Norsk
Blog
Emulering av spill

Emulering av spill

Skrevet av AndyLonn den 2 mars 2014 klokken 19:24

Helt siden jeg var en liten gamer har jeg vært fan av emulering. Denne grå-sonen av spillindustrien hvor man kan få oppleve spill som kom ut til konsoller som ikke lengre er i omløp har både positive og negative sider ved seg. Men hvilken side er det som vinner ut til slutt?

Det positive:

En hel ny generasjon av spillere får muligheten til å oppleve eldre spill. Utallige ganger har jeg hørt om et spill på en podcast eller en youtube video og etter få strakser, lastet ned og fått spilt det med hjelp av en emulator.

Mange har sagt at ren tilgjengelighet er noe som står i veien for at spill kan klassifiseres som kunst. Hvem som helst kan søke opp Mona Lisa på nettet. Det er ikke alle som har muligheten til å reise til Louvre og dermed må de kanskje nøye seg med den versjonen de finner på internett. Man kan finne så og si alle spill fra spillindustriens gullalder på nettet, og samtlige kan spilles med emulator.

Det negative

I den forrige generasjonen ble det populært å pakke inn gamle spill som nye for så å prøve å selge dem. Enten det er i form av HD Remakes, Nintendo Virtual Console eller som mobilspill. Hvis vi kan laste gratis ned de spillene de prøver å selge oss så er det en utgiver som ikke tjener penger. Dette går igjen ut over utviklerne som kanskje ikke får prøve seg på nye prosjekter på grunn av manglende økonomi og så videre.

Noen spill er rett og slett best opplevd i sin originale form. Jeg spilte Ducktales til NES på emulator forleden og opplevde at bildet var noe "flimrete" sammenlignet med hvordan det er på originalkonsollen. Om dette var på bakgrunn av en dårlig emulator eller dårlig rom port vet jeg ikke men problemet har vært en gjenganger hos meg når jeg emulerer.

Gråsonen

I utgangspunktet er selve emuleringen av spill helt lovlig. Men uoffisiell distribusjon av rettighetbeskyttet materiell er fortsatt ulovlig i henhold til Norsk. Noen sider på nettet hevder at man kan laste ned spillene så lenge man sletter dem etter 24 timer. Om dette er sant eller ikke vet ikke jeg. Men så lenge man eier spillet så tror jeg man er godt innenfor gjeldende lovverk.

Jeg har gått til innkjøp av en Dolphin Sensor Bar slik at jeg kan emulere Nintendo Wii spillene på pcen min. Jeg har f. eks. ikke spilt Xenoblade Chronicles eller Super Mario Galaxy spillene og så sant emuleringen av spillene går smertefritt så blir nok emulering et bedre alternativ for meg en å pakke frem Nitendo Wii konsollen igjen.

HQ