Gamereactor / Dansk / Svenska / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto
Gamereactor Norge
artikler

30 spill vi vil se på SNES Classic Mini

Vi vet faktisk ikke om SNES Classic Mini kommer ut, men magefølelsen sier "ja". Ingar leker derfor med tanken om hvilke spill han vil se i en nostalgisk samlepakke...


SNES Classic Mini er på vei! Det vil si, den er ikke offisielt annonsert eller noe fra Nintendos side, men den enorme etterspørselen etter NES Classic Mini har vist Nintendo at det er store summer å tjene på små retrokonsoller. Litt ekstra penger har aldri vært feil, så det er grunn til å tro at Nintendo leker med tanken om en ny mini-konsoll som spiller på så mange nostalgiske strenger som mulig. Min gjetning er derfor at vi får se annonseringen av en SNES Classic Mini før vi skriver 2018.

Skulle jeg faktisk ha rett, er det lov å leke videre med tanken om hvilke spill vi kan se til en slik konsoll. Muligheten er mange, og utvalget av kvalitetstitler til SNES er ikke akkurat begrenset. Mens flere titler til NES i dag føler litt vel gamle, har langt flere SNES-titler holdt seg overraskende godt med tanke på spillbarhet, grafisk stil og kvalitet. Dette var også en periode i spillhistorien hvor flere store serier fikk etablert seg og finpusset formelen, noe som gjenspeiles den dag i dag når nye spill i seriene blir lansert. Det er vanskelig å tenke seg Final Fantasy uten arven fra SNES-epoken, for ikke å snakke om spill som Super Mario World og Super Metroid.

På grunnlag av dette har jeg lekt med tanken om hvilke 30 spill jeg gjerne vil se på en SNES Classic Mini, i mer eller mindre tilfeldig rekkefølge. Ettersom NES Classic Mini kun inneholdt 30 spill, velger jeg å benytte samme antall for en eventuell oppfølger. Listen er helt og holdent basert på egne preferanser, og representerer derfor ikke en fasit eller en samlet GR-konsensus som helhet. Representasjonen av JRPG-titler kan dermed bli litt vel dominerende, men dette var en tid der man fikk utrolig mange klassikere innenfor sjangeren.

1. The Legend of Zelda: A Link to the Past
Denne er temmelig udiskutabel. Fortsatt regnes spillet blant de beste i Zelda-serien, en spillserie som ikke akkurat mangler gode spill. Et innholdsrikt og detaljert eventyrspill som løftet Zelda-serien opp til det kvalitetsnivået vi kjenner i dag, og som fortsatt er meget underholdende å spille.

2. Super Mario World
Også dette spillet er et udiskutabelt innslag. Blant todimensjonale Mario-spill har det aldri blitt laget noe bedre, så sant vi ser bort fra de aller beste brukerutviklede brettene i Super Mario Maker til Wii U. Eksepsjonell musikk, enorm variasjon og helt perfekt balansert når det kommer til utfordring. Dessuten var dette det første møtet med Yoshi for mange av oss. Og siden vi snakker om Yoshi ...

3. Super Mario World 2: Yoshi's Island
Et supersjarmerende spill med en imponerende grafikk for sin tid. Her er det selveste Yoshi i hovedrollen i et plattformspill som slettes ikke er så enkelt som det grafiske uttrykket kan gi inntrykk av. Bruken av Super FX2-chippen gjorde at spillet kunne presentere noen av de mest imponerende 16-bitanimasjoner back in the day, effekter som fortsatt imponerer når du tenker på hvor begrenset maskinvaren var den gangen sammenlignet med i dag.

4. Super Metroid
Nintendo får aldri somlet seg til å lage et spill som kan bøte på skaden etter Metroid: Other M. Så da kan vi like gjerne kose oss med et av tidenes beste spill i stedet. Super Metroid er mystisk, utfordrende og ikke minst moro fra start til slutt. En tidløs klassiker.

5. Earthbound
Snakker om tidløse klassikere, så er EarthBound en merkelig klassiker som fortsatt er i stand til å imponere med tanke på sjarm, design og sin unike følelse. En SNES Classic Mini må derfor ha dette sjarmtrollet av et JRPG med på lasset. Dessuten var dette et av hjertebarna til avdøde Nintendo-sjef Satoru Iwata, og er en del av arven som viser hvor imponerende god mannen var til å programmere (Iwata brukte én måned på å løse programmeringsproblemene som utviklerne hadde slitt med i fire år).

6. Donkey Kong Country
For alle som eide en Nintendo 64 var Rare et studio vel verdt å følge med på. Men Rares gode navn og rykte ble først og fremst etablert takket være deres enorme innsats med Donkey Kong Country-spillene. Med heftig musikk, detaljerte bakgrunnsanimasjoner og en grafisk stil man slettes ikke var vant til å se på en Super Nintendo ble dette spillet en umiddelbar klassiker. Gorillaens evige jakt etter å få tilbake sine bananer er alltid verdt en ny visitt.

7. Final Fantasy IV
For tilhengere av japanske rollespill kan man ikke si annet enn at Super Nintendo var en gullgruve. Nye serier ble etablert, og gamle serier fikk blankpolert sin formel. Final Fantasy-serien tilhører sistnevnte kategori, og Final Fantasy IV er et rollespill man kan ha stor glede av den dag i dag. Her introduseres vi blant annet for Active Time Battle-systemet som skulle prege serien i årevis etterpå, og dessuten finner vi minneverdige helter og skurker.

8. Final Fantasy VI
Hvis Final Fantasy IV forbedret den gamle Final Fantasy-formelen, perfeksjonerte Final Fantasy VI den. Her finner vi et av seriens (og bransjens) aller beste lydspor, en skikkelig dramatisk historie, en av de få interaktive operasekvenser i spillhistorien og ikke minst den beste Final Fantasy-skurken av dem alle, Kefka Palazzo, som deler foruroligende mange likhetstrekk med Heath Ledgers tolkning av Joker. Sephiroth kan ta seg en bolle (for ikke å snakke om en viss sjefsskurk i Final Fantasy XV)!

9. Chrono Trigger
Kanskje det eneste rollespillet i Super Nintendo-æraen som kan overgå Final Fantasy VI. Chrono Trigger var drømmebarnet resultert av et samarbeid mellom studioene Square og Enix, som i dag er ett og samme selskap (Square Enix). Med et ikonisk design, et velbalansert og utrolig variert kampsystem og ikke minst et eksepsjonelt lydspor er dette kanskje det beste tidsreisespillet noen sinne. Vi fikk aldri en Super Nintendo-lansering av spillet her til lands, så nå bør spillet tas med for å bøte på skaden.

10. Super Castlevania IV
Siden Super Metroid først er med på lista, må man også legge til det andre spillet som for alvor etablerte metroidvania som en egen sjanger i spillsammenheng. Super Castlevania IV kan nok virke litt tregt til tider, men musikken og de enorme områdene å utforske er god nok grunn i seg selv til å bekjempe Dracula nok en gang. Dessuten må vi ha noe å leke med inntil vi får servert Bloodstained: Ritual of the Night i 2018.

11. Mega Man X
Den blå roboten Mega Man ble en av Capcoms mest ikoniske helter på NES, men det var med Mega Man X at robot-action-spillserien virkelig ble kul (i hvert fall etter 90-tallets standard for hva som var kult og ikke). Med et langt mer alvorlig uttrykk, røffere design og en setting satt til en mørkere fremtid 100 år etter de første Mega Man-spillene er Mega Man X en saftig kombo av elegant brettdesign, kul stil og rå musikk som bare 16-bitspill kan levere. En must-have. Glem Beck og Mighty No. 9, den kuleste roboten i gata heter X.

12. Mega Man X2
Spillet er kanskje av det mer forglemmelige sammenlignet med de to andre i serien til Super Nintendo, men er fortsatt et kvalitetsspill når det kommer til stykket. Vi får et dypere innblikk i settingen og får spille oss gjennom noen svært kule baner. Dessuten kan man aldri få nok Mega Man X-spill fra denne epoken.

13. Mega Man X3 (ja, jeg er blodfan av Mega Man-spillene)
Åpningssekvensen er noe av kuleste vi fikk servert noen gang på Super Nintendo, og for første gang kan man spille som Zero. Enough said.

14. Star Fox
Star Fox Zero var dårlige greier, men det kan jo være moro å gjenoppleve spillet som Nintendo har forsøkt å gjenskape igjen og igjen i stadig nyere former. Star Fox er kanskje ikke spillet som ser finest ut lenger, men om ikke annet bør spillet inkluderes på grunn av sin arv og den tekniske prestasjon spillet representerer. Dessuten er det faktisk underholdende, om du kan se litt forbi den i dag primitive grafikken.

15. F-Zero
Fans har ventet og ventet, men et nytt spill i F-Zero-serien ser aldri ut til å komme, til tross for at Nintendo bare gjorde lengselen større med to baner basert på serien i Mario Kart 8. Hvis du vil forstå hva alt oppstyret dreier seg om, er F-Zero et meget godt sted å starte. Futuristisk kappløp med svevende biler akkompagnert av heftig musikk og ikledd en drakt som viser Super Nintendo-chippen Mode 7 fra sin beste side - dette er en ekte klassiker.