Som filminteressert er det vanskelig å følge med på Oscar-utdelingen, for natt til mandag er sjelden det mest optimale tidspunktet for en som må gå tidlig til gruva. Hvis man i tillegg er kynisk som meg, eller bare realistisk, betyr ikke en Oscar-pris så mye i det store bildet. Det er ikke et mål på hvor god en film faktisk er, med tanke på at flere i Oscar-juryen tilsynelatende ikke engang tar seg bryet med å se alle de nominerte filmene før de stemmer. Det handler mer om å slå de riktige ryggene i bransjen. Det er politikk, ikke noe annet.
Samtidig er det faktisk veldig gøy å se uventede filmer som Alt overalt på en gang eller Parasitt ta hjem den store seieren, fordi dette har betydd utrolige muligheter for alle involverte. At Akademiet er åpne for sære filmer som Poor Things, er også en morsom utvikling i riktig retning for den spøkefulle filmgallaen. Alle elsker en god underdog-historie. Spørsmålet er imidlertid om Emilia Perez, den kontroversielle filmen som har fått Oscar-interessen til å blusse opp de siste månedene. bør tilhøre denne gruppen av "uventede" filmtriumfer?
Emilia Perez har vært forhåndsfavoritt inntil filmer som Anora og The Brutalist feide konkurransen på andre filmpriser, og til og med Konklaven har vært omtalt som Oscar-juryens sikre kort. Oscar-racet er tettere enn noen gang. Med 13 nominasjoner har det musikalske dramaet om en transgangster tatt verden med storm fra to helt forskjellige fronter; på den ene siden har vi en samlet kritikerskare som elsker filmens dristige tilnærming, og på den andre siden har vi forbløffede kinogjengere - mange av dem fra Mexico - som skammer seg over å bli assosiert med filmen. Transpersoner har også gitt uttrykk for hvor krenkende karakterportrettet er i sin kjerne, og jeg befinner meg ikke i noen av disse leirene, og jeg mener at Emilia Perez faktisk er like severdig som den er verdt å tenke over.
Jeg forstår frustrasjonen over filmens målgruppekonflikt, for det er veldig uklart hvem filmen egentlig er ment for. Det er ikke en vanlig musikal som Wicked, det er ikke en Sicario for dem som forventer en kartellthriller, meksikanske seere vil antakelig føle avsky for filmens stereotypiske trekk, og transpersoner vil neppe bli smigret av hvor feil filmens transopplevelse kan høres ut. Kanskje er målgruppen bare pretto-kritikere som vil føle seg litt ekstra progressive på en mest mulig overfladisk måte? Jeg ser med andre ord problemet med en film som har vunnet kritikernes hjerter, men som har forarget filmseere over hele verden. Det er ikke en film som er lett å svelge, spesielt ikke som en "seriøs" Oscar-kandidat.
Samtidig er Emilia Perez en film jeg gjerne ville laget hvis jeg noen gang fikk lov til å være så pretensiøs som mulig bak et filmkamera. Den er skrudd nok til å utfordre tilskueren, men også jordnær nok til å finne det menneskelige i det emosjonelle kaoset som Emilia Perez er. Regissør Jacques Audiard finner her en merkelig fin balanse som gir filmen en frisk vri på krimdramaet. Jeg synes også musikalsporet er unikt - selv om jeg ikke liker sangene i seg selv. Jeg forstår faktisk kritikerne som er forferdet over at filmens høylytte og merkelige vokalnummer burde ha vunnet pris for beste sang, spesielt ikke når man som spansktalende oppdager flere merkelige ordvalg i for eksempel Selena Gomez' utskjelte sekvens der hun forveksler "go ahead" med "welcome". I filmens kontekst fungerer imidlertid sangene godt sammen med filmens emosjonelle tråd.
Jeg synes imidlertid ikke filmen er verdig en Oscar for beste film. Ikke fordi det er et politisk standpunkt, men fordi den taper i det lange løp. Halvveis i dramaet lider filmen av et tregt tempo som bremser det personlige dramaet, og jeg er en smule skuffet over filmens tredje korte akt. Det finnes også bedre filmer i år, som også er nominert til beste film. Anora er en av dem, og er nok en stor nok publikumsfavoritt til å ta hjem den tyngste statuetten. Filmen er virkelig fenomenal både når det gjelder manus, foto, regi og skuespill, og er en varm anbefaling til alle filminteresserte der ute. Den er morsom, spennende, elskelig og utrolig velskrevet. Jeg ble også imponert over The Brutalist, som var rett og slett hypnotisk i sin bleke "coming to America"-skildring. The Substance ville også vært en herlig skrekkfilm, for den er motbydelig god i sin morbiditet og sviende svarte satire.
I en drømmeverden ville Dune: Part 2 selvfølgelig vunnet prisen for beste film, for sin egen del. Det er ingen tvil om hvilken innvirkning Denis Villeneuve har hatt på science fiction-sjangeren, og jeg deler manges forvirring over at filmskaperen ikke engang ble nominert til beste regi. Men det er drømmeverdenen - en Dune-seier er ikke på verdenskartet akkurat nå. Juryen liker biografier og andre verdenskrig, ikke profetiske romdystopier.
Hva med de andre filmene i kategorien beste film? Den brasilianske suksessen I'm Still Here er et følelsesmessig nådestøt som anbefales på det varmeste. Nickel Boys (som kan ses på Prime) er ok og finstemt, men også noe ujevn. Conclave er herlig stram og betydelig bedre enn A Complete Unknown, som jeg syntes var litt kjedelig. Dårligst her er nok Wicked, som riktignok er sukkersøt og visuelt tiltalende, men ikke så magisk som den kunne ha vært.
Ja, tilbake til meksikanske transpersoner. Hvis Emilia Perez skulle vinne prisen for beste film, ville jeg ikke klaget. Det er en kreativ liten film som har fått litt for mye ufortjent hat på nettet. Jeg prøver vel bare å si at gi filmen en sjanse til å se selv om det er det verste som har skjedd siden svartedauden, eller om det faktisk er en krimmusikal som er verdt å se. Den er i hvert fall mer interessant enn tidligere Oscar-favoritter som Green Book. Eller hva sier du? Hvilken film fortjener prisen for beste film i år?
Filmene som jeg tror vil vinne:
Beste film: Anora
Beste regi: Brady Corbet (Brutalist)
Beste originalmanus: Anora
Beste mannlige skuespiller: Adrien Brody (Brutalist)
Beste kvinnelige skuespiller: Demi Moore (Substance)
Beste kvinnelige birolle: Zoë Saldaña (Emilia Perez)
Beste mannlige birolle: Kieran Culkin
Beste animasjonsfilm: Flow
Beste fremmedspråklige film: Emilia Perez
Filmene som jeg ønsker skal vinne:
Beste film: Dune: Del 2
Beste regi: Brady Corbet (Brutalist)
Beste originalmanus: Anora
Beste mannlige skuespiller: Adrien Brody (Brutalist)
Beste kvinnelige skuespiller: Mikey Madison (Anora)
Beste kvinnelige birolle: Felicity Jones (Brutalist)
Beste mannlige birolle: Guy Pearce (Brutalist)
Beste animasjonsfilm: The Wild Robot
Beste utenlandske film: Jeg er fremdeles her