Norsk
Gamereactor
forspill
Quantum Break

Vi har prøvespilt Quantum Break

Vi besøkte Remedy for å teste et av de mest lovende skytespillene i 2016.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Gamereactor og undertegnede fikk sjansen til å besøke det som nok er det mest ambisiøse utviklerstudioet i Finland. Remedy har gjennom 20 år skapt en rekke velkjente, og mindre kjente, spill fra bygningen sin i Espoo (nabobyen til Helsinki). Nå er de på tampen av å slippe et av sine største og viktigste spill noen sinne. Kan Quantum Break leve opp til de enorme forventningene spillverdenen har etter Max Payne og Alan Wake?

Besøket mitt startet med en hyggelig overraskelse. Under velkomsttalen bekreftet de nemlig at ryktene var sanne: Quantum Break kommer til PC via Windows 10. PC-spillerene trenger heller ikke å vente lenge siden spillet lanseres til både Xbox One og PC den 5. april.

Quantum Break

Før vi gikk løs på selve spillet fikk vi en flott omvisning rundt området. Turen tok oss blant annet til motion capture-studioet deres, samt en rekke andre imponerende avdelinger hvor utallige arbeidstimer har gått med. Hovedbudskapet var krystallklart. Remedy ønsker å oppnå produksjonsverdier som kan konkurrere de største studioene i industrien. Arbeidsmåtene og metodene minner på mange måter på de som brukes i filmindustrien. Remedy har dog hatt en tøffere jobb siden de har utviklet sine egne verktøy for ansikts- og bevegelses-animasjoner.

Dette er en annonse:

Alt på omvisningen imponerte, noe som selvsagt var poenget. Men det fikk meg også til å forstå hvorfor de har brukt så lang tid på Quantum Break. Remedys hovedmann og "Creative Director" Sam Lake fortalte at de fra starten av ønsket å skape spillverdens svar på en storfilm fra Hollywood. Dette ved å kombinere en filmatisk fremstilling med en action-preget spillopplevelse vi aldri har sett maken til. Lake innrømmet at det er et modig, om ikke vågalt, mål, men han var optimistisk til at alt var på plass for å kunne oppnå både høye produksjonsstandarder og innovative ideer ved å integrere live action i historien.

Quantum Break

Quantum Breaks gameplay består av fem akter hvor du kontrollerer Jack Joyce (Shawn Ashmore). Målet ditt er å overleve både at tiden er i ferd med å bryte sammen, samt din tidligere venn Paul Serene(Aidan Gillen) og hans samvittighetsløse selskap, Monarch Solutions. Mot slutten av hvert akt skifter spillet dog perspektiv over til Serenes side, hvor vi lærer at alt ikke er så svart og hvitt som man skulle tro. Som Serene må spillerene velge mellom ulike veier fremtiden vil ta. Man bør være forsiktig med valgene man tar i disse "veikryssene" siden de bokstavelig talt leder tidslinjen i ulike retninger, noe som igjen påvirker både fremgangen i spillet og live action-sekvensene. Det er her vi finner ett av spillets største fordeler. For siden disse valgene får ulike følger vil både enkelthendelser og slutten på historien kunne endre seg drastisk. Remedy sa at dette var et produksjons- og forfatter-messige mareritt. Den siste live action-episoden måtte skapes i 40 ulike variasjoner.

Som et eksempel fikk vi oppleve spillets første veikryss. Det fant sted etter det første aktet, og i etterspillet av en tidsbrytende hendelse. Paul Serene måtte avgjøre hvordan skulle takle situasjonen med tanke på publisitet. Alternativene var "Hardline" eller "PR". Om de valgte førstnevnte ville Monarch gjøre absolutt alt for å dekke over hendelsen, til og med drepe vitner. Selv om den løsningen ville vært effektiv på kort sikt ville den først til at innbyggerene i Riverport City til å vende seg mot selskapet. "PR"-valget ville derimot kunne føre til at Jack ble sett på som den skyldige, og øke sjansen for en snarlig arrestasjon. Det ville dog også kunne føre til at flere spor av Monarchs involvering i tidseksperimentene og katastrofen. Heldigvis gjør man ikke disse valgene fullstendig uvitende. Serenes eksponering for tidssprekkene lar spilleren se små deler av hver tidslinje før avgjørelsen gjøres.

Dette er en annonse:
Quantum Break

Etter valget fikk vi se det som nok er mest kontroversielt med spillet. Da spillet først ble annonserte virket det som om det ville gå en tv-serie samtidig med spillet, men dette er ikke tilfellet lengre. Nå vil de istedet komme som 20-22 minutters episoder mellom hvert akt. De fokuserer i hovedsak på hva Serene og Monarch gjør mens de spillbare sekvensene har funnet sted. Den første episoden fokuserte på Monarch-agenten Liam Burke som våknet opp til en telefon om hva selskapet hadde gjort. Siden jeg valgte "Hardline", og mange uskyldige hadde blitt drept, begynte Burke å sette spørsmål ved lojaliteten sin og fremtiden sin i selskapet.

Live action-sekvensene var ganske godt gjennomførte, og var helt klart på høyde med de fleste amerikanske tv-seriene. Jeg må gi ekstra mye skryt til Adian Gillen, som de fleste vel kjenner som Game of Thrones' Petyr "Littlefinger" Baelish, og Lance Riddick fra The Wire. Begge gjør en veldig god jobb som spillets hovedantagonister.

Quantum Break

Kvaliteten på skuespillet gjenspeiles i spillsekvensene. Ansiktsanimasjonene er uten tvil noe av det beste jeg har sett i et videospill. Jeg må allikevel innrømme at overgangen fra live action og spill var sjokkerende selv om jeg visste om det på forhånd. Å legge fra seg kontrollen i flere minutter for å se en episode er nok noe som enkelte ikke vil like. Selv om du kan hoppe over dem, for å se dem senere. Jeg kan dog ikke forestille meg å gjøre dette selv. De fremstiller en helt annen side av spillet, og føltes for meg som som en fin tilføyelse til opplevelsen. Igjen: dette kommer helt klart til å splitte spillerenes meninger.

Men hvordan var gameplayet i seg selv? Vi fikk overraskende mye tid med spillet. Ikke bare fikk vi fullføre det første aktet, men også noen strategisk valgte sekvenser fra andre akt. Jeg ønsker dog ikke å røpe mye fra historien siden Quantum Break helt klart er et spill det lønner seg å vite så lite som mulig om før du spiller det. Spillet starter fredelig på Riverport University, hvor du møter hovedkarakterene og introduseres for tidsreiseeksperimentet. Selvsagt går alt galt, og spilleren kastes inn i kaoset. Begynnelsen føltes godt balansert, og det var minimalt med opplæring og distraksjoner. Quantum Break er i hovedsak et tredjepersons skytespill, som selvsagt har noen interessante særegenheter i form av tidsmanipulerende krefter. Først virker spillet som et spill som handler om å titte inn og ut av dekning, men det inntrykket er misvisende. Å gjemme seg bak dekning beskytter spilleren i liten grad, og den eneste måten å betraktelig skade på er gå fra dekning til dekning mens man bruker spesialkreftene sine.

Quantum Break

Remedys representanter fortalte oss at kampsystemet er gjort så enkelt som mulig for å legge vekt på Jacks krefter. For eksempel er det ikke separerte knapper for dekning, hopping og sniking, noe som mange tredjepersons skytespill har nå til dags. I stedet må man bruke ferdigheter som fryser fiendene i tiden, hjelper deg raskt fra dekning til dekning og beskyttende tidsbobler som beskytter deg fra kuler. Å utnytte disse ferdighetene var absolutt nødvendig for å overleve Monarch-soldatenes angrep. Mange av journalistene fikk så mye juling på den høyeste vanskelighetsgraden at de måtte dempe den.

Sikting og skyting føltes på den annen side litt for følsom. Jeg har vanligvis på høy følsomhet, men denne gangen måtte jeg dempe den skikkelig. Utenom det var det vanskelig å finne store problemer med spillet. Spenningen var dynamisk og underholdende, og var godt balansert med noen lette plattforming- og puzzle-sekvenser som krevde at du brukte de forskjellige kreftene på kreative måter. Menyene røpet også at vi får flere ferdigheter i den senere aktene. Disse kan igjen oppgraderes ved å bruke ferdighetspoeng du opparbeider deg ved å drepe fiender på fantasifulle måter. Det er selvsagt også samlegjenstander, lydopptak og liknende spredd gjennom spillet.

Quantum Break

Quantum Break blir en ekstremt interessant spillansering. Tiden med spillet, veikryssene og live action-sekvensene har gjort meg veldig optimistisk. Den lange ventetiden og utsettelsen hadde satte en demper på forventningene mine, men forhåndstitten fyrte til de opp til full guffe igjen. Remedy har tydeligvis brukt den ekstra tiden godt, og Quantum Break virker å være en av de mest visuelt og historiemessig ambisiøse spillene på lenge. Det er en fascinerende blanding av et sci-fi, actionspill og live action-historiefortelling, men det er nærmest umulig å spå hvordan de smelter sammen til slutt. Man kan heller ikke stikke under en stol mange vil synes live action-delen er et unødvendig element. Remedy virker å være obs på dette, men har valgt denne fremgangsmåten i håp om å sette nye standarder i videospills historiefremstilling. Jeg er i alle fall optimistisk and kan nesten ikke vente med å få fingrene i den ferdige utgaven 5. april.

Quantum BreakQuantum BreakQuantum BreakQuantum Break

Relaterte tekster

2
Quantum BreakScore

Quantum Break

ANMELDELSE. Skrevet av Suzanne Berget

Hva er egentlig Quantum Break? Er det et spill? Er det en TV-serie? Suzanne har spilt på seg både neseblod og senebetennelse for å finne svaret på disse spørsmålene...



Loading next content