Gamereactor / Dansk / Svenska / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto
Gamereactor Norge
artikler

Nye Xbox One S: Hva er nytt, og hva er det samme?

Der den originale Xbox One-konsollen var en i overkant romslig boks, er den nye modellen både slankere og stiligere. Men hva annet er egentlig nytt med Xbox One S?

Da Microsoft snakker om fremtiden til Xbox One på E3 var det ikke bare den mektige Project Scorpio-konsollen de diskuterte. De var også nesten klare til å lansere en forminsket utgave av den originale maskinen, kalt Xbox One S. Vi mistenker at S-en står for "Slim", altså slank. I det store og det hele er det nemlig størrelsen, designet og fargen som er annerledes med den nye S-varianten, men det finnes også noen andre forskjeller som skjuler seg på innsiden av boksen. Nå som Xbox One S er lansert har jeg fått muligheten til å sette den opp mot den opprinnelige modellen, for den fulle gjennomgangen av nytt og gammelt. La oss hoppe rett ut i det.

Liten og hvit

Det første som slår meg er naturligvis at konsollen er hvit og vesentlig mindre enn storebroren. Der originalkonsollen så ut som en gammel VHS-spiller, og PS4 minner om et futuristisk vaffeljern, er Xbox One S mer stilren. Den er også minimalistisk i utforming av knapper og innganger, ved siden av at størrelsen altså er mindre. Den fremstår i det hele tatt som frisk og moderne, selv om fargen antageligvis vil skille seg ut i mange TV-benker.

Esken er naturligvis også hvit, til forskjell fra originales grønne emballasje.

4k-støtte og HDR

Foruten størrelsen er Microsofts største argumenter for å kjøpe/bytte til Xbox One S at den har støtte for høyere oppløsninger. Faktisk takler den oppløsninger helt opp til 4K (4096x2160p) og selv om det ikke finnes spill som kan fordøye disse dimensjonene er det en godbit for alle som har 4K-TV og vil se dertil egnet video. Når 500GB-modellen kommer (alle de første ble levert med 2TB-disker), med en prislapp på 300 dollar (ca. 2500 kr.), vil faktisk Xbox One S kunne etablere seg som en het kandidat som en ren 4K Bluray-spiller. Den vil nok bli dyrere enn 2500 kr. her til lands, men samtidig må man ofte ut med godt over 5000 kroner for rene blyray-spillere som klarer 4K.

Videre har også konsollen støtte for HDR, som står for High Dynamic Range. Mens det standardiserte videomaterialet i dag har en bitdybde på 8, og kan vise 16 millioner farger, har den nyeste HRD-teknikken (HDR10) en bitdybde på 10 og støtte for utrolige én billion farger. I praksis betyr dette at man kan skape langt mer intensive farger og dekke langt flere nyanser. Til forskjell fra 4K-oppløsningen er dessuten HDR-teknikk noe også spill kan dra nytte av, og vi vet allerede at Gears of War 4, Forza Horizon 3 og Scalebound er utviklet til å støtte HDR. Baksiden er naturligvis at TVen din også må ha tilsvarende søtte, på samme måte som 4K-video krever en 4K-TV.

Den medfølgende HDMI-kabelen er av typen "high speed", som takler 4K-signaler.

Størrelse og støynivå

Mens det nye utseende er åpenbart straks man ser en Xbox One S er det ikke like lett å få grep om størrelsen. Hvor mye mindre er egentlig den nye boksen? Ifølge Microsoft er den nye modellen omtrent 40 prosent mindre, og da jeg satte den oppå min gamle konsoll så dette ut til å stemme nokså bra. Den er ikke så mye mindre i bredden, men den er lavere og fremstår som langt mer nett. Dette er nokså imponerende med tanke på at ytelsen er den samme, pluss at S-modellen har flere funksjoner. På toppen av dette har dessuten strømforsyningen fått plass på innsiden av S-konsollen, mens den er ekstern for originalens del. Ifølge målinger betyr dette at støynivået er noe høyere for Xbox One S, men det er bare snakk om rundt 3-4 desibel. Personlig merket jeg ikke noe til dette, og jeg opplevde ikke konsollen som bråkete i bruk hverken til spilling eller film.

De eksakte målene til Xbox One S (målt liggende) er 29,5 cm i bredden, 6,4 cm i høyden og 23 cm i dybden, kontra originalens 33,5 x 8,2 x 27,5 cm (BxHxD). Til forskjell fra storebroren kan Xbox One S dessuten stilles opp vertikalt.

Nye Xbox One S sett opp mot originalen og fra ulike vinkler.

Nytt utseende, nye knapper og færre kontakter

Der halvparten av originalens overside (i liggende stilling), samt respektive kortside domineres av diagonale linjer i et lags gjellemønster, har Xbox One S en langt mer subtil løsning for ventilasjonen. Halve oversiden er dekket av mikroskopiske hull. Kortsidene følger samme mønster, mens de øvrige delene er dekket av mattlakkert hardplast.

Utover dette er knappene justert. De sitter på de samme stedene som før, med unntak av knappen for å "parre" konsollene med håndkontrolleren. Denne sitter nå helt nede til høyre. Knappen for å skyte ut disker er fremdeles ved siden av drevet, men den er nå rundt og mindre fremtredende. Den er også en fysisk knapp denne gangen, og ikke bare en touch-sensor. Dette gjelder også for on/off-knappen som også er blitt en fysisk knapp. Den er dog formet som Xbox-logoen fremdeles, og er plassert på samme sted som tidligere. Når konsollen er på lyser den hvitt, mens den er sort når maskinen er avslått.

Til slutt har vi USB-porten som er flyttet frem til forsiden i underkant på venstre side. Baksiden er nokså lik den vi husker fra originalen, og den største forskjellen bak er at det ikke lenger finnes en egen inngang for Kinect-sensoren. Det er fortsatt mulig å koble til Kinect, men da må du kjøpe en ekstern adapter. Dette er neppe noe mange vil gråte over.

Forsiden har fått en ansiktsløftning, og den nye modellen kan stå oppreist.
Baksiden fremstår også som nettere, og inngangen til Kinect-sensoren er fjernet.

Håndkontrolleren

Utseendemessig ser den nye håndkontrolleren ut som en hvit variant av originalen, men styrespakene skal være forbedret slik at de ikke slites ned like raskt. Om dette stemmer vil tiden vise. Snur man kontrolleren rundt merker man dessuten at Microsoft har byttet ut den matte plastikken med en teksturert flate som skal gi bedre grep. Dette har de lykkes godt med, og i bruk føles den nye kontrolleren mer behagelig og stabil i håndflatene. En annen velkommen nyhet er uttaket for 3,5 mm-enheter ved siden av den ny-gamle ekspansjonsporten.

På innsiden er den største endringen at kontrolleren nå har innebygget Bluetooth for enklere tilkobling til Windows 10-PCer (kun Win 10 er støttet dessverre). Dette skal også ha økt rekkevidden ved bruk mot konsollen. Faktisk skal rekkevidden mellom en Xbox One S med den nye håndkontrolleren være dobbelt så lang som originalens kapasitet.

Ved første øyekast ser håndkontrolleren rimelig lik ut, bare hvit.
Tar man en titt på undersiden derimot...

Bedre ytelse?

På forhånd har det vært mye snakk om innmaten til den nye modellen, som altså klarer å takle 4K og HDR. Selv om de fleste innså at Xbox One S ikke ville være istand til å kjøre spill i 4K, var det mange som lurte på om den lettere forbedrede maskinvaren ville sikre at spillene kjørte litt bedre på en Xbox One S-maskin. Så vidt jeg kan se er ikke dette tilfelle, men jeg kan slå fast at den nye maskinene bruker mindre strøm enn sin forgjenger. Ved spilling fra disk (Project CARS) forbruker Xbox One 109 W, mens One S nøyer seg med 79W. Ved spilling fra harddisk (Rise of the Tomb Raider) er de tilsvarende tallene 108 og 74W, mens resultatene for Bluray-avspilling viser 61W og 37W i favør av One S. Faktisk bruker One S mindre strøm på å spille av en UHD-Bluray enn Xbox One bruker på en vanlig disk. Til dette krever nemlig One S 44W.

Totalt sett er det altså snakk om ca. 25% mindre strømbruk for Xbox One S sammenlignet med originalmodellen.

Mens originalen hadde strømforsyningen utenfor boksen har One S plass til den inni.

Xbox One S er ikke utrustet med kraftigere prosessor enn storebror Xbox One. Det er fortsatt snakk om en AMD Jaguar-prosessor med 8 kjerner og 1,75 GHz i klokkehastighet. Grafikkortet er derimot en anelse raskere i One S, men det er ikke snakk om mye. I originalkonsollen er klokkehastigheten satt til 853 MHz, mens One S koser seg med 914 MHz. I teraflops betyr dette en oppgang fra 1,31 til 1,4 TF. På tilsvarende måte er minnet til One S også noe raskere. Ram-rikkene til One S yter nemlig 219 GB/s, kontra 204 GB/s tidligere.

Det er med andre ord snakk om nokså marginalt bedre ytelse, som man kun oppdager hvis man går inn og måler med spesialutstyr. Dette har blant annet Digital Foundry gjort, og resultatet var at One S tidvis klarte å tegne 2-3 ekstra bilder i sekundet. Folk flest vil neppe legge merke til dette, men det betyr samtidig at konsollen trolig kan aktivere HDR-teknologien uten at ytelsen faller under den originalkonsollen skilter med.

Totalt sett har ikke One S nok nytt til å rettferdiggjøre en oppdatering hvis du allerede har en Xbox One. Hvis du derimot ikke har en slik allerede, og har lyst på en, ser jeg ingen grunn til å gå for den gamle modellen. Prisen er litt høyere for One S, men for mellomlegget får du en mindre og mye stiligere konsoll, som kan spille av 4K-video!