Norsk
Blog
Topp 20 animasjonsfilmer 20-17

Topp 20 animasjonsfilmer 20-17

Predator ba meg tidligere om å liste min topp 10-liste over animasjonsfilmer i "hvilken film/serie så du sist"-tråden for noen uker siden. Jeg vek unna. Han kalte meg til og med en dritt. En ting er å høre det fra Jeppzki, men Predator er ikke helt på det (lave) nivået. På det tidspunktet hadde jeg egentlig ikke noen topp 10-liste, men jeg måtte jo levere. For å bote på skaden, slår jeg til med en topp 20, som Predator gjorde for noen år siden.

De eneste reglene jeg har satt for listen er at det bare skal være langfilmer og bare en film per filmserie. Jeg regner med at det blir fem deler ettersom at jeg ikke er noen stor tilhenger av lange blogger og at jeg faktisk har fått skrevet to-tre tusen ord.

20. Cowboy Bebop: Tengoku no Tobira (Cowboy Bebop: Knockin' on Heaven's Door)
Bones/Sunrise, 2001, Actiondrama, Mysterium, Sci-Fi

I think it's about time to blow this thing. Get everyone and there stuff together. Okay, 3..2..1..Let's JAM! Hvordan følger man opp en av tidenes mest anerkjente og respekterte serier? Med en film som gjør akkurat det samme som serien, selvsagt! Shinichiro Watanabe stiger nok en gang frem som en av de virkelig store regissørene og profilene innenfor animasjonens verden. Han har fortsatt til gode å regissere en dårlig serie eller film så langt i sin karriere.

Denne filmen er et sidespor i forhold til serien, noe de som har sett serien vet ganske godt, og man kan derfor egentlig se filmen uten å ha sett serien, men serien anbefales på det sterkeste. Vi følger mannskapet på fire ombord romskipet Bebop idet de blir informert om dusøren på hele 300 mill. Woolongs for en galning med kjemiske våpen. Det blir selvsagt en haug av forviklinger, massevis av velkoreografert action og den legendariske musikken til Yoko Kanno og The Seatbealts.

19. Tokyo Godfathers
Madhouse, 2003, Dramakomedie

Satoshi Kon, du kunne lage filmer. Kunne du bare fått laget flere. Feels bad, man. Mesterregissøren viste med Tokyo Godfathers at han taklet flere sjangre enn psykologisk skrekk. Tokyo Godfathers er en varm film som burde få deg til å le og føle med de tre protagonistene, som består av ei jente som har rømt hjemmefra, en transvestitt og en alkoholiker. Når de finner en nyfødt unge på selveste juleaften blir det massevis av forviklinger og hysteriske situasjoner. Ut i fra dette ligner den sannsynligvis nok noe på 3 Godfathers, som jeg for øvrig ikke har sett. Vitsene leveres helt glimrende og med et glimt i øye. Kjemien til protagonistene og utviklingen deres er bare helt fenomenal.

18. Koukaku Kidoutai (Ghost in the Shell)
Production I.G, 1995, Mecha, Sci-Fi, Psykologisk

Finnes det en større anime-klassiker? Filmen som hadde enorm innvirkning på Wachowski-søsknenes film The Matrix, står fortsatt som en av de mest ikoniske blant animerte filmer.

Ghost in the Shell er satt til 2029 og er veldig cyberpunk-inspirert. Forskjellene mellom mennesker og maskiner begynner å viskes ut. Hjernene kan hackes. Når super-hackeren "The Puppetmaster " bruker hackingen sin av politiske årsaker, må en gruppe cyberkinetisk forbedrede politifolk utforske saken.

Ghost in the Shell er på mange måter en viktig film. Settingen i seg selv er spesiell og temaene den tar opp kan bli fortsatt diskutert, filmen er med andre ord fortsatt relevant i dag, nesten 20 år etter dens utgivelse. For den som ikke bryr seg om temaene, så har den også en del action og mange gode enkeltscener.

17. Akira
Tokyo Movie Shinsha, 1988, Actioneventyr, skrekk, Sci-Fi, Overnaturlig

Ja, det finnes kanskje en større anime-klassiker enn GitS, og det er Akira. Dette er en film som har holdt seg ekstremt bra gjennom årenes løp. Den visuelle stilen og alle detaljene ser fortsatt utrolig lekre ut. Første gangen du ser Akira vil du kanskje sitte igjen med et "hæ, hæ, hæ, hæ?!?!?!?", mens den andre gangen du ser den, vil nok alt falle på plass.

Å forklare Akira er faktisk ganske vanskelig. Vi befinner oss i Neo-Tokyo i 2019, 31 år etter tredje verdenskrigs begynnelse. Et barn med spesielle krefter bryter fri fra sin varetekt og støter på en motorsykkelgjeng. En i gjengen blir skadet og får også slike spesielle krefter. Han ønsker hevn over samfunnet. Akira kan sikkert tolkes på flere måter, det kommer selv an på hvor mye du vil legge i symbolikken. I tillegg til en veldig engasjerende handling og pen animasjon, kan også filmen vise til et skikkelig stemningsfullt soundtrack og en av de sykeste transformasjonene sett innenfor mediet.

Del 1: 20-17
Del 2: 16-13
Del 3: 12-8
Del 4: 7-4
Del 5: 3-1

HQ