Gamereactor / Dansk / Svenska / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto
Gamereactor Norge
artikler

Gamecube fyller 10 år

Nintendos firkantede legende fyller 10 år i Europa. Vi ser nærmere på en av tidenes beste partyspillkonsoller...

  • Tekst: Jonas Mäki - GRSE

I en verden for veldig lenge siden, rettere sagt ti år siden, slapp Nintendo sin Gamecube i Europa. Bakgrunnen for å skrive at dette skjedde for lenge siden, er at spillmarkedet har vært gjennom en radikal forandring siden den gang. Gamecube ble sluppet i september i Japan, mens vi i Europa måtte vente i nesten et helt år før vi fikk mulighet til å spille på konsollen.

Slikt kunne ikke hendt i dag. Den gangen, i 2001 hadde verken Ringenes Herre eller Harry Potter blitt vist på kino, og Halo var fortsatt et obskurt spill med Mac-røtter til den enda mer obskure Xbox-en. Dessuten var det bare noen måneder siden Dreamcast hadde kastet inn håndkleet så altfor tidlig.

Dere skjønner hva jeg mener - det var virkelig lenge siden. Ingen snakket om harddisk i konsoller eller nettinnhold. DLC var et ukjent begrep og patchede spill eksisterte ikke. Sonys nyervervede dominans var fortsatt noe nytt, og det var ingen som hadde forventet at Playstation 2 skulle bli den største fremgangen i spillverdenen noensinne. I stedet klaget utviklerne over problematisk maskinvare, og spillene så ikke spesielt bra ut. Det virket med andre ord helt åpent, og Nintendo så sitt snitt til å revansjere deres så langt dårligst selgende konsoll, nemlig Nintendo 64.

Det rareste med konsollen var helt klart håndtaket på baksiden.

Selv visste jeg tidlig at jeg ville ha en Gamecube, og det var allerede ved den japanske lanseringen. På det tidspunktet var jeg veldig interessert i den japanske manga-verdenen, og jeg hadde kontakter som kunne skaffe meg en billig japansk Gamecube med tilbehør som minnekort og spill. I 2001 var ikke dette fullt så enkelt som man skulle tro. Spillene var Luigi's Mansion og Super Monkey Ball.

Siden jeg er utdannet elektriker og jobbet hos Ericsson startet av 2000-tallet, så hadde jeg tilgang til det beste verktøyet man kan tenke seg i tillegg til kompetansen som var nødvendig for å modifisere konsollen. En bryter på undersiden sørget for at jeg enkelt kunne velge om konsollen skulle være japansk eller amerikansk. På denne måten kunne jeg nyte japanske spill som aldri kom til vesten, og jeg slapp å vente på at amerikanske spill skulle gjennomgå idiotiske PAL-konverteringer (jeg sa at dette var for veldig lenge siden, ikke sant?) som noen ganger også senket kvaliteten på spillene.

Selvom Gamecube ikke gå oss noen av de virkelig store Mario-spillene, så var det nok av morsomme opplevelser sammen med den tynnrøstede rørleggeren.

Med Dreamcast nedlagt var det mange som anså Gamecube som Segas nye naturlige hjem. Selv om Xbox fikk nye spill som Gun Valkyrie og Jet Set Radio Future, valgte Sega likevel å slippe spill som Super Monkey Ball, Sonics spill og Phantasy Star Online til Gamecube. På denne måten gikk den gamle drømmen om en samarbeidskonsoll fra Nintendo og Sega nesten i oppfyllelse.

Jeg visste selvfølgelig hvordan konsollen så ut før jeg åpnet pakken. I stedet for stilren og svart som Playstation 2, eller bestialsk og svart som Xbox, hadde Nintendo laget en liten lilla boks med små plater som skrek leketøy, og det på et tidspunkt hvor det skulle vise seg å være enden på visa for den tradisjonelle konsollen. Dessuten hadde de satt sammen en håndkontroll som mest av alt minnet om noe fra Fisher-Price.

Slik ser verdens mest ergonomiske håndkontroll ut. Dessverre var designet også grunnen til at mange spill fra tredjepartsutviklere ble vanskelige å spille.

Nintendo hadde en overordnet tanke med alt de foretok seg. Lastetider skulle unngås, en konsoll skulle være en konsoll, og det skulle være enkelt å spille. Gamecube leverte på alle punktene, og for meg ble konsollen det selvsagte alternativet for partyspilling med kompiser. Så fort sjokket over utseendet hadde lagt seg, viste konsollen seg å være av ypperste kvalitet og håndkontrollen hadde en ergonomisk utforming som ingen enda har overgått. Den føltes som et stykke perfekt formet leire med knapper akkurat de rette stedene.