Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Apple Watch

Apple har vært et utrolig viktig selskap for utviklingen av både smarttelefoner og nettbrett, og nå har de som kjent rettet blikket mot smartklokker...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Denne anmeldelsen har tatt tid. Jeg vet det. Jeg skammer meg. Jeg har forsøkt å skrive den flere ganger, men har vært usikker på hva jeg egentlig mener om Apple Watch. Jeg har vært usikker på hele konseptet knyttet til smartklokker. Fordelen med å ha brukt såpass mye tid på anmeldelsen er i det minste at jeg nå har et ganske godt bilde på hva klokken kan brukes til, etter omlag tre måneder med en bitteliten datamaskin på håndleddet.

Apple Watch

Fra før er jeg en slags klokkenerd. Jeg elsker armåndsur. Hadde jeg vært rik som Donald Trump hadde seg sikkert kjøpt meg en ny hver eneste dag. Det finnes så utrolig mange varianter å velge mellom. For en fyr som meg, som aldri bruker andre smykker enn gifteringen, er klokken et slags statement, men den er også livsviktig. Jeg kommer aldri til å forstå de som foreslår at jeg like så godt kan sjekke klokken på mobilen. Å gå klokkeløs er ikke noe alternativ for meg. Jeg føler meg naken uten.

I lys av klokkefascinasjonen min er det litt rart at jeg jeg aldri helt falt for smartklokketrenden. Ideen om å koble opp klokka mot mobilen eller nettbrettet har liksom ikke interessert med. Det er mulig årsaken er at jeg foretrekker klassiske, analoge klokker, fremfor de digitale variantene. I alle tilfeller var det med en viss skepsis jeg gikk til innkjøp av en Apple Watch. Jeg valgte modellen med 42mm innfatning i rustfritt stål og lenket armbånd. Den kostet hele 12 995 kroner og kvalitetsfølelsen var ikke til å ta feil av.

Apple Watch
Dette er en annonse:

Apple Watch ser nemlig veldig bra ut rent formmessig, med sin rektangulære form med avrundede kanter. For min del var den likevel litt gammeldags (og ikke på den gode måten) og størrelsen er faktisk litt for liten for min smak. 42 millimeter blir litt snaut, og hvis det hadde vært mulig hadde jeg heller gått for en 46mm-modell. Da ville den vært på størrelse med større mekaniske ur som Omega Planet Ocean XL og Panerai Luminor, men det får så være.

Det første jeg gjorde var å gjøre meg kjent med det nye leketøyet mitt. Man trenger ikke gjøre mer enn å la fingrene stryke over uret, på forsiden, baksiden og rundt knappene, for å merke den høye kvaliteten. Det er den samme kvaliteten som er forbundet med det meste Apple produserer. Armbåndet føltes litt løst og billig sammenlignet, men ellers har Apple Watch preg av å være et luksusprodukt. Samtidig skulle det bare mangle med tanke på prisen.

Når det gjelder programvaren har Apple utviklet et eget operativsystem for Apple Watch, som fungerer litt annerledes enn iOS-systemet til iPhone/iPad. Å ha symbolene i et rutenett ville blitt for trangt på en såpass liten skjerm, og menyen består derfor heller av en haug med bobler som kan økes eller minkes i størrelse ved å sku på kronen. Det fungerer supersmidig, og oppleves like intuitivt som den første gangen man testet touchskjermen på en iPhone.

Videre er naturligvis klokken koblet opp mot telefonen min, og funksjonen jeg har brukt absolutt mest på Apple Watch er å lese tekstmeldinger. Jeg trenger ikke lenger grave i lommene for å fiske frem den romslige iPhone 6S Plus-telefonen min for å lese en kort beskjed. Å lese dem på klokka går raskt og smidig, og for meg som mottar bortimot hundre SMS om dagen utgjør det faktisk en forskjell i det dagligdagse. Når det er sagt kunne teksten på klokka gjerne vært enda mindre (slik at det blir plass til mer), samtidig som selve urtavlen kunne vært litt større.

Dette er en annonse:
Apple Watch

En annen funksjon som fungerer bra for Apple Watch er diktering og muligheten til å besvare raske tekstmeldinger med stemmen. Når jeg har vært ute og kjørt bil har jeg kunnet både lese og sende SMS direkte fra håndleddet. Dikteringsfunksjonen er ikke feilfri, men den fungerer bra nok til at jeg fortsatte bruke den, og etter hvert begynte å sette pris på den.

Som et hjelpemiddel i mitt daglige rehabiliteringsprogram (er ryggoperert) har Aplle Watch også vist seg som et fullgodt alternativ til en pulsklokke. Gjennom helseappen holder klokken styr på pulsen min og hvor mye jeg beveger meg, og selv om dette ikke er banebrytende funksjoner er de gode likevel. Ute på reise har det dessuten vært kjekt å ha passdetaljer og flybilletter på håndleddet, slik at man slipper å rote i sekk eller lommer til stadighet.

Når det er sagt finnes det ikke mange underholdende spill til Apple Watch per i dag. Jeg har testet noen av dem, og konklusjonen er at skjermen rett og slett er for liten til å fungerer for spill. Unntaket er veldig enkle spill, og av de 14 titlene jeg prøvde ut var nok gåtespillet Rules det mest artige. Samtidig plukker jeg mye heller frem telefonene eller 3DSen hvis jeg har mer enn tre minutter å slå ihjel.

Apple Watch

Når det gjelder de negative sidene ved Apple Watch er det mer å ta tak i enn jeg hadde trodd på forhånd. La meg starte med å snakke om batteritiden, som er det aller største problemet. Klokka fungerer i ca. 17 timer per lading, noe som betyr at den må lades hver natt. For mange vil kanskje ikke dette være et problem, ettersom mobiler flest også krever hyppig lading, men for meg er den en slags dealbreaker.

At man må gå å bekymre seg for hvorvidt klokken din holder ut dagen blir litt merkelig, og mye med poenget med en klokke forsvinner da ut vinduet. Foruten dette begriper jeg ikke hvorfor jeg ikke kan importere kontaktene mine til Apple Watch, hvorfor den ikke har fullverdig GPS-støtte og hvorfor den koster så utrolig mye penger. Joda, den har kvalitetsfølelse, men det får da være grenser. I tillegg kjennes skjermen litt lavoppløst, og jeg vil ha flere muligheter til å bestemme hvordan ting vises.

Totalt sett er det derfor tydelig at Apple Watch er et produkt i sin første generasjon. Det er en slags test av en type produkt, som selskapet aldri har laget før. Jeg liker veldig mye av det Apple har fått til, men foreløpig er det ikke nok funksjonalitet her til å forvare alle tusenlappene du veksler inn for den nye klokka di. Inntil videre er Apple Watch en middelmådig dings, som antageligvis vil endres og forbedres mye de neste par årene.

06 Gamereactor Norge
6 / 10
+
Veldig god byggkvalitet, luksusfølelse, smidig grensesnitt, enkelt å bytte armbånd, finnes i mange forskjellige varianter.
-
Litt liten til å være i 42mm-klassen, dårlig batterikapasitet, mangler endel selvskrevne funksjoner. Prisen strekker seg fra dyr til latterlig dyr.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
Apple Watch

Apple Watch

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Petter Hegevall

Apple har vært et utrolig viktig selskap for utviklingen av både smarttelefoner og nettbrett, og nå har de som kjent rettet blikket mot smartklokker...Loading next content