Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
forspill
Batman: Arkham Knight

Batman: Arkham Knight

Gamereactor besøkte Rocksteady for å se nærmere på deres tredje og siste Batman-spill, nemlig Arkham Knight...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Vi kan ta den dårlige nyheten først: Når Rocksteady er ferdige med Batman: Arkham Knight, så er det over. Det kommer ikke flere Batman-spill fra den kanten, for de skal lage noe annet. Den gode nyheten? Serien avslutter med en kjempebrak.

Det har gått ett år siden hendelsene i Arkham City. Jokeren er død, og Gotham City har aldri vært tryggere og mer ryddet for kriminalitet. Batman er i sitt livs form, og det viser seg plutselig å være veldig nødvendig at han er nettopp det. Selv om byens superskurker har holdt en lav profil, så har de ikke gått i dvale. De har kommet frem til at hvis de skal styre byen, så må Batman dø. Derfor har de forent krefter, og skal slå til samtidig - alle sammen.

Og det skjer altså denne natten. Scarecrow har planlagt et massivt giftangrep på Gotham, så politiet evakuerer byen. Two-Face, Penguin og Riddler har også skumle planer, og det er ting som tyder på at dette blir en lang natt.

Batman: Arkham Knight blir «det avsluttende kapitlet i Rocksteadys Batman-trilogi», som game director Sefton Hill forklarer. De har hatt historien klar siden de begynte på Batman: Arkaham Asylum for flere år siden. Utviklerne har alltid ansett Jokeren for å være kaosfaktoren som har hindret byens skurker i slå seg sammen, men nå er altså han ute av bildet. Det er blant annet dette Arkham Knight skal handle om.

Dette er en annonse:
Batman: Arkham Knight

Skulle du være i tvil, så er dette et «ekte» Arkham-spill, hvor alle de vanlige spillerne er på plass. Dette i motsetning til forløperavstikkeren Arkham Origins som ble sluppet i fjor uten at Rocksteady hadde noe nevneverdig med det å gjøre.

Det betyr at Kevin Conroy er tilbake i rollen som Batmen, at Nolan North er Penguin, at Troy Baker er Two-Face og at Wally Wingert er The Riddler. Dette er det vi har fått bekreftet foreløpig, men Hill vil ikke avsløre hvor mange av historietrådene fra Arkham City - eksempelvis den ansiktstjelende seriemorderen Hush og den mystiske Azrael - som blir fulgt opp i Arkham Knight, men det er rimelig å anta at de vil fortsette på alle sammen. Vi vet heller ikke hvor mange av de øvrige skurkene, som Killer Croc, Bane, Harley Quinn, Mr. Freeze og Poison Ivy, som vil vende tilbake, eller om Catwoman kommer til å dukke opp. Vi spør selvfølgelig om dette, men hver gang får vi bare et vennlig smil og beskjed om at han ikke kan snakke om dette til svar.

Til gjengjeld vet vi at Batman har lært seg en rekke nye triks siden sist, og at spillverden må ha erfart voldsomme voksesmerter. Lekeplassen i Arkham Knights Gotham er nemlig fem ganger større enn den vi fikk i Arkham City, og alt er nytt. Det er ingenting som er gjenbrukt fra forgjengerne. Byen er ikke bare større i omkrets, det er også romsligere slik at vi har mer plass å leke oss på. Det er enklere for Batman å fly inn og ut av gater og smug. Han kan også fly høyere, og grapple boost-manøveren er oppgradert slik at han får enda mer høyde når han skyter seg videre fra toppen av en bygning.

Dette er en annonse:
Batman: Arkham Knight

Når det gjelder toppen av bygningen, så vil kanskje mange av dere som spilte Arkham Origins at halve spillet var fylt med skyskrapere, tårn og industribygg man ikke kunne nå toppen på. I beste fall måtte man ta til takke med avsatser, balkonger og lignende. Slik blir det ikke i Arkham Knight. Hvis du kan komme i nærheten av en bygning, så kan du også nå toppen av den, slår utviklerne fast. Husker du Ace Chemicals-bygningen fra Arkham City? Ganger du denne med tre-fire, så får du et bilde av Gothams høyeste punkt.

Batmans arsenal for kampene har blitt betraktelig utvidet. Vi ser blant annet hvordan du nå kan bruke gadgets mens han flyr, stupdykker ned mot en gruppe fiender, kaster batarangs i fjeset på tre av dem før han lander et spark som slår ut fjerdemann. Han kan også avvæpne fiender med slagvåpen, og deretter bruke våpnene selv. På snikefronten har han nå mulighet til å kaste seg mot rister og luftesjakter slik at man kommer raskere i skjul. Det finnes også en ny takedown, kalt Fear Takedown, hvor Batman kan ta ut grupper på opptil tre fiender med ett angrep - forutsatt at de ikke har oppdaget ham.

Visuelt sett er hele spillet en massiv oppgradering i forhold til forgjengerne. Gotham er ikke bare større, den er også langt penere, mer detaljert og fargerik. Neonlys, gatelykter, reklameskilter, brannhydranter, søppespann - bybildet er fullt av ting. Bygningene er som sagt høyere, og en monorail-bane slanger seg gjennom hele byen. Her finnes alt fra handlegater til mørke industrihavner, og alt ser forrykende ut. Av samme grunn slippes Arkham Knight kun til PC, Playstation 4 og Xbox One. «Vi visste at de gamle konsollene ikke hadde krefter til det vi ville lage, så nå jobber Rocksteady kun med next-gen», forteller Sefton Hill. Vi antar at han mener den nye konsollgenerasjon, og ikke den neste.

Men det er en nyhet som overskygger alle de andre. For selv om nye moves og større omgivelser er bra, så er det kun videreutviklinger av elementer vi allerede kjenner fra serien. Nei, Arkham Knights ess i ermet er Batmans kanskje mest ikoniske og sexy leketøy som ennå ikke har hatt noen rolle i Arkham-serien.

Batmobilen. Den er absolutt et beist. Den ser mest ut som en blanding av en Pangani Zonda, en F117 og en stridsvogn. Batman kan kalle på bilen når som helst, litt som man kunne med hesten i Red Dead Redemption, og kjøre noenlunde hvor som helst. Denne tilføyelsen åpner for en rekke muligheter.

Tidlig i demonstrasjonen ser vi en hektisk biljak hvor Batman skyter raketter etter fienden sin i et forsøk på å stoppe kjøretøyet, samtidig som samfunnets dårligere medlemmer løper skrikende av gårde ved synet av Batmobilen.

Batman: Arkham Knight

Biljakter er derimot langt fra det eneste Batmobilen kan brukes til. Man kan kjøre stort sett hvor man vil i Gotham, og gjennom bakgater, gågater, utendørs kjøpesentra og mange flere steder. Bilen braser problemfritt gjennom billboards, skilter, busker, trær og andre gjenstander som knuses til pinneved på en tilfredsstillende måte. Gotham er også full av stunthopp man kan fordrive tiden med. Det finnes ikke noe minimap, forteller Hill, «fordi vi vil at folk skal spille verdenen, og ikke kartet», som han selv ordlegger seg.

Vel framme ved endestasjonen kan man enten stoppe bilen og gå ut på vanlig måte, eller man kan gjøre som Batman bør gjøre, nemlig skyte seg ut av katapultsetet slik at flaggermusa opprettholder farten når han slår ut kappen og flyr av sted. Det minner litt om da vi krasjet uten sikkerhetsbelte i Grand Theft Auto IV, bare langt mer kontrollert og grasiøst.

Man trenger bare å trykke på en knapp for å tilkalle bilen, og utviklerne sier at de har jobbet lenge med å gjøre den til en like godt integrert del av spillopplevelsen som gripekloen og batarangene. Den kommer drønnende og lar Batman hoppe elegant inn i cockpiten hvis man står stille. Hvis du derimot løper, vil den komme susende bakfra og plukke deg opp i én, flytende bevegelse. Fett.

Batman: Arkham Knight

Batmobilen fungerer både som fremkomstmiddel og som integrert del av visse oppdrag. Vi hadde som tidligere nevnt en biljakt, men første møte med The Riddler foregår også sammen med Batmobilen. Han har nemlig bygget en stor, underjordisk hinderbane som vi må suse gjennom, samtidig som vi aktiverer porter og plattformer for å lage en vei gjennom banen. Opplegget er som snytt ut av eksospotta til Trackmania-serien, med kjøring på vegger, korketrekkere og lange hopp. Det er en hektisk tur over tre omganger, og banen endrer seg underveis ved at noen deler kollapser og noen seksjoner blir stengt.

Denne ene banen er kun en av mange prøvelser Riddler har satt sammen til Batman, og en av mange sideoppgaver spillet vil by på. Oppdelingen av hovedhistorie og sideoppdrag vil forøvrig være langt mindre streng denne gangen, forteller Sefton Hill. Hovedhistorien dreier seg som sagt om å stoppe Scarecrows planlagte giftangrep, men de andre skurkene har også sine bihistorier som man vil kunne følge langt friere og lengre enn man har kunnet tidligere. Utviklerne vegrer seg derimot for å fortelle nøyaktig hva dette innebærer.

Vi ser ingen av seriens klassiske innendørsmiljøer hvor Batman kan svinge seg fra en statue til en annen under taket og tar ut fiendene én etter én, men Hill forsikrer om at de er med. Han sier også at overgangen mellom utendørs og innendørs vil ha langt bedre flyt i Arkham Knight - nok en fordel med de nye konsollene som utviklerne kan utnytte. For eksempel er man ikke nødt til å gå gjennom en dør for å komme seg inn i en bygning, men heller velge noe så gøy som å styrte gjennom et vindu og ta ut en fiende i samme slengen.

Batman: Arkham Knight

Demoen slutter med at en maskert figur i futuristisk rustning slår Batman i bakken, retter en pistol mot hodet hans og mumler noe om at han vil bli stilt til ansvar denne natten. Min første antagelse var at dette måtte være Deathstroke (han ligner jo litt på ham fra Arkham Origins), men jeg får beskjed om at det er ikke ham - det er en helt ny figur kalt The Arkham Knight. Det er også alt Rocksteady vil si om saken på det nåværende tidspunkt.

Spranget fra Arkham City til Arkham Knight virker kanskje ikke så stort som fra Asylum til City. Det er mer snakk om et logisk neste skritt og videreutvikling av de konseptene vi allerede kjenner til - med unntak av Batmobilen, selvfølgelig. Av denne grunn er jeg ikke helt lamslått av Arkham Knight, ettersom det er mye av det vi allerede kjenner fra før bare med litt større rammer. Men siden det vi allerede kjenner til kommer fra to av de absolutt beste spillene på forrige konsollgenerasjon, så trenger jeg heller ikke noen revolusjon. Rocksteady ser ut til å avslutte sin trilogi med stil.

Relaterte tekster

Batman: Arkham KnightScore

Batman: Arkham Knight

ANMELDELSE. Skrevet av Gillen McAllister

Superhelten som egenhendig revolusjonerte actionspillene gjør sin debut på de nye konsollene. Vi har nok en gang storkost oss i rollen som mørkets ridder...

5
Rocksteady savner allerede Batman

Rocksteady savner allerede Batman

NYHET. Skrevet av Morten Bækkelund

Hos de fleste har det første eller andre spillet i Batman: Arkham-serien aller høyest stjerne, men trilogiens avslutning med Batman: Arkham Knight (Origins snakker vi...Loading next content