Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Svenska / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia / Polski
Gamereactor Close White
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto
Gamereactor Norge
artikler

Vi har testet Xbox One X

Eirik er helt klart imponert av verdens kraftigste konsoll, men har også noen bekymringer etter en uke med beistet.


Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Helt siden Xbox One X, da kjent som Project Scorpio, ble offentliggjort på E3-messen i fjor har det vært mange diskusjoner om akkurat hva disse "mellomgenerasjonskonsollene" betyr for spillindustrien. Microsoft sin nyeste konsoll er uten tvil den kraftigste konsollen på markedet, men med en relativt høy prislapp i forhold til Sony sin kraftigste konsoll har selskapet også innrømmet at konsollen ikke vil være for alle i starten. Dette er også inntrykket mitt etter en uke med beistet.

For jeg har nå fått testet femten ulike spill på den overraskende lille og utrolig stille saken, og har sett noen store forskjeller på hva konsollen kan gjøre. La oss starte med spillene som er "Xbox One X Enhanced". Her er det greit å starte med tre av spillene Microsoft har skrytt mest av, nemlig Assassin's Creed: Origins, Gears of War 4 og Forza Motorsport 7. Førstnevnte ser veldig bra ut på både PlayStation 4 Pro og Xbox One S, men Xbox One X-utgaven ser uten tvil bedre ut. Nå kan jeg virkelig se de små sporene i sanden etter å ha løpet over den, samtidig som jeg kan se lenger mot horisonten og lastetidene har blitt mye kortere. Dette er ekstra merkbart når man skifter tilbake til Bayek etter å ha kontroller Senu. Hvor PS4 Pro- og Xbox One S-utgavene begge ofte tvinger meg til å vente i noen få sekunder er overgangene på Xbox One X helt sømløse. De små ujevnhetene i bildeoppdateringen er også nærmest borte nå, så dette er uten tvil den beste konsollutgaven.

Det er uansett tydelig at konsollen har mer å rutte med når det kommer til de eksklusive spillene. I Gears of War 4 kan man velge mellom å fokusere på grafikk eller bildeoppdatering, og begge er meget imponerende. Å oppleve lynstormene i 4K og HDR viser akkurat hvor stor forskjellen kan være på Xbox One S og Xbox One X. Alt er mye klarere og fargerikt, så hver minste lille partikkel i luften vises mens jeg kjemper meg gjennom de svært imponerende områdene. Spillet gjør seg slettes ikke bort på en 1080p-TV heller, for "Performance"-modus lar oss nå nyte bedre teksturer og en bildeoppdatering på 60 bilder i sekundet. Den såkalte supersamplingen gjør helt klart sitt for å vise at dette kan være en konsoll for dere som ikke eier en 4K-TV også.

Forza Motorsport 7 gjør på sin side en fremragende jobb med å vise hvilken stor forskjell 4K, HDR og bedre teksturer kan gjøre. Med den nye oppdateringen er ikke spillet langt unna å se ut som virkeligheten om man spiller på en 4K-skjerm. De minste detaljene på bilene og banene er utrolige å se på, samtidig som ting i horisonten er mye klarere. Nå er ikke disse detaljene like merkbare på en vanlig TV, så her er det i hovedsak en nær perfekt bildeoppdatering som utgjør en forskjell.

Som tilfellet er med PlayStation 4 Pro handler det altså her om hvor mye krefter de ulike utviklerne ønsker å legge i forbedringene. De fleste av førstepartsstudioene har lagt en god del arbeid i forbedringene, og tilbyr 4K, HDR og bedre teksturer, mens forskjellene på spill som også finnes på andre konsoller varierer veldig. Mens Assassin's Creed: Origins ser fabelaktig ut på X-en, og uten tvil er den beste konsollutgaven, ser for eksempel Titanfall 2 faktisk verre ut enn på PlayStation 4 Pro i noen sekvenser. For all del, dette er mest sannsynlig problemer som lukes vekk etter hvert, men det er uansett et problem i enkelte spill nå ved lansering. Med tanke på at det allerede er planlagt at over 150 spill skal få X-oppdateringer er det uansett bare en liten andel av dem som vekker bekymring foreløpig.

Noe annet som må nevnes er at konsollen "bare" kommer med en intern harddisk på 1 TB (780 GB som er tilgjengelige for spill). Dette høres kanskje ut som en god del for de av dere som har en tilsvarende Xbox One eller Xbox One S, men da må du ikke glemme at de spesielle oppdateringene i mange tilfeller vil ta opp mye mer plass. Jeg har allerede skrevet om at Quantum Break vil kunne ta opp hele 178 GB, og det er ikke det eneste spillet som tar mye plass for å si det slik. Microsoft har helt klart spart på kostnadene og redusert prisen på konsollen med å ikke gå for en større harddisk, men dette gjør uansett at de som er ivrige nok til å kjøpe konsollen ved lansering nok raskt vil måtte bruke en ekstern harddisk eller to for å ikke måtte slette gamle spill for å få plass til nye.

Betydningen av disse små feilskjærene forminskes heldigvis av at mange spill ikke trenger å oppdateres for å se bedre ut engang. Konsollen gjør nemlig en fremragende jobb med å forbedre uoppdaterte spill også, og i enkelte tilfeller med overraskende gode resultater. For eksempel hadde ikke Middle-earth: Shadow of War fått sin oppdatering i forrige uke, men så uansett betraktelig bedre ut enn PS4 Pro-utgaven. Den ekstra maskinkraften gjorde at omgivelsene ikke så like "utvisket" ut lenger, noe som var ekstra tydelig når man ser på bakken eller bergene. Ujevnhetene i bakken og sprekkene i bergene var da veldig klare og iøynefallende, samtidig som lastetider som ofte er omtrent 45 sekunder på den vanlige utgaven da var blitt kuttet ned til rundt 25 eller 30 på X-en. Dette er uansett bare småtteri i forhold til The Witcher 3: Wild Hunt. Nå har ikke spillet fått de store visuelle oppgradringene enda, men lastetidene er veldig mye kortere i mange tilfeller. Særlig Fast Travel-lastingen utgjør en enorm forskjell. En rekke ganger har jeg vært vitne til at lastetiden har blitt ett minutt kortere enn den på Xbox One S-utgaven i tilsvarende scenario.

Et annet spill som ser noen helt klare forbedringer er Hitman. Mens den vanlige utgaven stort sett holder seg til en oppdatering på mellom 30 og 40 vil mange av områdene i spillet kjøre i omtrent 60 på X-en. Nå skal det nevnes at dette også fører til noen betraktelige stup ned til 40-tallet i noen av de mest krevende eksemplene, men det er likevel gøy å se hvor store forbedringer bildeoppdateringen kan få i noen tilfeller.

De bakoverkompatible spillene varierer også veldig med hva de får til. Mens Bloodrayne 2 ser mye klarere ut, ser jeg personlig ikke store forskjellen på for eksempel Black.

Konsollen gjør i tillegg en god jobb utenom spillene. I motsetning til PS4 Pro kan den spille av 4K Blu-ray, samtidig som dashboardet går raskere, man kan ta opptak og streame i 4K og 60 bilder i sekundet, og du skal ha meget god hørsel for å legge merke til at viften faktisk går i konsollen.

Til tross for å ha hatt en hel uke med Xbox One X er jeg uansett fortsatt ikke er sikker på akkurat hva jeg synes om konsollen når det kommer til hvordan spillene forbedres på den. Om flesteparten av oppdateringene fikk spillene til å se like bra ut som for eksempel Gears of War 4 og Assassin's Creed: Origins, samtidig som majoriteten av uoppdaterte spill tok like godt nytte av den ekstra kraften som Assassin's Creed: Unity og Doom, ville jeg helt klart anbefalt konsollen til nesten alle. Uheldigvis er det ikke slik. Ulikhetene blant de beste og verste spillene, og i noen tilfeller i et og samme spill, er nemlig altfor store til at dette er noe for Ola Nordmann. Når det er sagt er ikke jeg Ola Nordmann, og har hatt det utrolig gøy med X-en. Dette kan raskt vise seg å være konsollen jeg kjøper de fleste multiplattformspill til i fremtiden, for forskjellen på både 4K- og 1080p-TVer er helt klart stor nok til å rettferdiggjøre et kjøp for de største spillentusiastene der ute i mange tilfeller. Med tanke på at antall spill som vil ta nytte av den ekstra kraften bare vil fortsette å vokse er dette en meget spennende konsoll å ha i hus. Spørsmålet er bare hvor mye både Microsoft og andre utgivere vil ta nytte av alt Xbox One X byr på. Gjør de det kan dette bli en stor suksess.

Jeg kunne skrevet mye mer om spesifikke detaljer, men skal spare dere for det her. Om det er noe du lurer på er det derfor bare å spørre i kommentarfeltet, så skal jeg svare på alt du eventuelt lurer på eller vil ha flere detaljer om.