Leser- og redaksjonsblogger. Gamereactor er Nordens største gaming site. Vi står altid klar med de seneste nyheder og anmeldelser af de nyeste spil. Blogs og brugeranmeldelser er også en stor del af siden, og så har vi nturligvis Danmarks bedste gaming forum. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Ny Star Wars-trilogi - får vi The Old Republic eller Yuuzhan Vong?

Ny Star Wars-trilogi - får vi The Old Republic eller Yuuzhan Vong?

Skrevet av Ingar Hauge den 13 november 2017 klokken 13:17

Rian Johnson er snart kinoaktuell med årets kanskje største film, nemlig Star Wars: The Last Jedi (eller Star Wars Episode VIII om du vil). Før helgen kunne nyhetsmedier melde at Rian Johnson tydeligvis har fått Disneys velsignelse allerede før filmpremieren, for selskapet har undertegnet en ny avtale med regissøren. Avtalens innhold: Rian Johnson får oppgaven med å regissere en flunkende ny Star Wars-trilogi når Episode IX er ferdig og utgitt.

Ryktene om den nye trilogien er allerede flere. Noen hevder denne skal være knyttet til en strømmetjeneste Disney har planer om å lansere i 2019, men det mest interessante er likevel hva filmene skal handle om.

For min egen del diskuterte jeg nettopp dette med en annen Star Wars-fan på fredag. Selv om vi begge er relativt fornøyde med retningen Star Wars har tatt så langt under Disneys regi, er vi også enige om at noen valg kunne og burde vært unngått. Dette gjelder først og fremst forholdet til Expanded Universe.

For å forklare det enkelt: Expanded Universe (EU) sikter til alt som handler om Star Wars som ikke er en del av filmene. Dette inkluderer med andre ord spill, TV-serier, tegneserier og bøker. EU begynte for alvor sin ekspansjon med lanseringen av boka Hei to the Empire i 1991 (hvor vi stiftet bekjentskap med legendariske Thrawn for første gang). Da Disney kjøpte opp Star Wars-rettighetene i 2012, bestemte de at så å si alt EU-materiale ikke lenger var kanon (altså kunne man ikke lenger regne det som offisiell "lære"). En ny EU-kanon har siden blitt etablert, mens alt gammelt materiale nå gis ut under merkelappen "Legends" (eller "apokryfer" som jeg gjerne kaller dem).

På den ene siden er det lett å forstå hvorfor Disney valgte å legge den gamle EU-kanon til side. Mye materiale over lang tid, til tider inkonsekvente historier og - la oss være ærlige - mye dårlig materie gjorde at man ikke kunne forholde seg til en så omfattende samling når man skulle lage nye filmer tilgjengelige for alle. Samtidig må man erkjenne at mye bra materiale og mange kule figurer forsvant som en følge av avgjørelsen. Mara Jade, Kyle Kararn og Darth Talon er bare noen av figurene vi har mistet i prosessen.

Når Disney nå har bestemt seg for å lage en ny trilogi, begynte derfor kompisen min og jeg å spekulere: Hva skal filmene handle om? Når skal handlingen legges? Og er det håp om å se noe av det gamle materialet igjen?

Å gjenintrodusere gamle rollefigurer og handlingsforløp er faktisk ikke umulig. Disney har allerede gjort det med for eksempel Thrawn, som har dukket opp i den nye kanon gjennom Star Wars Rebels. Sith-planeten Korriban lever videre takket være Clone Wars-serien under navnet Moraband. Og Kylo Ren har trekk ved seg som minner om en blanding av Ben Skywalker (Luke og Maras sønn) og Jacen Solo (Han og Leias sønn) fra den gamle kanon.

Vi lekte videre med tanken, og konkluderte med at det er særlig to epoker vi gjerne ser det blir laget film av. Den ene epoken er The Old Republic-epoken, kjent fra BioWares rollespill Knights of the Old Republic og MMO-spillet The Old Republic. Ryktene sier imidlertid at den nye filmtrilogien skal foregå flere hundre år(?) etter Episode IX, så håpet er derfor ikke særlig stort. Derfor satser vi heller på epoke nummer to, nemlig Yuuhzan Vong-krigen.

I den gamle kanon er Yuuzhan Vong en rase som kommer fra en annen galakse, med ambisjoner om å renske Star Wars-galaksen for urenheter. De er en rase hvor teknologi anses som blasfemi, og alle deres skip og våpen er derfor biologiske produkter. På toppen av det hele er ikke rasen påvirket av Kraften, ettersom de ikke er en del av galaksen. Krigen mot Yuuzhan Vong er i gamle EU blodig, omfattende og vanvittig, og koster flere kjente og kjære rollefigurer livet.

I utgangspunktet begynner Yuuzhan Vong-krigen ca. 20 år etter Epiosde VI (år 25 ABY). Det går selvfølgelig ikke nå med tanke på den nye historielinjen etablert gjennom The Force Awakens, men vi ser ingen store problemer med å legge krigen noen hundre år frem i tid. Hvis man på toppen av det hele hadde klart å gjenopplive noen av de gamle rollefigurene og plassere dem på samme måte noen hundre år frem i tid (Kyle Katarn, takk!), hadde det blitt dobbelt så heftig. Her er det også lov å se på hva Disney har gjort med Marvel-filmene de siste årene. De har ikke fulgt tegneseriematerialet slavisk, men heller valgt ut det som fungerer og luket bort det som ikke fungerer like godt eller er vanskelig å få frem på en god måte på film. Det mener vi Disney fint kan gjøre med Star Wars også.

Tiden vil vise, og spekulasjonene våre vil nok aldri bli innfridd. Men det er selvfølgelig lov å leke seg med tanken og håpe, og alt i alt blir det spennende å se hva Star Wars-fremtiden bringer.

Har du noen tanker rundt den nye Star Wars-trilogien? Optimist, pessimist eller realist? Er det noe du gjerne vil se i den nye trilogien? Kommenter gjerne!

HQ