Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Svenska / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia
Gamereactor Close White
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto
artikler

Fem spill verdt å sjekke ut på SNES Classic Mini

I neste uke slippes miniutgaven av den klassiske konsollen, og med såpass mange spill inkludert er det vanskelig å si hva man skal spille først. Her er Ingar sine tips.


Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Om en knapp uke skal Nintendo nok en gang forsøke å spille på alle nostalgistrengene sine. Da lanseres SNES Classic Mini, en miniatyrutgave av 16-bitkonsollen med de fargerike knappene og et flott utvalg av klassikere. I motsetning til originalen kan man koble SNES Classic Mini opp til TV-en via en HDMI-kabel, og i likhet med fjorårets NES Classic Mini vil minikonsollen komme med muligheten for øyeblikkelig lagring og valg av flere former for bildepresentasjon, deriblant en CRT-funksjon for dem som fortsatt skulle ønske å spille spillene sine med billedrørsfjernsyn-looken (noe som faktisk var overraskende kult med NES Classic Mini).

Nytt denne gangen er en spolefunksjon hvor man kan laste opp en lagringsfil, gå tilbake i progresjon og deretter fortsette derifra. Funksjonen høres ut som et spennende element det blir moro å leke seg med.

Kloke av skade etter fjorårets uforutsette store etterspørsel etter NES Classic Mini har Nintendo lovet på tro og ære at lille-SNES skal produseres i langt større kvanta, og at man skal slippe å ty til svartebørshandlere på eBay og Finn som selger konsollen for tre ganger så høy pris. Vi tror det selvsagt ikke før vi får se det, og det blir spennende å se om det faktisk vil være konsoller tilgjengelige ved lansering når alle som har forhåndsbestilt har fått sitt eksemplar.
Det vi derimot ser frem til er å slå kloa i noen av tidenes beste spill og oppleve dem på nytt. Det er ikke så rent få klassikere å velge blant på SNES (både den originale 90-tallskonsollen og Mini-versjonen) heller. Konsollen kan skimte med et eksepsjonelt godt bibliotek, og med 21 spill å velge iblant ser vi for oss at det er mer enn nok moro å hente her for de som er glade i gode spill. Nintendo har gjort et solid valg når det kommer til hvilke spill som følger med, selv om vi gjerne skulle sett enda flere klassikere. Klassikere som The Legend of Zelda: A Link to the Past, Super Mario World og Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting er selvfølgelig med, men det følger også med noen flere spill i den lille grå boksen som kanskje ikke alle har et like kjent forhold til. Følgende fem spill er noe av det vi ser frem til å bruke litt mer tid på i tiden som kommer.

1. Star Fox 2
Vi begynner vel så godt med konsollens største overraskelse, og også et av de store trekkplastrene for dem som allerede eier et temmelig omfattende bibliotek av originale SNES-spill.

Star Fox 2 er den myteomspunnede oppfølgeren til Star Fox, et SNES-spill hvor Katsuya Eguchi og Nintendo-guru Shigeru Miyamoto forsøkte seg på å lage et on-rail shooter in space med tredimensjonal polygongrafikk og diverse dyr i hovedrollene. Grafikken til Star Fox er kanskje ikke det man blir mest imponert av i dag, men med tanke på at dette ble lansert på en hjemmekonsoll i 1993, lenge før 3D-grafikk var aktuelt for folk flest, er det ikke vanskelig å forstå den tekniske prestasjonen spillet representerte i sin tid. Spillet kom med en chip kalt Super FX innebygd i kassetten, og sørget for at spillerne på 90-tallet fikk en spillopplevelse utenom det vanlige.

Star Fox ble en suksess for Nintendo, og det er ikke vanskelig å forstå at arbeidet med en oppfølger ble satt i gang. 90-tallet var imidlertid en epoke der det skjedde store forandringer på spillfronten, og forandringene kom gjerne fort og uventet. Et prosjekt hvor Sony og Nintendo forsøkte seg på et samarbeid om en CD-basert utvidelse til SNES endte i havari, men i kjølvannet av prosjektet gikk Sony sine egne veier med arbeidet sitt og lanserte en ny konsoll kalt PlayStation (har du hørt om den, tro?). Ved midten av 90-tallet gikk spillbransjen raskt veien mot tre dimensjoner, og Nintendo selv satset tungt på å komme inn på dette markedet med sin kommende konsoll Ultra 64 (som senere fikk navnet Nintendo 64).

Alt dette medførte at Nintendo valgte å kansellere utgivelsen av spillet, til tross for at Star Fox 2 i praksis var ferdig og klart til å lanseres i 1995. Å lansere et spill med eksperimentell 3D-grafikk da markedet hadde begynt å forvente langt bedre grafikk ga rett og slett ikke mening, og Nintendo fryktet sannsynligvis at Star Fox 2 skulle bli et tapsprosjekt (å produsere SNES-spillkassetter kostet tross alt en del penger). Dermed har Star Fox 2, et spill som skulle implementere en hel del nye funksjoner til Star Fox-formelen, aldri blitt offisielt lansert. Før nå.

Overraskelsen var stor da Nintendo i sommer annonserte SNES Classic Mini og spillutvalget på denne, hvor de kunngjorde at Star Fox 2 skulle inkluderes i samlingen. Man må riktignok spille gjennom første brett av det første Star Fox for å låse opp spillet, men hva betyr vel det? Med SNES Classic Mini får vi endelig en måte å spille denne sagnomsuste oppfølgeren som ikke krever lyssky nedlastinger og tvilsomme fanoversettelser. Dette blir spennende, for det er ikke hver dag man får spille et spill for første gang som var ferdig for 22 år siden.

2. Yoshi's Island
Mens vi snakker om spill som tok i bruk FX-chipper og som lanseres til SNES Classic Mini: Visste du at Yoshi's Island til SNES aldri har blitt relansert? Joda, spillet kom ut til Game Boy Advance under tittelen Yoshi's Island: Super Mario Advance 3, og denne versjonen har siden blitt gjort tilgjengelig på både 3DS og Wii U, men setter du deg ned med en purist med teknisk innsikt kan har med enkelhet fortelle deg at Game Boy Advance-versjonen av spillet ikke er en fullkommen emulering av originalen og derfor teknisk underlegen. Det er rett og slett effekter generert ved hjelp av spillets FX2-chip som har vært temmelig vriene å emulere, selv den dag i dag.

Dermed markerer lanseringen av SNES Classic Mini en milepæl for spillet, ettersom dette blir første gang SNES-spillet blir gitt ut på nytt siden originallanseringen i 1995. Det er med andre ord duket for gjensyn med en herlig estetikk som ser håndtegnet ut, verdens koseligste musikk og et leveldesign som virkelig er verdt å gå tilbake til. Dessuten er dette det første spillet hvor man fikk spille som Yoshi, og hvem liker vel ikke den grønne sjarmøren av en dinosaur-wannabe?

3. Secret of Mana
I Japan kan Switch-eierne kose seg med samlepakken bestående av alle tre Seiken Densetsu-spillene, men vi må nok se lenge etter dette her til lands. Ikke minst med tanke på at det tredje spillet i serien aldri ble oversatt. Dessuten klusset de det selvsagt til ved å kalle det første spillet til Game Boy for Final Fantasy Adventure i Amerika (Mystic Quest her i Europa), selv om serien har ingenting annet å gjøre med Final Fantasy enn at begge seriene ble utviklet av Square. Vi får dermed ta til takke med det vi får, i det minste frem til nyversjonen av Secret of Mana lanseres til Playstation 4 neste år.

Det er derimot ikke et dårlig spill vi må ta til takke med. Tvert imot er Secret of Mana et fargerikt og levende rollespill som fortsatt holder stand. I sin tid var det også originalt i den forstand at det lot opptil tre spillere spille samtidig, til tross for at SNES i utgangspunktet bare har to kontrollporter, en funksjon vi tviler på at vi får mulighet til på SNES Classic Mini. Med mindre Nintendo har fikset en fiffig onlineløsning, selvfølgelig.

Hahaha, tok du den? Setningen «Nintendo har fikset en fiffig onlineløsning» er jo selvsagt logisk selvmotsigende.

4. Final Fantasy VI
Navnet skjemmer ingen, sies det, men det kan saktens forvirre iblant. Ta det siste Final Fantasy-spillet som kom ut til SNES, for eksempel. Heter det Final Fantasy III, eller er det Final Fantasy VI? Navngivingen på Final Fantasy-spillene før det syvende spillet kom ut er en historie for seg selv, noe som først og fremst skyldes at ikke alle spillene i serien ble gitt ut utenfor Japan før i tiden. Uansett hva du måtte kalle det, er det ikke vanskelig å anbefale Final Fantasy VI som et av de første spillene du bør sette deg ned med hvis du skaffer deg en SNES Classic Mini. Om du kjøpte Final Fantasy XV det siste året, og ikke helt forstår hvor alt oppstyret rundt serien kommer fra (forståelig nok), bør du ta deg en tur tilbake til seriens gullalder; en gullalder som langt på vei begynte med det sjette spillet i serien. Et dystert steampunk-eventyr med en fengslende og gripende historie, utfordrende kamper, et uforglemmelig rollefigurgalleri, kanskje den beste musikken i serien og en fullstendig gal hoffnarr av en skurk som gir lettere assosiasjoner til Heath Ledgers tolkning av Jokeren. Hva mer kan man egentlig ønske seg?

5. Super Metroid
Noe rart har skjedd de siste månedene. Nintendo har nemlig anerkjent at Metroid-serien eksisterer. Ikke bare det, men tidligere denne måneden lanserte de 3DS-spillet Metrid: Samus Returns, en nyversjon av 1991-spillet Metroid II til Game Boy, og spillet åpner virkelig opp Metroid-herligheten for gamle og nye fans. Det er rett og slett fornøyelig å spille, og å få et ordentlig Metroid-spill igjen bringer glede i en gammel spillers hjerte.

Hva passer vel da bedre enn å følge opp møtet med det nye 3DS-spillet med seriens O.G., og kanskje også et av tidenes beste spill? Dette får du nemlig på SNES Classic Mini i form av Super Metroid, spillet som fortsetter Metroid-historien etter begivenhetene i Samus Returns. Sjelden har mer stemning, mer variasjon og ikke minst mer spillglede blitt klemt inn i en 16-bits spillkassett. Actioneventyret hvor Samus på nytt må utforske planeten Zebes er en tidløs klassiker. Å oppnå 100% perfeksjon i dette spillet vil for alvor sette alt du har av evner og ferdigheter på prøve, men tilfredsstillelsen av å få det til kan ingen ta fra deg. Har du aldri forsøkt deg på et spill med spillbransjens kanskje tøffeste heltinne, bør Super Metroid være førstevalget ditt når du har skaffet deg en SNES Classic Mini.

Det er selvsagt mange andre spill på SNES Classic Mini vi ser frem til å tilbringe mer tid med, slik som EarthBound, Mega Man X, Super Castlevania IV og Super Mario RPG. Hva ser dere mest frem til å teste, enten på nytt eller for første gang?