Norsk
Blog
Topp 20 animasjonsfilmer 3-1

Topp 20 animasjonsfilmer 3-1

Da er vi ved veis ende. Takk til dere som har fulgt listen. Her er topp tre:

3. Perfect Blue
Madhouse, 1998, Drama, Psykologisk skrekk/thriller

Så er vi igjen kommet til en film laget av Satoshi Kon. Dette var hans beste. Jeg har tidligere omtalt denne filmen i et eget blogginnlegg, og trenger strengt ikke å gjøre noe annet enn å kopiere deler av det jeg skrev der.

Perfect Blue er en film for den eldre seeren og inneholder en god del nakenhet og vold. Denne psykologiske thrilleren handler om popstjerna Mima Kirigoe, som er en del av gruppa "CHAM!". Når hun ikke lenger vil være en popstjerne, og heller gå over til å være en skuespillerinne, er det ikke alle som blir så glade. Menneskene rundt henne dør, og plutselig greier ikke Mima lenger å skille mellom fantasi og virkelighet.

Den er på listen fordi den skiller seg ut fra de fleste andre animasjonsfilmer, noe som Satoshi Kon generelt gjorde med sine filmer. Perfect Blue er ikke koselig, den er sykt spennende og brutal, og det bygges hele tiden opp mot det store klimakset, som innfrir til de grader. Det at den får så mye ut av den korte spilletiden på 80 minutter er bare helt ufattelig.

2. Kara no Kyoukai 5: Mujun Rasen (Garden of Sinners 5: Paradox Spiral)
ufotable, 2008, Action, Mysterium, Thriller, Drama, Overnaturlig, Romantikk

Den syvende og siste filmen er også egentlig verdig en plass på denne listen, men jeg kom frem til at det får holde med en fra denne serien, slik at jeg ikke bryter regelen min. Jeg vil ikke si så altfor om selve filmen, fordi dette tross alt er den femte filmen i serien.

Kara no Kyoukai-serien handler om Shiki Ryougi, som har to personligheter. Hun har en evne som heter Mystic Eyes of Death Perception. Å si noe mer om akkurat det kan spoile. Magi eksisterer, seriemordere slippes løs og Shiki og hennes partnere må rydde opp i det hele. Det er noe upresist å si at serien handler om Shiki når hun ikke er hovedpersonen, men hun er alltid i skyggene og trår til når det trengs. I tillegg later alt til å lede frem til henne.

Dette er ikke en filmserie for de med et svakt hjerte og filmserien er ofte brutal, noe den femte filmen viser godt. Den er også den filmen i serien som er dypest og mest kompleks. Den til tider ikke-lineære fortellerstilen fungerer stort sett som en gimmick, men det er akseptabelt. Legg til den storslagne musikken fra den veljente komponisten Yuki Kajiura, den nydelige animasjonen til ufotable og de velkoreograferte kampene som hører med, og du har den nest beste animasjonsfilmen jeg har sett.

1. Sen to Chihiro no Kamikakushi (Spirited Away)
Ghibli, 2001, Eventyr, Drama, Overnaturlig

Et forutsigbart og kjedelig valg. Jeg vet det, men dette er den animasjonsfilmen jeg setter aller høyest, og det er ikke pga. nostalgi, som så mange andre filmer på listen fremkaller hos meg. Jeg så ikke Spirited Away før jeg ble interessert i anime, og det er ikke så altfor mange år siden.

Etter at Chihiros foreldre blir forvandlet til griser og hun selv satt til å jobbe ved et badehus, må hun finne en vei ut av klemma hun har havnet i. Spirited Away er en film spekket med sjarm, ekstrem fantasi fra Hayao Miyazaki og en ren oppvisning i animasjon og kjærlighet for mediet. Når man i tillegg får musikk fra Joe Hisaishi, er hele filmen komplett. Spirited Away er en film som kan by på det meste og burde tilfredsstille enhver animasjonstilhenger.


Det var mange filmer å velge mellom, og det var flere som nesten nådde opp, så jeg legger til de som var nærmest: De fleste filmer regissert av Hayao Miyazaki, Paprika, Millennium Actress, Redline, Metropolis (2001), mye fra Disney, The Incredibles, Finding Nemo, Rottatouille, Coraline, 5 Centimetres Per Second, Quest for Camelot, Shrek, Slipp Jimmy Fri, Iron Giant, Corpse Bride, Genius Party, Mary & Max.

Jeg har selvsagt ikke sett alle animerte filmer, det inkluderer anerkjente filmer som Colorful, Evangelion-filmene (Rebuild), Summer Wars, The Disappearance of Haruhi Suzumiya, Lupin III: The Castle of Cagliostro og Fantasia (1940).

Del 1: 20-17
Del 2: 16-13
Del 3: 12-8
Del 4: 7-4
Del 5: 3-1

HQ