å være trygg på grunnmuren. I Black Ops 3 har vi ikke bare laget en ny vri på saken, vi har også endret litt på nettopp grunnmuren. Man må være kjent med reglene før man kan bryte dem."

Dette er en annonse:
Call of Duty: Black Ops 3
En tur i skogen er ikke dumt mellom all drepingen.

Treyarch har dessuten anstrengt seg for at det skal føles som en skikkelig samarbeidsmodus, blant annet ved å endre hele AI-systemet. Her hjelper det nye Enhanced Vision-systemet som lar spillerne dele informasjon om hvor fiender og allierte befinner seg. Man får også vite hvor mange fiender det er som kan se deg i din posisjon, og det er derfor viktig at en spiller beveger seg høyt mens de andre jakter på bakkenivå. Dette med høyde i kartene er noe vi hører ofte under vår testrunde, og det er tydelig at Treyarch har jobbet med å skape noe mer enn bare de vante korridorene.

Blundel sier: "Når man har tre år på seg, får man virkelig muligheten til å se over hva man er nødt til å gjøre. Vi bestemte oss å lage en campaign for fire spillere, og dette kunne løses på ulike måter. Enten ved å lage spillet for én person og bare slenge inn flere spillere, eller man kan lage et samarbeidsspill. Vi lagde et samarbeidsspill. Jeg synes World at War er et tydelig eksempel på den førstnevnte løsningen, men i Black Ops 3 har vi tenkt flere spillere allerede fra start."

Call of Duty: Black Ops 3
Zip-line går ikke av moten med det første.

Det har blitt vektlagt at spilleren skal kunne tilpasse spillet etter egen smak, og dette merker vi da vi skaper vår egen figur. Man kan tilpasse utseendet, og for første gang i Call of Duty-historien kan man spille som en kvinnelig soldat. Utseendet vil spille en større rolle denne gangen, for mellomsekvensene er ikke lenger bundet til førstepersonsperspektivet. Det er dessuten stor variasjon og frihet i oppgraderingene og ferdighetene til figuren, og alle brettene er designet slik at du skal kunne takle dem basert på utstyret du har valgt.

"I Black Ops 2 hadde vi flere slutter og en handling som fulgte ulike forgreininger. Dette skal vi ikke gjøre denne gangen. Vi har i stedet tatt det komplekse ved å ha en handling med ulike forgreininger og sydd det hele sammen til én, sammenhengende historie. Resultatet er en historiedel du kan spille gjennom uten å tenke så mye over, men med litt ettertanke kan du få et helt annet syn på det hele. Vår tanke har vært at ditt perspektiv og verdier vil påvirke hvordan du oppfatter handlingen, og jeg håper at mange vil oppleve den som provoserende og at det blir diskusjoner i etterkant om hva som egentlig skjedde."

Call of Duty: Black Ops 3
Kalashnikov blir visst aldri pensjonert.

Mye av variasjonen kommer som en følge av hvilken Cybercore du velger. Du får valget mellom Chaos, Martial og Control. Den første lar deg skape forvirring hos fienden ved eksempelvis å sprenge granater som de bærer, gjøre dem akutt syke, sende en horde med små droner på dem eller bruke et nærkampangrep som gjør dem midlertidig ubevegelige. Martial lar deg bli usynlig, midlertidig styrke våpnene, kraftigere nærkampangrep og slå ut fienden med en trykkbølge. Den kanskje mest interessante er imidlertid Control. Her kan du hacke fiendens roboter og droner, og med kontroll over dem er det mye moro i vente.

Call of Duty: Black Ops 3
Teknologiske fremskritt til tross, i 2065 er det fortsatt pil og bue som gjelder.

Som vanlig blir det mye reising i Call of Duty: Black Ops 3, med destinasjoner som Kairo, Singapore og Zürich i miksen. Mellom oppdragene kan du slappe av i ditt eget Safe House, og det er her du velger oppsett på soldaten din før neste batalje. Her kan du dessuten beundre dine medaljer fra avsluttede oppdrag, eller lese om historien til Black Ops-serien.

Call of Duty: Black Ops 3
Jo flere, jo bedre - i hvert fall på samme lag.

Zombiemodusen har dessuten fått vesentlig mer oppmerksomhet fra utviklerne denne gangen. Modusen som dukket opp i Call of Duty: World at War ble den gangen utviklet for moro skyld, mens nå har et eget team jobbet i to og et halvt år utelukkende med dette. Til sammenligning kan vi nevne at zombiemodusen tidligere har blitt laget på omtrent fire måneder, så det er grunn til å ha forventninger til Shadows of Evil, som den heter. Shadows of Evil utspiller seg i den noir-inspirerte skrekkbyen Morg City, og vi får følge fire personer som forsøker å overleve apokalypsen. Disse fire er den mislykkede tryllekunstneren Nero som spilles av Jeff Goldblum, burlesque-danseren Jessica som spilles av Heather Graham, den korrupte politimannen Vincent som spilles av Neal McDonough og til slutt den aldrende bokseren Campbell spilt av Ron Pearlman.

Til tross for alle nyvinningene er Call of Duty: Black Ops 3 i bunn og grunn et Call of Duty-spill. Det snakkes mye om innblikk i hvordan mennesker og maskiner påvirker hverandre, men til syvende og sist handler det i hovedsak om å løpe rundt og skyte folk og roboter. Hvis det sistnevnte ikke er noe som interesserer deg, så finner du neppe så mye å kose deg med i dette spillet. Liker du derimot tanken på å spille gjennom en historiedel med mye action og høyt tempo, og sammen med opptil tre venner, da bør Call of Duty: Black Ops 3 være et selvsagt kjøp denne høsten.

HQ
Call of Duty: Black Ops 3Call of Duty: Black Ops 3Call of Duty: Black Ops 3Call of Duty: Black Ops 3
Call of Duty: Black Ops 3Call of Duty: Black Ops 3Call of Duty: Black Ops 3Call of Duty: Black Ops 3
Call of Duty: Black Ops 3Call of Duty: Black Ops 3Call of Duty: Black Ops 3Call of Duty: Black Ops 3

Relaterte tekster

Call of Duty: Black Ops 3Score

Call of Duty: Black Ops 3

ANMELDELSE. Skrevet av Jonas Mäki

De kommer hvert år og leverer stort sett de samme opplevelsene. I år er det imidlertid annerledes. I år blåste Call of Duty oss fullstendig av banen!



Loading next content