Gamereactor internasjonalt Norsk / Dansk / Svenska / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto
Gamereactor Norge
artikler

Lenovo utfordrer iPad med 2-i-1-nettbrett

Med Yoga Book har den kinesiske giganten et av de mest spennende nettbrettene siden Apple lanserte iPad i 2010...


La oss hoppe rett ut i det. Med Yoga Book introduserer Leonovo en ny type touch-basert tastatur med haptisk tilbakemelding, som tilpasser seg din skrivemåte. Hvis tastaturet lever opp til alle lovnadene, kommer Yoga Book til å endre nettbrett-landskapet.

En ny type keyboard

For et 2-i-1-produkt som Lenovo Yoga Book er skriveopplevelsen avgjørende. Derfor var det skuffende å oppdage at tastaturet fikk meg til å føle meg som en gammel mann, som beveget hendene over tastene i snegletempo og måtte stoppe opp for å rette feil i annethvert ord. Flere teknologientusiaster som var til stede under lanseringen i Berlin uttrykte den samme skuffelsen over skriveopplevelsen, men da jeg senere fikk 15-20 minutter alene med maskinen begynte inntrykket å endre seg. Det altså snakk om er en læringskurve her, for både deg og maskinen.

Uten fysiske taster skal det nemlig lite til å bomme på bokstaver og lage rot i teksten, med mindre du nistirrer på tastaturet. Lenovo forteller at det pleier å ta én til to timer å bli komfortabel med tastaturet, men til gjengjeld kommer da gjennomsnittsbrukeren opp i en hastighet på 151 tegn i minuttet. Dette er noe bedre enn på et ti-tommers tastatur (149 tegn i minuttet), men lavere enn på et tolv tommers tastatur (169 tegn i minuttet). Det er derimot betydelig høyere enn de 91 tegnene i minuttet gjennomsnittsbrukeren klarer å oppnå på nettbrett med skjermbasert tastatur. Grunnen til at Yoga Book klarer å konkurrere med mekaniske keyboard er delvis fordi den lærer mer om akkurat din skrivestil over tid. Hvis du pleier å bomme litt på én bestemt bokstav vil den oppdage det, og kompensere hvis du trykker feil.

Lenovo Yoga Book har dermed det som kan bli neste generasjons tastatur for nettbrett og etter å ha prøvd det virker de gamle alternativene stusselige. Derfor er det noe skuffende at tastaturet ikke er virtuelt, slik at man kan gå fra et amerikansk til et norsk tastaturoppsett med ett tastetrykk. Det betyr at du må kjøpe Book i Norge for å få med bokstavene æ,ø og å. Etter tre års utvikling ville det også vært fint med ulikt haptisk feedback på hver tast, slik at du kunne kjenne deg til hvor på tastaturet du befant deg, uten å se ned.

Det var riktig nok ikke tilstrekkelig med tid på teknologikonferansen IFA til å venne seg helt til tastaturet, og det er derfor vanskelig å anbefale dette helt ennå, men jeg har ikke vært så gira på et nettbrett siden Apple lanserte iPad i 2010. Det sier jo sitt, og det er ikke bare på grunn av skrivehastigheten heller. La oss se på noen av de andre årakene:

Foto: Fredrik Walløe

Erstatter notatblokken

Forskning tilsier at vi både lærer mer og husker bedre når vi skriver for hånd, men håndskrevne notater er noe herk å holde styr på. Yoga Book ble laget med studenter i tankene og kan faktisk kombineres med en notatblokk. Den trykkfølsomme overflaten kan nemlig skrives på med stylus-pennen som følger med. Det følger med en magnetisk skriveblokk, men du kan også bruke vanlig papir.

Foto: Fredrik Walløe

Tegnebrett

I tillegg kan tastaturet kan slås av og brukes som et tegnebrett. Det er dessuten overraskende komfortabelt å tegne med stylusen og tegneprogrammet ArtRage følger med.

Foto: Fredrik Walløe

Treaksede hengsler

De treaksede hengslene som gjør Yoga Book til et 2-i-1-nettbrett er nydelige, tilsynelatende solide og er laget slik at du kan lukke maskinen med en skriveblokk mellom skjerm og tastatur uten at hverken hengsler eller skjerm skades. Det er noe studenter garantert kommer til å sette pris på.

To operativsystem og fire kjerner

Du får valget mellom Windows 10 og Android 6.0. Batteriet varer to timer lengre (opp til 15 timer) hvis du går for Android og så langt kan Yoga Book håndtere 700 av de 1000 mest populære Android-applikasjonene. Batteriet kan lades 80% på 50 minutter.

Med en firekjernet 1.44GHz Intel Atom (2.4GHz med Intel burst) og 4GB RAM er det grenser for hvor lang du kan presse maskinen, men hvis valget står mellom en lettvekts laptop og et nettbrett, er det verdt å ta en titt på Yoga Book.

Norsk pris var ikke tilgjengelig da Lenovo introduserte Book under teknologimessen IFA i Berlin, men dersom prisene i Norge blir omtrent like som i resten av Europa må du ut med rundt 5000 for Android-versjonen og 6000 for Windows 10-versjonen.