Gamereactor Close White
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto
Gamereactor Norge
artikler

Årets kontrovers (Årets spill 2018)

Det er på tide å oppsummere 2018, og dette har vi i Gamereactor gjort ved å kåre de beste spillene i ni kategorier før vi kårer selveste Årets Spill! Denne gangen tar vi en titt på noen av mindre hyggelige hendelsene i spillbransjen.

  • Tekst: Redaksjonen

Facebook
TwitterReddit

Vi fortsetter med de fem hendelsene som har gitt oss den verste bakoversveisen og fått oss til å kleinynke høyest. Vi snakker så klart om årets kontroverser! Her er de fem verste kontroversene i år:

5. plass - Diablo Immortal-annonseringen

Peter sier:
Diablo Immortal annonseres som et mobileksklusivt spill Det har i lang tid vært rykter om et nytt Diablo spill på vei, og på Blizzcon 2018 var fans klare for å endelig høre noe. Og nyheter ble det, men ikke de nyhetene fansen hadde håpet på. Som siste Blizzcon-annonsering kunne Blizzard bekrefte at det var et Diablo-spill i utvikling, et spill ved navn Diablo Immortal. Et spill som kun var for mobil. Skuffelsen var derfor stor for fansen som hadde ventet lenge på et nytt PC-spill i serien. Og det ble ikke bedre av at representanter fra Blizzard på scenen ikke skjønte misnøyen og kom med kommentaren: "Don't you guys have phones?!"

4. plass - Donald Trumps kampanje mot vold i dataspill

Ayub sier:
Tidlig i februar i år skjedde det mye i USA. For dere som ikke helt fikk det med dere så var det spesielt én skyteepisode på en videregående skole i Florida som kom på trykk hos de store nyhetsbladene verden over. Over femten personer ble drept av én person, som uhindret kom seg inn i skolen og åpnet ild mot både lærere og elever. Totalt har 113 mennesker blitt drept i skolemassakrer i USA i år.

Hva valgte Trump å snakke om i etterkant av massakren?... Spill.
Ja, istedenfor å fokusere på de virkelige problemene, som at det er altfor lett å skaffe seg våpen i USA, forflyttet han skylden over på voldelige spill som dagens unge lett kan få tak i, og som han selv mener påvirker barn negativt.

Trump, og resten av gjengen hans, lager så sammen en video bestående av små-videoklipp fra ulike voldelige spill som blant annet Sniper Elite 3, The Evil Within og Call of Duty: Modern Warfare 2. Hvorfor? Fordi han mener at dagens spill er altfor voldelige og at mange unge barn lett får tak i slike spill.

Jeg er delvis enig og uenig. Spill er fantasi, så det finnes ingen grense for hvor kreativ utviklere kan være. Er jo samme greia med barnespill der f.eks. Spyro kan fly eller Crash knuse kasser ved å enten slå dem eller hoppe på dem. Ser man unge barn knuse esker ved å hoppe oppå dem, skal man da legge skylden på Naughty Dog for å ha laget Crash Bandicoot-spillene? Uansett så er ikke dette første, og (antageligvis) ikke siste gang spill-industrien vil bli beskyldt for vold i verden.

3. plass - Fallout 76-lanseringen og spesialutgaven

Silje sier:
Lanseringen av Fallout 76 har virkelig ikke gått på skinner for Bethesda. Fallout-fanatikerne raser etter å ha opplevd den dårlige kvaliteten på spillet som bugner av tekniske problemer. Spesialutgaven av spillet levde ikke opp til forventningene heller. Vi ble lovet en stilig kanvas-sekk, som viste seg å ikke være kanvas allikevel. I stedet hadde de jekket ned noen hakk på kvaliteten og sendt ut sekker laget av nylon. Klagene rant inn, og Bethesda tilbød kompensasjon i form av spillets digitale valuta, som var verdt ynkelige 50 kroner. Etter nok klager, har Bethesda heldigvis bestemt seg for å erstatte disse sekkene med nye i bedre kvalitet.

Ikke nok med det. De ble ikke noe mer populære da kunder fant ut at de hadde tilgang til andre kunders personlige informasjon da de skulle registrere seg for å få erstatningen. Dette var en uheldig glipp hvor hjemadresser, epostadresser og kortinformasjon ble lekket.
Utviklerne gjør heller ikke en spesielt god jobb med å fikse problemene i spillet, mange av oppdateringene introduserer i tillegg nye bugs i stedet for å fikse de gamle.

2. plass - Riot Games blir anklaget for sexistisk arbeidskultur

Daniel sier:
League of Legends er et relativt godt kjent spill for det fleste. Enten du spiller det selv eller ikke har du mest sannsynlig hørt om det i en eller annen setting. Såpass populære spill skaper naturlig nok en stor business også, og det er denne businessen til Riot Games som i sommer fikk en smekk på labben. Spillbloggen Kotaku brukte seks måneder på intervjuer og undersøkelser for å finne ut av arbeidsmiljøet hos selskapet, og svarene de fikk var nedslående. I artikkelen kan man lese om ansatte som ikke bare føler seg seksuelt trakassert, men også oversett i profesjonelle sammenhenger grunnet «feil kjønn». Idéer fra kvinner skal ha blitt blankt avvist, mens de samme forslagene fra menn ble godt mottatt. Den meget grundige og gode artikkelen anbefales absolutt å lese, selv om det tar godt med tid.

1. plass - Telltale stenger dørene

Kristian sier:
I november kom nyheten om at Telltale Games, studioet bak titler som The Walking Dead og Tales from the Borderlands, skulle nedlegges etter fjorten år drift. Dette var en nyhet som fremkalte mange følelser i meg, deriblant empati og skadefryd.

Empati for de ansatte som jobbet umenneskelige timer til ingen nytte, mister jobben uten å få et sluttvederlag, og oppfordres til å søke om arbeidsledighetstrygd.

Skadefryd fordi at et så stort firma, uten gangsyn, sikrer seg alskens franchiserettigheter kun for å produsere det samme spillet om og om igjen uten å forstå det mest grunnleggende av alle økonomiske prinsipp; dersom du skaper en overflod av et produkt, mister det sin verdi. Heldigvis har denne fortellingen en lykkelig slutt. Skybound Entertainment, firmaet bak tegneserien til The Walking Dead har bestemt seg å finansiere seriens siste sesong, og Clementines fortelling får forhåpentligvis en verdig avslutning.