Leser- og redaksjonsblogger. Gamereactor er Nordens største gaming site. Vi står altid klar med de seneste nyheder og anmeldelser af de nyeste spil. Blogs og brugeranmeldelser er også en stor del af siden, og så har vi nturligvis Danmarks bedste gaming forum. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Blog
Star Wars: Tarkin

Star Wars: Tarkin

Mange bøker har blitt skrevet med utgangspunkt i Star Wars-universet. De fleste av dem er nå for ikke-kanoniske å regne. I vinter brynte jeg meg på to av de nye bøkene som faller inn under den nye, offisielle kanon. Aftermath, boka som har fått mest oppmerksomhet fra utgivernes side, var ikke særlig å skryte av. Lost Stars var derimot en langt mer fornøyelig og velskrevet opplevelse.

I det siste har jeg lest to nye bøker som også faller inn under den nye Star Wars-kanon. Tarkin er den ene av dem.

For mange Star Wars-fans begynte eventyret med den første av filmene fra 1977. Filmen om Luke Skywalkers første steg i kampen mot det onde Imperiet, infiltrasjonen av Dødsstjernen og ødeleggelsen av denne er en filmopplevelse av de sjeldne. Og selv om Darth Vader nok er den store, skumle slemmingen de fleste husker fra denne filmen, er det en annen ledende agent for Imperiet som også gjør sitt uutslettelige inntrykk på historien: Grand Moff Tarkin, eminent brakt til live av skuespiller Peter Cushing.

Vi får imidlertid ikke vite altfor mye om Tarkin i filmen, annet enn at han rager temmelig høyt i det imperialistiske hierarkiet. Så høyt at til og med Darth Vader adlyder hans ordre. Men hvem er Tarkin? Hvor kommer han fra? Hva er hans historie?

Det er noen av disse spørsmålene vi får trenge dypere inn i gjennom boka Tarkin av forfatter James Luceno, som tidligere har utmerket seg innenfor Star Wars-litteraturen med boka Darth Plagueis (som ikke lenger er kanon, men som likevel er gyldig inntil Disney introduserer nytt materiale som avkrefter innholdet i boka).

Vi får i boka stifte bekjentskap med flere sider av Tarkin. Vi leser om hvordan hans skarpe blikk for detaljer og uregelmessigheter er en av hans sterkeste egenskaper, men også om hvordan hans iboende evne til å gjøre det som gjøres skal - uavhengig av hva det koster underveis - også gjør ham til den rette mann i Imperiets toppsjikt. Dessuten får vi en dypere innsikt i dynamikken mellom Vader og Tarkin, som gjennom bokas gang blir satt til å jobbe sammen på Imperiets vegne.

Vi får også lese mer om hans oppvekst, hans familiehistorie og hvordan Tarkin-familien lar sine barn gjennomgå et ritual fra barn til voksen som gjør dem rede til å håndtere selv de tøffeste utfordringene galaksen kaster i deres retning - gitt at de overlever, selvfølgelig.

Lucenos mesterlige penn fortsetter å imponere, og det er som om du hører Peter Cushing selv fremføre dialogen til Tarkin gjennom hele boka. Ved å trenge dypere inn i hans historie og psyke får vi et større innblikk i rollefigurens liv, et innblikk som forsterker universet fremfor å bryte det ned.

Bokas svakeste punkt er den lille gruppen med fiender som Tarkin ser seg nødt til å bekjempe gjennom bokas gang. De fremstår som en gruppe uorganiserte bråkmakere, og føles knapt nok verdt Tarkins tid når han er ferdig med dem. Det er Tarkins forhistorie og tilblivelse som er grunnpilarene i denne boka, ikke hans kamp mot denne rotløse pøbelgjengen.

Svakhetene gjør at boka kommer noe svakere ut av det hele enn det som kunne vært tilfelle, men alt i alt føles dette fortsatt som en verdig Star Wars-historie. Anbefalingen er herved gitt.

Dødsstjerner: 4/5

Følg med videre, så skal jeg forsøke å kartlegge noen tanker om Star Wars-boka A New Dawn.

HQ