Gamereactor Close White
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto
Gamereactor Norge
artikler

Årets indiespill (Årets spill 2017)

Det er på tide å oppsummere 2017, og dette har vi i Gamereactor gjort ved å kåre de beste spillene i ti kategorier før vi kårer selveste Årets Spill!

  • Tekst: Redaksjonen
Facebook
TwitterReddit

Det er ikke bare AAA-spill fra store utviklere som har imponert oss i år, også mindre spill har greid å lure seg inn i hjertene våre. Vi tar en titt på de tre vi likte aller best!

Michael Levall

Årets indie #3: Please Knock on My Door

Please Knock on My Door er ikke et spill som banker forsiktig på døra di, nei, det sparker den inn, kommer trampende inn i stua di og tvinger deg til å føle skikkelig kjipe følelser. Dette lille, rare spillet fra svenske Levall Games tok redaksjonen med storm, med sitt enkle utseende og vanskelige tematikk. Spillet handler om det å leve med depresjon og sosial angst, og er basert på Michael Levalls egne opplevelser. Det er et spill som maler et troverdig, følsomt og realistisk bilde av hvordan det er å slite med psykiske lidelser, og det gjorde enormt inntrykk på oss i redaksjonen. Sammen med Hellblade: Senua's Sacrifice er dette kanskje ett av årets viktigste spill.

Årets indie #2: Hellblade: Senua's Sacrifice

Vi visste ikke helt hva vi skulle få da Ninja Theory viste frem Hellblade for første gang i 2014, men vi kunne ane noe ut ifra traileren og studioets historikk. Traileren viste oss en keltisk setting, vi ante en god historie, og mer enn noe annet regnet vi med å få et spill med en sterk kvinnelig hovedrollefigur. Alt dette fikk vi endelig servert i år, men Hellblade: Senua's Sacrifice viste seg å bli ganske annerledes enn det vi først kunne forestille oss.

At Senua er en sterk kvinnelig rollefigur er det ingen tvil om, men at hennes psykotiske lidelse skulle prege spillet i så stor grad hadde vi knapt forestilt oss. Vi får en reise til det norrøne dødsriket hvor Senua håper på å kunne gjenopplive sin kjære fra de døde, men hele tiden må hun også kjempe en kamp mot stemmene i hodet, unaturlige skrømt og en råte som sakte men sikkert spiser seg opp langs armen hennes.

Ninja Theory har utviklet spillet i tett samarbeid med engelske støtteorganisasjoner for personer med psykotiske lidelser, og resultatet er et spill som virkelig setter et forholdsvis lite diskutert problem på dagsorden. Dermed får vi et spill hvor Senua må kjempe mot sine demoner, og det i både overført og bokstavelig betydning. Måten lidelsen medfører at man ser mønstre hvor det ikke finnes mønstre er integrert som en del av gåteløsningen i spillet, men det er først og fremst spillets lydbilde som imponerer. Med et godt headset på hodet kan du i likhet med Senua høre stemmer i hodet som hvisker og snakker til deg fra alle kanter og retninger, og resultatet er skremmende godt. Tematikken er så godt skildret at Hellblade: Senua's Sacrifice ikke er noe alle vil orke å spille, men Ninja Theory skal ha ros for et solid arbeid. At overskuddet fra spillet går tilbake til støtteorganisasjonene synes vi også fortjener et ekstra pluss i boka.

Årets indie#1: Cuphead

2017 har vært fylt med fantastiske spill som ble utviklet av personer uten nevneverdig støtte fra verdens største utgivere, så vi hadde mange potensielle vinnere her. Til slutt ble det uansett Cuphead som gikk av med seieren. Mange var bekymret for hvordan spillet ville ende opp etter lang tid med taushet og utsettelser, men det viste seg at dette skyldtes Moldenhauer-familien og resten av Studio MDHR sitt fokus på kvalitet. Her snakker vi ikke bare om en fantastisk presentasjon, men også underholdende gameplay. Cuphead klarer å finne den hårfine balansen mellom underholdende og frustrerende utfordringer med varierte bosser og fininnstilte kontroller. Pakk inn alt dette med et fremragende lydspor, så forstår du kanskje hvorfor dette er vårt favoritt-indiespill i år.