Gamereactor internasjonalt Norsk / Dansk / Svenska / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto
Gamereactor Norge
anmeldelser
Mario Sports Superstars

Mario Sports Superstars

Nok en gang er Mario og gjengen i det sportslige hjørnet, men Mario Sports Superstars setter nok ingen verdensrekorder med det første...


Kombinasjonen av idrett og Mario er slettes ingen nymotens oppfinnelse. Tvert imot har kombinasjonen vært å finne helt siden NES-dagene, hvor Mario både kunne dukke opp i egne sportsspill som NES Open Tournament Golf eller indirekte i spill som Punch-Out!! eller Tennis (i begge tilfeller som dommer). Det var likevel på Nintendo 64 det hele begynte sånn smått å ta av da Camelot Software Planning kom inn i bildet og utviklet Mario Golf og Mario Tennis, og med Gamecube begynte ballen å rulle for alvor med spill som Mario Smash Football og Mario Superstar Baseball.

Som en slags hyllest til alle de forskjellige sportsspillene Mario og gjengen deltok i for så mange år siden, kommer nå 3DS-tittelen Mario Sports Superstars, hvor man får en samlepakke med hele fem forskjellige idretter å leke med. Fire av idrettsgrenene - fotball, baseball, golf og tennis - er gamle travere, mens ridning er nykomlingen i stallen.

Med så mange forskjellige idretter å velge mellom løper spillet en altfor kjent risiko, nemlig den at hver idrettsgren ikke blir fullt ut utviklet og finpolert. Dessverre viser det seg fort at Mario Sports Superstar faller nettopp i denne fellen, selv om spillet ikke er uten underholdningsverdi av den grunn.

Balansen mellom de fem idrettsgrenene fungerer ganske bra. Selv jeg som ikke er verdens mest atletiske menneske og med en fotballinteresse som stort sett ligger på nivå «meh» har noe å kose meg med når det bys på et slag golf eller en real baseballkamp. Skulle sportsinteressen din være enda lavere enn min, kan det likevel være du finner glede i ridning. Her skal du nemlig ikke bare ri om kapp mot dine motspillere, men også stelle godt med hesten din mellom slagene. Klapp hesten, børst den, gå turer med den og gi den noe godt å spise. En slags hestevariant av Nintendogs + Cats, med andre ord. Stell godt med den, så skal du se at hesten din presterer enda bedre når det først gjelder.

De aller fleste idrettsgrenene er også kokt ned til så elementære og enkle varianter av sporten som mulig, og en av del av superelementene man fort kan forvente av et Mario-spill uteblir. Tennis er nok den varianten som ligner mest på sine forgjengere, slik som Mario Tennis Open og Mario Tennis Ultra Smash. Her kan man få til ekstra gode slag når fargefelt dukker opp på banen, hvorav flere av dem kanskje ikke er så vanlige å få øye på under Wimbledon. Andre idretter, som baseball og fotball, ligner langt mer på sine mer realistiske motstykker, og med unntak av muligheten for noen ekstra gode slag eller skudd nå og da er det lite som det heseblesende kaoset man kunne finne i for eksempel Mario Smash Football.

Samtidig er det nettopp denne mangelen på kaos som gjør at det hele fort føles noe monotont og kjedelig i lengden. For der utviklerne i Namco og Camelot har tatt bort noen av kaoselementene, har de glemt å sette inn nye og spennende elementer i stedet. Når kaosfaktoren er borte ligger tingene langt mer til rette for å skape en idrettsopplevelse preget av strategi, taktisk tenkning, tekniske finesser og gode kontrollmuligheter. Alt dette er derimot fraværende i Mario Sports Superstar, hvilket betyr at versjonene man sitter igjen av fotball og baseball føles primitive og enkle. Dermed blir de dessverre også kjedelige i lengden, i hvert fall sammenlignet med hva de kunne ha vært.