Norsk

Når spill skal kåres

Skrevet av gnyg den 25 desember 2013 klokken 18:29

Hver gang et år slutter og et nytt begynner så kommer den populære listeformelen fram fra mørket. Årets spill og årets spill dukker opp på den positive og den negative skalaen. Å følge med i tiden er ikke alltid så enkelt når en er flink til å prokrastinere. Med andre henger jeg etter med et år hva spill gjelder.

Jeg presenterer herved med disse velvalgte ordene, *trommehvirvel*, årets spill 2012.

Hvem er det jeg prøver å lure? Hukommelsen minner meg støtt og stadig på disse to spillene. Resten av alt som ble sluppet er dessverre glemt. Disse to får æren av å knive om den gjeve tittelen "årets spill 2012".

Ubisoft sin serie Far Cry er en av de mange seriene jeg aldri har hatt noe skikkelig forhold til. Det opprinnelige spillet kjenner jeg kun ved navn, og oppfølgeren har jeg bare hørt dritt om. Lange avstander mellom oppdrag, repeterende oppdrag, forferdelig AI som du må drepe på hver eneste tur til og fra en destinasjon. Men med Far Cry 3 (PC, PS3, Xbox 360) skulle det bli annerledes. Datoen hvor jeg først kom over Far Cry 3 var den 5 til 7 juni 2012, bedre kjent under navnet E3 2012. Filmsekvensen og gameplayet fanget min interesse og jeg var solgt. Dette var et spill jeg måtte prøve, og jeg angret ikke et eneste sekund av de to ukene jeg brukte på spillet, hvor en utforsket alt og i tillegg skaffet seg platina.

Du styrer protoganisten Jason Brody, som er på ferietur med sine venner til en tilsynelatende idyllisk øy. Rett og slett et ekte paradis, men gleden av ferie blir fort ødelagt når en blir fanget av skumle pirater som er ledet av antoganisten Vaas, og Buck. Kvelden senker seg innover øya, hvor du flykter fra piratenes makt. Ikke lenge møter en Dennis som tilhører Rakyat. Denne fraksjonen kjemper mot Vaas sine pirater og det hele begynner for alvor etter dette møtet.

Verdenen i spillet er stor og fullpakket med ting å gjøre. Spillet minner om The Elder Scrolls: Skyrim i den form av at en blir helt hektet. Faktisk så ble en så hektet at en hadde luksusproblemer. Hva skal en gjøre først? Man begynner på en ting og finner seg selv like etterpå drive med noe annet tull. Enten det er å samle planter for å lage medisiner til kampens hete, eller om en jakter på dyr for å utvide utstyrslommene så blir en ikke lei. Utposter må taes over og oppdrag må bli gjort. Ubisoft har virkelig gjort jobben sin grundig her, og dette er et spill alle bør spille.

Det eneste tydelige irritasjonsmomentet jeg har med spillet ligger i karakterutviklingen. Jason Brody er ingen hardbarket leiesoldat som Rambo. Han har problemer med å ta pelsen av et dyr, men å drepe pirater i haugevis er helt greit. Det blir rett og slett for billig for min del. Slutten er heller ikke så veldig tilfredsstillende.

Man burde gi dette spillet en ærlig sjanse fordi det er mye å gjøre i form av en rik og underholdningsrik øy. Vaas er en eksespsjonell antoganist og Buck er også en god skurk. Dette spillet er av typen som får deg helt hektet mens du spiller. En sliter veldig med å legge det fra seg. Samarbeidsdelen i spillet kan både spilles på vanlig nett, eller med en venn i stuen. Og delt skjerm er et stort pluss i en spillindustri som leder mer og mer mot at alle skal spille sammen og være sosiale.

Dishonored (PC, PS3, Xbox 360) er det andre spillet i denne uoffisielle kåringen. Snikespill har ærlig talt aldri vært min greie. Tidligere er kun Deus Ex: Human Revolution gjennomført i denne sjangeren. Kunne dette spillet endre på mine fordommer mot sjangeren? Ja det vil jeg si at den gjorde.

Møt Corvo Atano, sjefsvokter til keiserinnen i det fiktive universet i hvalbyen Dunwall. Byen er plaget med rottepest, og du får rollen ved å spørre de andre byene om hjelp til å bli kvitt pesten. Under det første møtet med keiserinnen blir en angrepet av snikmordere. Keiserinnen dør og datteren hennes blir kidnappet. Verre blir det da du blir anklaget for drapet og blir satt i fengsel i påvente av henrettelsen. Noe en selvsagt ikke kan finne på å være med på, med hjelp fra anonyme venner så får en åpnet celledøren. Og dermed starter jakten på kjeltringene.

Men det er gameplay som skal ha den store æren her. Sverd, armbrøst, pistoler, granater og andre duppeditter kombinert med superkrefter hvor en teleporterer seg fra hylle til hylle, fryser tiden eller maner frem rotter i hopetall gir en god grobunn for vanvittig variert gameplay. Enten så vil du være en Rambo light, en amøbe i skyggen, eller en kombinasjon av typene så står du fritt til å velge selv. Alle valgmuligheter i spillbarheten flyter utrolig godt. For eksempel så overvåker du en byvakt, teleporterer deg ned til han og setter sverden i halsen hans. Det finnes ingen forsinkelser i gameplayet så du kan gjennomføre alt det ditt hjerte måtte beære i løpet av sekunder.

Men valgfrihet finner en heller ikke bare i spillbarheten, men også i historien. I forhold til andre snikespill som Deus Ex: HR hvor en må banke bosser for å komme seg videre, så kan du enkelt velge å eliminere "bossene" ved hjelp av snille metoder. Spillets gang påvirkes av dine valg, om du velger høy kaos historien eller lav kaos historien så forandrer spillet seg. Dreper du alt og alle vil det være mange flere rotter overalt og mange flere pestbefengte mennesker. Om du velger å være en amøbe i skyggene så vil disse utfordringene bli borte som snøen i Norge anno desember 2013.

Grunnen til at du bør spille dette er fordi historien er god, om enn ikke veldig original. Grafikken er ikke realistisk, men godt laget på en slik måte at spillet får sitt eget preg på bransjen. Valgfriheten som du får både i gameplay og historierelaterte komponenter gir spillet høy gjenspillbarhet. I tillegg finnes det tre tilleggspakker, hvor den ene gir deg en haug med utfordringer, og de to siste virkelig setter sitt preg på den originale historien sett med en annen sine øyne.

Årets spill for min del fra året 2012 går til Dishonored. Grunnen til dette har jeg forhåpentligvis klart å rede godt gjøre for i beskrivelsen av spillet. Når jeg tenker på begge spillene så er det uten tvil Dishonored som har gitt meg det beste inntrykket. Kommer rett og slett til å huske spillet lenge, og jeg kommer til å spille det mange ganger. Men begge er eksepsjonelle spill og det var på ingen måte superenkelt å sette Dishonored framfor Far Cry 3.

Hva syns du om Far Cry 3 og Dishonored? Hvilket spill var nummer 1 for deg i spillåret 2012?

Takk for din tid.

HQ