Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Svenska / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia
Gamereactor Close White
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto
artikler

30 spill vi vil se på N64 Mini

Ryktene om en mini-versjon av Nintendo 64 har begynt å svirre. Hvilke spill bør med på en slik konsoll? Ingar har spekulert ...


Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

At ryktene om en N64 Mini skulle dukke på nå var vel omtrent like uunngåelig som at ryktene om en SNES Mini dukket opp ved lanseringen av NES Mini. Nå skal det jo sies at det tross alt viste seg å være hold i ryktene om sistnevnte, og utvalget av spill vi får med SNES Mini stemte overraskende godt med vår liste over 30 spill vi gjerne kunne se for oss på Nintendo lille 16-bit.

Skal jeg derimot være helt ærlig, vet jeg ikke om en N64 Mini er et like strategisk valg som miniversjonene av NES og SNES. Hovedårsaken til dette er at mange av spillene fra denne perioden har slettes ikke holdt seg godt med tanke på grafikken, spesielt hvis man sammenligner spillene med generasjonen før (SNES, Sega Mega Drive) og generasjonen etter (NGC, PS2, Xbox). SNES-spillene har den tidløse og slitesterke 16-bitstilen, hvor moderne spill som Stardew Valley og Owlboy har vist fortsatt holder mål når det kommer til å skape gode spill. Generasjonen etter tok 3D-grafikken ett hakk videre, og ser man på emuleringsprosjekter som 4K-versjonen av Super Mario Sunshine i Dolphin-emulatoren skjønner man fort at dette er spill som mye lettere lar seg restaurere til HD-skjermer. N64 og den første Playstation har imidlertid ikke samme fortrinn, og siden konsollene stammer fra den første ordentlige 3D-konsollgenerasjonen er det mye å utsette på spillene fra denne epoken når det kommer til hvor slitesterke de er.

En annen grunn til at jeg personlig føler at N64 Mini ikke er verdens beste idé, er at biblioteket stiller langt svakere sammenlignet med SNES. Både NES og SNES stammer fra en epoke hvor Nintendo var nærmest eneveldige på konsollmarkedet, selv om konkurrenter som Sega stjal markedsandeler. Med N64 mistet imidlertid Nintendo overtaket, både med tanke på markedsposisjonen og teknisk kompetanse. Å tviholde på spillkassetter i et tid hvor CD-ROM snudde opp-ned på markedet var rett og slett et lite strategisk valg, og N64 fikk dermed langt færre spill enn sine konkurrenter. Et kjapt søk på Wikipedia kan fortelle at mens N64 hadde 388 titler, hadde PlayStation over 1100 titler og Sega Saturn rundt 600 titler; NES hadde 765 og SNES hadde 728 titler på det amerikanske markedet.

Med det sagt, tror jeg det er mange der ute som gjerne takker ja til en N64 Mini. Nostalgi er som kjent en ekstremt sterk faktor, og noen uforglemmelige og standardsettende klassikere har vi fra denne perioden tross alt. Det skal også sies at jeg personlig har et varmt forhold til Nintendos lille gråsvarte, ettersom det var den første konsollen jeg fikk kjøpe for mine egne penger - et stort øyeblikk i en ung spillentusiasts liv. Så selv om jeg venter langt mer i spenning på annonseringen av en Gamecube Mini (eller at alt av titler slippes til Switch i en Netflixløsning - det skjer vel samtidig som et visst varmt sted fryser til), kunne det vært moro å spekulere på hvilke 30 spill Nintendo kunne lansert til en N64 Mini.

Noen fotnoter til å begynne med: Jeg setter opp en liste med 30 spill jeg gjerne ser på en slik konsoll. Tallet er satt til 30 spill fordi dette var antallet spill vi fikk til NES Mini, selv om SNES Mini ikke inneholder mer enn 21 spill (eller "20+1" som det står på boksen). I likhet med SNES-listen er den i stor grad basert på personlige preferanser, så noen titler må rett og slett vike. Jeg tar også utgangspunkt i et drømmescenario hvor alt av lisenser og rettigheter går i boks. Bare dette er i seg selv god grunn til at N64 Mini kanskje ikke blir en realitet, for mange vil la være å kjøpe saken hvis Rare-titler som Banjo-Kazooie og GoldenEye 007 ikke er med. Til sist har jeg valgt å ikke ta med uutgitte titler eller titler som kun kom ut til ekpansjonsmaskinen 64DD. Vi skal selvfølgelig ikke utelukke at Nintendo har noe kult på lur, slik de overrasket oss med å annonsere Star Fox 2 til SNES Mini, men enn så lenge legger jeg disse spekulasjonene til side.

Klare? Da begynner vi!

1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time
Vi måtte nesten begynne med det opplagte. Zelda-feberen har i år vært fenomenal i forbindelse med lanseringen av Breath of the Wild - så fenomenal at spillet har solgt i flere eksemplar enn det finnes Switch-konsoller på markedet. Om man derimot skal tilbake i tid og prøve å forstå hvorfor Zelda-fans er så i hundre over serien som de er, er dette spillet å teste. Tidenes beste spill ifølge mange, det første tredimensjonale Zelda-spillet, og et atmosfære som holder mål selv den dag i dag. Fortsatt er musikken og bilder fra spillet nok til å bringe en nostalgisk tåre i øyekroken hos mange, og selv en irriterende Navi kan ikke hindre oss i holde dette spillet høyt i kurs.

2. The Legend of Zelda: Majora's Mask
Der Ocarina of Time er Zelda-spillet som viser hvor monumentalt, tidløs og standardiserende serien kan være, er Majora's Mask spillet som viser hvor mørkt, dystert, og dypt spillene noen ganger kan bli. Ikke la deg lure av at spillet gjenbruker mange av de stilistiske elementene fra Ocarina of Time: Majora's Mask er absolutt et het potet når beste (Zelda-)spill skal kåres. Ingen andre spill har mestret følelsen av forutstående undergang og tidspress like mye som Majora's Mask, og nyversjonen av spillet til 3DS viste oss at mekanikkene fortsatt holder mål. Majora's Mask er som om Nintendo tok Ocarina of Time, kjørte det gjennom en Twin Peaks- og Twilight Zone-maskin og pakket det hele inn i Groundhog Day-klær. At spillet ble utviklet på bare litt over ett år er intet mindre enn en heltedåd.

3. Super Mario 64
Har vi noen gang fått et mer ikonisk lanseringsspill til en konsoll enn Super Mario 64 (med mulig unntak av Breath of the Wild)? Sannsynligvis ikke, og Super Mario 64 er i seg selv god nok grunn til å hente frem din gamle Nintendo 64 den dag i dag. Her er spillet hvor Nintendo, plattformspillenes konger, tok sjangeren, la til en ekstra dimensjon, og snudde våre tanker om hva et plattformspill skal være fullstendig på hodet. Mekanikken med å hoppe inn i forskjellige malerier for å komme til nye verdener er intet mindre enn genial, kontrollene satt som støpt, Bowser var kjempeskummel, og musikken fra Koji Kondo er verdig Nobelprisen i underholdning. For ikke å snakke om at dette var første gangen vi hørte Mario snakke. Du vet, "It's-a me, Mario!"

4. Mario Kart 64
La gå, Mario Kart 64 har ikke holdt seg like godt som andre Mario Kart-titler. Men å lansere en N64 Mini uten dette spillet, som sikret hundrevis av timer med underholdning hos liten og stor, lar seg bare ikke gjøre. Her har du dessuten spillet som introduserte oss for de blå skilpaddeskallene. Å spille Mario Kart 64 på nytt igjen i dag er som å kjenne at 20 års frustrasjon fra hundre millioner Mario Kart-spillere blir kanalisert inn i rommet ditt. Hvem har vel ikke lyst å kjenne på den følelsen?

5. Paper Mario
Stakkars alle dem som kjøpte Nintendo 64 på 90-tallet i håp om å få et like bra RPG-bibliotek som man fikk til SNES. Slik ble det ikke. Faktisk måtte jeg slå opp hvor mange RPG-spill konsollen fikk til sammen, og de kan omtrent telles på to hender (uten å telle binært engang). Noen uforglemmelig perler fikk vi imidlertid servert, og Paper Mario er intet mindre enn en evig klassiker som med sin søte papirutskjæring-stil fortsatt er verdt oppmerksomheten din.

6. F-Zero X
Å kjøre futuristiske kjøretøy i opptil 1500 km/t akkopagnert av et heftig prog rock-lydspor kan ikke beskrives som noe annet enn episk. Vel, litt 90-tallet er det vel kanskje litt over det hele, men F-Zero X er et spill jeg tror mange spillere fortsatt kan ha glede av.

7. Sin and Punishment
Sin and Punishment er en av de virkelig ukjente og undervurderte N64-titlene, hovedsakelig fordi spillet ikke ble lansert utenfor Japan før en Virtual Console-versjon kom til Wii i 2007. Det er med andre ord på tide å gi dette run-n-gun-spillet den oppmerksomheten det fortjener. Grafikken er relativt imponerende for sin tid, musikken er slettes ikke verst, og spillmekanikkene er raske og intense.

8. Banjo-Kazooie
Hva hadde vel Nintendo 64 være uten det britiske selskapet Rare? Og hva hadde vel Rare vært på denne tiden uten suksessen med Banjo-Kazooie? Super Mario 64 satte kanskje en ny standard for plattformspillene, men Banjo-Kazooie gjorde en herlig jobb med å videreutvikle denne. Bjørnen Banjo og fuglen Kazooies jakt på noter og puslespillbrikker for å overvinne den onde heksa Gruntilda er et plattformspill med sjarm, humor og utfordring, og er fortsatt en lykkepille i spillform. Ikke minst takket være den klassiske musikken fra komponist Grant Kirkhope. Glem det skuffende Yooka-Laylee; Banjo-Kazooie har fortsatt alt du trenger i et plattformspill!

9. Banjo-Tooie
Oppfølgeren har kanskje ikke samme heltestatus som forgjengeren, uten at det skulle være noen grunn til det. Her får du nok et spill med mange morsomme og uforglemmelige verdener, og hele tre hekser å banke! Her får du dessuten spille som trollmannen Mumbo Jumbo, og i en av verdenene kan du bli forvandlet til en T-Rex. Man behøver altså ikke vente på Super Mario Odyssey for å innta dinosaurrollen i et spill. Sleng på flerspillerdelen hvor du blant annet kan spille GoldenEye-inspirerte skytespillrunder med vennene dine (hvor du går med et fuglegevær og skyter egg på motstanderne, vel å merke), og jeg kan love at Banjo-Tooie underholder.

10. Conker's Bad Fur Day
Hvorfor ha med Conker's Bad Fur Day? Fordi spill med humor basert på tiss, bæsj og promp er altfor få. Fordi spillet tok det som egentlig skulle være et sukkersøtt, familievennlig spill og snudde det totalt om. Fordi alkoholiserte ekorn er mangelvare i spillbransjen. Og ikke minst, fordi vi alle har godt av å kjempe mot bossen The Great Mighty Poo igjen i 2018 (som jeg regner med blir lanseringsåret for en eventuell N64 Mini).